Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad Y550: na hry i multimédia

19.1.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad Y550: na hry i multimédia
Lenovo definitivně opustilo dráhu výrobce výhradně notebooků pro profesionály a po modelech N se začínají objevovat v krátkém čase nové a nové řady. My se nyní podíváme na zástupce IdeaPad, konkrétně Y550, jenž se chlubí multimediální výbavou, která věru nevypadá špatně.

Hardware


Procesor Intel Core 2 Duo P7450 je mozkem tohoto počítače a nabízí svou základní frekvenci 2,13 GHz, kterou Lenovo zde nebude zvyšovat, na to jsou experty jiné firmy. Procesor s 45nm jádrem Penryn-3M je vybaven 2x 32 kB datové a instrukční L1 cache a k tomu celkem 3 MB L2 cache. K tomu procesor ještě podporuje technologie Intel 64, Enhanced Intel Speedstep Technology a Execute Disable Bit. Nedočkáme se ale virtualizační technologie, což u stroje tohoto zaměření tolik nevadí.



Základní frekvence 266 MHz a násobič 8x tedy dávají výslednou frekvenci přesně 2128 MHz. Ovšem právě díky Enhanced Intel Speedstep Technology a profilům Lenova je možné tuto frekvenci v klidu dostat změnou násobiče na 3x až na necelých 800 MHz s příslušným poklesem napájecí frekvence, což hlásí CPU-Z, ovšem Core Temp zase ukazuje násobič 6x, tedy 1600 MHz, což je už běžnější. Každopádně by toto mělo podstatně snížit spotřebu, k čemuž může napomoci také režim Super Energy Saver. Ten umožní dle zobrazeného upozornění nejen podtaktování procesoru, ale také vypne bezdrátovou síť Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet, zvukový čip a dokonce se sníží i počet zobrazovaných barev, tedy bitová hloubka. Více si povíme dole v kapitole o software.



Základní deska je identifikována jako model Lenovo KIWB1 s čipovou sadou Intel GM45 či 47 a southbridge 82801IM, čili standardní ICH9-M. Grafická karta však není integrovaná v čipové sadě, ale samostatná a připojená pomocí rozhraní PCI Express x16.



Paměti PC3-8500F v kapacitě 4 GB od společnosti Samsung jsou rozděleny mezi dva moduly SO-DIMM. Reálně pracují na své nominální frekvenci 1066 MHz DDR při časování 7-7-7-20 v dvoukanálovém režimu. Je možné je vyhnat i výš na 1218 MHz, ale to nám v tomto případě stejně k ničemu nebude, protože v BIOSu si stejně nastavíme maximálně tak datum, pořadí bootování a podobné zcela základní záležitosti.



GPU-Z nám prozradí něco více o zbrusu novém grafickém čipu NVIDIA GeForce GT 240M. GPU má kódové označení GT216 a je vyráběno moderním 40nm procesem, díky čemuž můžeme čekat nízké zahřívání, i když to samozřejmě záleží především na kvalitě chlazení. Čip s frekvencí 550 MHz disponuje 48 unifikovanými shadery, které zase běží na 1210 MHz. Připojeny jsou k němu paměti DDR3 s kapacitou 1 GB, 128bitovým rozhraním a propustností 25,3 GB/s. Jejich frekvence se vyšplhala na 790 MHz. Podpora je zajištěna pro API DirectX 10.1 se Shader Model 4.1.



Kartu a její výkon také ovlivňuje nastavení spotřeby, takže při režimu Super Energy Saver se její frekvence sníží na 135 MHz (jádro), 270 MHz (shadery), 135 MHz (paměti).

A nakonec se podíváme na pevný disk Western Digital WD5000BEVT-22ZAT0 s kapacitou 500 GB. Ta se dnes již díky poklesu cen pevných disků objevuje v mobilním sektoru stále častěji. Je to zástupce řady Scorpio Blue, která sahá až ke kapacitě 1 TB. Jeho specifikace jsou jinak běžné, a sice rozhraní SATA 3 Gbps, 8 MB vyrovnávací paměti a rychlost otáčení ploten 5400 RPM. Pro zajištění bezpečného a tichého běhu tento disk nabízí firemní technologie ShockGuard, SecurePark chránící disk při nárazech a vibracích a pak WhisperDrive pro minimalizaci hluku při seeku (vyhledávání dat hlavičkami).


Software


Seznam použitého software jsme uvedli již na první stránce a nyní si k němu něco málo povíme. Nejvíce se ozývá McAffee Security Center, jenž v uživateli vzbuzuje pocit, že pokud si jej ihned neaktivuje, pak mu zlí hackeři ihned provedou něco strašného a nerozpakuje se to každou chvíli zdůrazňovat vyskakujícími okny. Takže pokud nechceme být neustále otravování, máme dvě možnosti - buď jej aktivovat, nebo odinstalovat a poohlédnout se třeba po Microsoft Security Essentials, nebo jinde. Podobný případ z toho hlediska, že jde o zkušební software, je kancelářský balik Microsoft Office 2007, ovšem jeho 60denní Trial verze aspoň tiše čeká se svou ikonkou na ploše, až si jí všimneme.

Lenovo nám pak připravilo vlastní sestavu aplikací. My můžeme zmínit především EasyCapture pro instalovanou webkameru EasyCamera, pak také Lenovo Veriface vyskakující před přihlášením do systému, díky němuž můžeme použít vlastní obličej místo hesla a pak také Lenovo OneKey Recovery 7.0, jež má připraveno vlastní tlačítko na notebooku. To umožňuje zálohovat i obnovit systém a vytvořit si také záchranný DVD disk.

V sekci s hardwarem jsem se zmiňoval rovněž o režimech spotřeby a výkonu. Ty umožňuje nastavit Lenovo Energy Management pracující podobně jako Power4Gear u notebooků Asus s přednastavenými profily. Těch je celkem pět - Energy Star, High Performance, Balanced, Power Saver a Super Energy Saver. Ten by měl snížit frekvenci procesoru i komponent grafické karty, ale také vypnout bezdrátovou síť Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet, zvukový čip a snížit bitovou hloubku. To si můžeme ostatně sami nastavit v přiložené aplikaci. Vše zde fungovalo bez problémů, tedy až na zvuk, protože ten byl zapnutý stále.

Pak se zmíníme o Lenovo ReadyComm, jež ovládá nastavení bezdrátových sítí, zde tedy Wi-Fi a Bluetooth. Je to tedy jakási náhražka systémových možností OS Windows.