Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad Y550: na hry i multimédia

19.1.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad Y550: na hry i multimédia
Lenovo definitivně opustilo dráhu výrobce výhradně notebooků pro profesionály a po modelech N se začínají objevovat v krátkém čase nové a nové řady. My se nyní podíváme na zástupce IdeaPad, konkrétně Y550, jenž se chlubí multimediální výbavou, která věru nevypadá špatně.

LCD displej


Displej moderního notebooku nemůže být snad už podsvícen jinak, než pomocí LED a to je také tento případ. Povrch je rovněž lesklý a ukazuje se na něm pole 1366 x 768 pixelů.


pohled zpříma

Co se týče jeho zobrazovacích schopností, ukazuje se zde nedostatek kontrastu, alespoň dle mého subjektivního hodnocení. Obraz byl tedy trošku mdlý a ani barvy nebyly tak výrazné jako u jiných LCD.


pohled ze strany - foceno stejným časem jako pohled zpříma

Živých barev se tedy nedočkáme, ale co pozorovací úhly. S nimi je to jako u všech ostatních běžných notebookových LCD panelů typu TN. Při pohledu ze strany klesá jas a barvy se příliš nemění, zatímco změna vertikálního úhlu pohledu přinese výraznou deformaci barev, které se nakonec zprůměrují do černé, fialové a světle modré (pohled shora) a základní červené, zelené a modré (pohled zespodu). Současně velmi poklesne jas i kontrast.


pohled zespoda

LCD je tedy takové, jaké bychom mohli očekávat a nezbývá než vyjádřit přání, ať se nová technologie (OLED?) dostaví co nejdříve.


Webkamera


Aplikace Lenovo EasyCapture a instalovaná 1,3megapixelová kamera nám poskytnou možnost natáčet video i zachytávat fotografie. Možné je rovněž přidávat různé obrazové efekty a podobné blbůstky. Veskrze jde o účelný a kvalitní software, nás ale zajímá, jaký obraz kamera poskytuje.



Dá se říci, že vcelku kvalitní, především co se týče jeho ostrosti, absenci šumu a vyváženosti barev, jež by pravda mohly být trošku více syté. Obnovovací frekvence je však poměrně nízká i při dostatečném osvětlení a přidá se také nějaké zpoždění obrazu. Připravme se tedy na to, že za šera budete při každém pohybu rozmazaní.


Zvuk


Lenovo se zde zaměřilo také na zvukový systém, jenž poskytuje sílu dvou 2W reproduktorů a jednoho taktéž 2W subwooferu. Zvuk je díky tomu poměrně silný (na přehrávání filmů bohatě stačí) a mocnější v nízkých frekvencích. Ovšem pokud si myslíte, že se hodí pro přehrávání hudby, pak se mýlíte. Projev ve výškách totiž není vůbec pěkný, jako spíše zastřený a i celkově je zvuk málo dynamický. Subwoofer má tedy pouze ten efekt, že učiní zvuk celkově mohutnějším, ale už nemá vliv na jeho prokreslenost, což se dalo ostatně čekat. Přesto ale jej ale dokáže výrazně obohatit, takže můžeme říci, že Lenovo IdeaPad Y550 má celkově nadstandardní zvuk.


Ergonomie


Nejdříve se zde zmíním o rozložení portů, kde se Lenovo dle mého názoru moc nepředvedlo. Jednak jsou dva ze tří portů USB 2.0 umístěny na pravé straně hned vepředu, což by tak extrémně nevadilo, kdyby tu nebyl už jen pouze jeden port USB 2.0, který navíc sdílí prostor s eSATA. Pak také není příliš vhodné umístění Ethernetového portu, který je také příliš vepředu, ale na levé straně. Na obranu výrobce lze říci, že mu příliš prostoru nevyzbylo, ale s trochou snahy by šla přesunout alespoň mechanika a na pravou stranu umístit čtvrtý USB 2.0. Konektory audia jsou vepředu pod touchpadem z jeho levé strany, takže praváci si při práci s ním stěžovat nebudou, ale levákům by zde podstatně mohly vadit zasunuté audio konektory.

Klávesnice se jen mírně prohýbá a jinak vypadá velmi kvalitně a odolně, jak jsme ovšem u Lenova zvyklí. I přes dostatek místa kolem však byly vypuštěny některé klávesy, jejichž funkce se přesunuly pod F8-F12 s využitím přepínače Fn. Navíc se dočkáme jen jednořádkového Enteru, takže je znát, že si zde uživatelé zvyklí na předchozí modely notebooků Lenovo alespoň zezačátku zrovna libovat nebudou. Pokud jste třeba zvyklí využívat zkratek Ctrl + Insert a Shift + Insert pro kopírování pomocí schránky, budete zde muset tyto dvojhmaty rozšířit právě o Fn, k čemuž už budete potřebovat dvě ruce. To se týká vedle funkce Insert také Pause, Break s SysRq, jež jsou naštěstí jen zřídkakdy využívané.

A nakonec je tu lesklý a hladký touchpad vybavený malými hrbolky, díky nimž se po něm příjemně jezdí prstem bez zadrhávání. Tlačítka jsou bezproblémová a kladou po celé své ploše stejný a adekvátní odpor s dobrou hmatovou odezvou. Zde se tedy zdá vše v pořádku, ale není tomu tak. Pokud budete stále jen využívat touchpad, nenarazíte na problém, ale když mezi tím stisknete nějakou klávesu a pak opět sáhnete na dotykovou plošku, kurzor myši asi 1,5 sekundy nereaguje a až pak se pohne. To dokáže být velmi, velmi otravné, neboť pak ztrácíte kurzor na obrazovce, musíte neustále přehmatávat a jednoduše nad ním nemáte dobrou kontrolu. S připojenou myší takovéto problémy nenastanou.