Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad S12: VIA Nano v akci

6.10.2009, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad S12: VIA Nano v akci
Dnes si představíme novinku v podobě netbooku Lenovo IdeaPad S12 s procesorem VIA Nano ULV 2250 a integrovaným grafickým jádrem Chrome9 HC3. O těchto modelech je známo, že disponují 12" displejem, což z tohoto netbooku činí vskutku zajímavý produkt.
Lenovo nám nabízí pod názvem IdeaPad S12 novou platformu VIA s procesory Nano a čipovou sadou VX800, která disponuje grafickým jádrem Chrome9 HC3 podporujícím API DirectX 9. Netbook jako takový nevyrábí přímo Lenovo, což ale již dnes není pro tuto firmu ani jiné žádná výjimka.


- klikněte pro zvětšení -

Design evidentně vychází z modelu IdeaPad S10, s nímž má podobný tvar i mohutný kulatý kloub. Zpracování bych označil za dobré a odpovídající standardu. Nemůžeme čekat odolnost Thinkpadů, ale ani se nemusíme bát, že by se šasi po chvíli rozpadlo, i když to nejlépe prověří jen čas. Lenovo zde také naštěstí našlo ještě cestu kompromisu mezi moderním lesklým designem a uživatelskou přívětivostí, takže lesklý je zde pouze displej, na nějž zas tak často sahat nebudeme a klávesnice s celou základnou toho byla ušetřena.

Dvanáctipalcový displej také dovoluje využití téměř plnohodnotné klávesnice i slušného rozlišení 1280 x 800, takže s trochou tolerance lze na tomto přístroji i psát delší texty a jinak pracovat. Touchpad je také zpracován dobře, i když zde jsme přeci jenom limitováni menšími rozměry.

A co se týče výkonu a ostatních záležitostí, pak zde se použitá platforma vůbec nemá za co stydět. V jednothreadových aplikacích Nano nad Atomy jasně vítězí a i jinak je výkon velmi dobrý zvláštně v modernějších grafických testech. To si ale vezme svou daň v podobě zvýšené spotřeby, protože přeci jen VIA nevyužívá tak pokročilou výrobní technologii. Výdrž na baterie kolem čtyř a půl hodin však je dobře akceptovatelná, i když zdaleka ne nejlepší. A nakonec můžeme zmínit obdobu Asus Express Gate - Lenovo Quick Start.


Slušné zpracování
Vyšší spotřeba
Ergonomie a uživ. přívětivost
Pravá strana klávesnice se mírně prohýbá
Dobrý výkon
Chybí eSATA
Cena v době testování: cca 9500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Lenovo IdeaPad S12 59-022568 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení netbooku Lenovo IdeaPad S12 děkujeme společnosti Lenovo


------------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------------

Lenovo offers under the name IdeaPad S12 a new VIA platform using processors Nano and chipset VX800 which utilises graphics core Chrome9 HC supporting DirectX 9 API. However, the netbook itself is not being made by Lenovo, but by another chinese manufacturer, but that is not a rare case.

IdeaPad S12's design is quite similar to that of IdeaPad S10, so one can see a characteristic shape and also massive cylindric joint. The overall design can be considered well done; however, one cannot expect the legendary toughness of good ol' Thinkpads. On the other hand, the netbook certainly does not appear to be shabby at all, but time will tell. Lenovo also found a compromise between modern glossy design and user friendliness, so there is only display with shiny surface and the keyboard with the rest of the body was spared.

Twelve-inch display also allowed the manufacturer to implement almost full-sized keyboard and agreeable resolution of 1280 x 800, so with a little bit of tolerance one may comfortably use it for writing long texts and other work. Touchpad was also well done, even though we are still limited by its small dimensions.

Cosidering the performance and other stuff, this platform does not have to be ashamed at all. In singlethread applications are Nano processors much better than similarily-clocked Atoms and even in other ways is IdeaPad S12's performance good enough. However, power consumption is not that low, maybe also because VIA cannot use today's state-of-art manufacturing technology. The supplied battery is able to provide enough juice for more than 4 hours, which is good enough. And lastly I have to mention Lenovo Quick Start as an alternative to Asus Express Gate.