Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad S12: VIA Nano v akci

6.10.2009, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad S12: VIA Nano v akci
Dnes si představíme novinku v podobě netbooku Lenovo IdeaPad S12 s procesorem VIA Nano ULV 2250 a integrovaným grafickým jádrem Chrome9 HC3. O těchto modelech je známo, že disponují 12" displejem, což z tohoto netbooku činí vskutku zajímavý produkt.

LCD


Lenovo do svého IdeaPad S12 montuje (či spíše nechává montovat) dvanáctipalcové displeje s rozlišením 1280 x 800 pixelů. To už může být pro někoho příliš velké rozlišení, ale text se číst ještě rozhodně dá a případně není problém si fonty zvětšit. Dočkáme se také podsvícení pomocí LED, což se v dnešní době již pomalu stává standardem.


přímý pohled na LCD displej

Barvy jsou díky LED diodám živé, bílá vypadá jasně a čistě, ovšem to je jen jedna stránka kvality displeje. Pak to jsou pozorovací úhly a deformace barev, pokud sledujeme displej z jiného než ideálního pohledu, přičemž nejvíce problematický bývá právě pohled zespodu, ale ani jinak nebudeme ušetřeni.


boční pohled na displej

Boční pohled přinese rapidní snížení kontrastu a také se trošku deformuje fialovo-červený přechod, ovšem jinak je zde vše v pořádku. Pohled seshora již přinese ještě výraznější pokles kontrastu a také přechody barev se poněkud ztrácí.


pohled na displej zespodu

A pokud se na displej podíváme zespodu, pak se sice dočkáme nejnižšího poklesu kontrastu, ale tmavší odstíny se téměř ihned invertují a přechody barev se téměř ztratí. To ale předvadí dnes i ostatní podobné displeje a nedá se říci, že by se tento od průměru nějak odlišoval.


Webkamera


Instalovaná webkamera disponuje rozlišením 1,3 megapixelu. Její obraz je na slušné úrovni, barvy mají jemné přechody a odpovídají skutečnosti včetně vyvážení bílé, ale to vše na úkor obnovovací frekvenci a také je tu pozorovatelný menší lag. Jinými slovy - průměr.


Zvukový systém


K dispozici máme dva standardní reproduktory umístěné vepředu v základně. Od nich nemůžeme očekávat plný zvuk, ale pro takové přehrávání filmu v nouzi naprosto postačí. Uslyšíme zde tak především výšky a středy, ale samozřejmě ani náznak basů. Na druhou stranu šasi nijak nerezonuje ani při nejvyšší hlasitosti, takže zde neshledávám žádný problém.


Ergonomie


Netbooky mají obecně ergonomii spíše špatnou kvůli malým rozměrům, ale do těla disponujícího 12" displejem se již vejde i pohodlná klávesnice a také je na výběr dostatek prostoru pro umístění portů. Výrobce se snažil umístit dopředu spíše ty porty a konektory, které tak často asi využívat nebudeme, nebo z nich alespoň nebude nic příliš trčet. Jsou to tak především sloty pro paměťové karty a Express Card, pak audio porty, následují USB 2.0 a až vzadu je napájecí konektor, D-Sub, RJ-45 pro Ethernet a otvor pro zámky Kensington.

Uvítal bych zde větší možný úhel otevření displeje, aby umožnil lepší flexibilitu používání. Klávesnice svým tělem zabírá téměř celou šířku netbooku a mohla by i kousek více, aby dosáhla plné velikosti. Ale i tak nebudeme jejími rozměry zrovna omezováni a osobně mohu potvrdit, že psaní na IdeaPadu S12 není vůbec utrpením. Přesto bych ale uvítal znatelnější hmatové oddělení kláves, ovšem jiné výhrady k tomuto nemám.

Rozložení kláves je klasické, které Lenovo nabízí i u ostatních notebooků a netbooků. Dočkáme se tedy velkého Enteru, dlouhého Backspace, ale také klávesy Fn až v samotném rohu, na což se človeku zvyká docela těžko. Zajímavé také bylo, že na levé straně se klávesnice vůbec neprohýbá, zatímco na pravé straně trošku ano. Důvod zjistíme poté, co ji demontujeme, což jde snadno, protože drží pouze za jeden šroubek a pak je nutné odloupnout plastovou lištu nad ní. Napravo je totiž umístěn pevný disk, jenž je trošku propadlý, zatímco nalevo máme pevný kovový kryt základní desky.

Touchpad je zpracován kvalitně a využívá v podstatě veškerý dostupný prostor. Jeho povrch je příjemný a stejně tak stisk tlačítek jemný a přesto jistý. Zde tedy nemám výhrady.