Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad S12: VIA Nano v akci

6.10.2009, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad S12: VIA Nano v akci
Dnes si představíme novinku v podobě netbooku Lenovo IdeaPad S12 s procesorem VIA Nano ULV 2250 a integrovaným grafickým jádrem Chrome9 HC3. O těchto modelech je známo, že disponují 12" displejem, což z tohoto netbooku činí vskutku zajímavý produkt.

Hardware


Začneme jako již tradičně procesorem. V našem případě padla volba na VIA Nano U2250, jehož frekvence je označována jako 1,3+ GHz. V nejvyšší výkonnostním režimu ale tento model pracuje na 1,6 GHZ a svým výkonem by měl dle výrobce v integer i floating point testech podstatně předčit předchozí modely VIA C7 a v poměru výkonu na watt energie asi dvojnásobně také stejně taktovaný Intel Celeron-M 520. Ten má téměř dvojnásobné TDP (31 W oproti 17 W), což znamená, že při srovnání výkonu na tom budou v podstatě shodně.


Srovnání procesorů z hlediska bezpečnostních schopností

Software S3 ScreenToys procesor zařadil do rodiny 6, model 15, stepping 3, k dispozici je jedno jádro, 64 kB L1 datové cache a stejně tak instrukční a 1 MB L2 cache. L3 cache Nano pochopitelně nemá, ale nechybí mu sadt MMX, SSE, SSE2, Ext. MMX, SSE3 a SSE4. Procesor je dle firemních údajů vyráběn 65nm technologií a pokud má maximální spotřebu 17 W, pak v klidovém režimu to je pouze 200 mW. Uvidíme, zda se toto odrazí na naměřených hodnotách.

Procesor spolupracuje s čipovou sadou VIA VX800 s příslušným southbridge, jehož přesný typ se mi nepodařilo zjistit, ale mezi třemi možnými nejsou žádné podstatné rozdíly. Media System Processor VX800 podporuje procesory VIA C7 i naše VIA Nano, 800MHz FSB a až 4 GB paměti DDR2 667 MHz. Dostupné southbridge (VIA VT8237R Plus, VIA VT8237A, nebo VIA VT8251) se připojují přes Ultra V-Link (1066 MB/s), integrují v sobě šestikanálové audio VIA Vinyl, pouze Fast Ethernet, což se v tomto netbooku odráží, SATA 150, nebo v případě VT8251 SATA 300, až osm portů USB 2.0 a správu napájení s ACPI/APM/PCI/PM.



Především tu je ale integrované grafické jádro v northbridge s označením VIA Chrome9 HC3 DX9 IGP. Již označení napovídá, že tu jde o podporu API DirectX 9, takže se nedočkáme novějších 10, 10.1, natož pak DirectX 11, ale to je vzhledem k výkonu stejně jedno. Dočkáme se ale engine Chromotion pro akceleraci formátů MPEG-2, MPEG-4, WMV9, VC1 a DiVX. Grafické jádro si z hlavní paměti dokáže uzmout až 256 MB paměti, což také v našem případě činí, čímž se ale hlavní paměť zmenší na 768 MB. Není však nic jednoduššího, než si ji za "pár korun" pomocí dostupného slotu navýšit.


Paměti DDR2-667 MHz je tu tedy pouze 1 GB, jenž ještě sdílí celou svou čtvrtinu kapacity s grafikou. Moc jsme se toho o ní ale nedozvěděli, protože její SPD bylo pro diagnostické aplikace nečitelné.


Jako pevný disk se zde využil Fujitsu MHZ2160BH-G2, což je 160GB model s otáčkami 5400 RPM, 8MB Cache a rozhraním SATA 3 Gb/s. Není to zrovna ten nejvýkonnější model a také kapacita neoslní, ale v netboocích jde dnes v podstatě o standard.


Software


Jako operační systém je tu instalován Windows XP SP3 a dále nabídka zahrnuje standard v podobě omezené 60denní verze balíku MS Office 2007 a jako antivir a vůbec bezpečnostní software byl vybrán Norton Internet Security.

Dále nám Lenovo nabízí aplikaci Energy Management, která dává na výběr mezi čtyřmi výkonnostními režimy (Performance, Balance, Low Power a Super Energy Saver). Každý z nich si můžeme podrobně nastavit a zvolit si úroveň podsvícení a čas do jeho vypnutí či vypnutí celého LCD v závislosti na způsobu napájení (baterie či síť) a stejně tak dobu do vypnutí pevného disku, přechodu do stand by a hibernace. Sem patří i nastavení frekvence procesoru ve třech stupních. Ty však nejsou exaktně popsány, pouze jako nejvyšší frekvence, automatické ovládání frekvence a nejnižší frekvence.

Dále S3 Graphics ScreenToys nám umožní pár voleb ohledně grafického čipu, kam patří úprava barev a také nastavení pro API DirectX a OpenGL, kde si ale příliš vybírat nemůžeme. Lenovo VeriFace III umožní formou průvodce registraci obličeje pro pozdější přihlašování do systému pomocí integrované webkamery, což funguje rychle a spolehlivě, pokud se tedy do kamery nebudete pitvořit. OneKey Recovery 6.0 má na svědomí společnost CyberLink a určen je k zálohování systémového oddílu do souboru či k vytvoření systémového disku, jenž je také určen k obnovení systému.


Lenovo Quick Start


Samostatnou kapitolu si zaslouží nabízený systém založený na Splashtopu, jejž Lenovo nazývá Quick Start. Jedná se o odbdobu Asus Express Gate, takže nečekejme nějaké výrazné změny. Quick Start spustíme jednoduše pomocí tlačítka QS nad klávesou Insert a do základní nabídky se dostaneme za asi osm sekund a vybrat si můžeme z následujících voleb: Web, Hudba, Hry online, Fotografie, Konverzace, Skype a Share your ideas. Popřípadě můžeme spustit bootování hlavního systému, nebo počítač hned vypnout.



Uživatelské prostředí je celé počeštěné a jeho vzhled je moderní, příjemný a především snadný na ovládání. Otázkou ale je, zda tento systém někdo bude chtít využívat, protože přeci jenom jiné aplikace nabízí větší funkčnost, takže výhodou je zde pouze to, že se do Quick Start dostaneme o chvíli dříve. Pokud jde ale o nezkušené uživatele, ti budou jistě nadšeni minimem voleb a z toho plynoucím snadným používáním.