Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad Y550: na hry i multimédia

19.1.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad Y550: na hry i multimédia
Lenovo definitivně opustilo dráhu výrobce výhradně notebooků pro profesionály a po modelech N se začínají objevovat v krátkém čase nové a nové řady. My se nyní podíváme na zástupce IdeaPad, konkrétně Y550, jenž se chlubí multimediální výbavou, která věru nevypadá špatně.
Lenovo IdeaPad Y550 v testované konfiguraci zdaleka není nejlevnějším modelem od tohoto výrobce a také ve své řadě stojí spíše nahoře s cenou 20000 Kč s DPH. Za tuto cenu si už lze mezi 15,6palcovými notebooky sáhodlouze vybírat a to také mezi modely nabízejícími samostatné grafické karty, jichž se v poslední době na trhu vyrojilo velmi mnoho. Levnější jsou dokonce i modely ThinkPad R500, ale to je samozřejmě zcela jiná třída.



IdeaPad Y550 je klasický všestranný multimediální notebook nabízející i ovšem i slušný výkon pro hry. Konkurenci mu tak mohou připravit především společnosti Acer či Asus a grafické čipy Radeon z tábora AMD. Lenovo se také snaží nabídnout kvalitnější zvukový systém s využitím subwooferu, díky němuž je zvuk mohutnější, což však neznamená, že si budete pochvalovat i přednes hudby.

Co se týče zpracování, pak Y550 sází na lesklé materiály a dotyková tlačítka včetně dlouhého ovladače pro rychlé spuštění zvolených aplikací. Osobně mi ale tento notebook připadl svým vzhledem neohrabaný, za což mohou tlusté zakulacené rámy a také lícování plastů na základně se zcela nevyvedlo. Leckde také zaznamenáme jejich prohýbání, ovšem je zřejmé, že tento notebook nebyl vytvořen pro časté přenášení. Spíše než to si najde své relativně stabilní místo na stole jako náhrada desktopu.

Pak bych ovšem očekával lepší vybavení ohledně portů (tři USB 2.0 včetně jednoho hybridního s eSATA je málo) a jejich vhodnější umístění. Pozornost by si zasloužil také touchpad, jemuž po použití klávesnice chvíli trvá, než se vzpamatuje.

Výdrž baterie je zde spíše průměrná, ovšem to jsme mohli vzhledem k výbavě očekávat a také je toto zde stejně spíše vedlejší. Připravme se na to, že zatížený Y550 nám v této konfiguraci nabídne jen pár minut přes hodinu provozu, ale pokud využijeme všech možných triků k dosažení co nejmenší spotřeby, dostaneme se bez problémů na trojnásobek i víc této hodnoty.

Jako vždy tedy má i tento produkt své plusy a minusy, jedná se však o celkově dobře provedeného zástupce všestranných multimediálních notebooků.


Vyvážený výkon i pro hry
Málo kontrastní displej
Malá hlučnost
Lícování plastů
Možnosti pro regulaci spotřeby
Málo USB portů
Subwoofer
Problematický touchpad
Cena v době testování: cca 20 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Lenovo IdeaPad Y550 59-028990 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení notebooku Lenovo IdeaPad Y550 děkujeme firmě Lenovo




---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Lenovo IdeaPad Y550 in the tested configuration is far from being the cheapest model from this manufacturer and also among its kind it is more expensive than other Y550s with price of 20000 CZK incl. tax. In this price range nowadays exist lots of other 15,6inch notebooks even with discrete graphics cards, so we can take our time choosing our favourite piece. Even ThinkPad R500s are much cheaper, but that is a completely different class.

IdeaPad Y550 is a typical universal multimedia notebook and as such it offers a good performance for contemporary PC games. However, it will have to deal with competing models by Acer or Asus and AMD’s Radeon graphics chips as well. Lenovo also tries to offer a quality sound system with the help of one subwoofer which makes the sound richer. However, that does not mean we should speak highly of its capability to play music.

Considering the overall design, Y550 bets on glossy plastic materials and touch-sensitive buttons including a long controller used to start predefined set of applications. Personally, I found this notebook rather clumsy looking because of its broad and round plastic edges. These also in some places did not fit together and in others they tended to bend. But to make things clear, this notebook was not meant to be a strictly mobile device rather than a home computer with more or less stable location on a desk. Sort of a desktop replacement, if you will.

But then I would expect to find more I/O ports (three USB 2.0 including one hybrid USB 2.0/eSATA is not enough) and their better placement. Lenovo should also take an extra care about the touchpad, because after writing on the keyboard it tends to lag for more than one second.

Battery life is in this case rather average, even though that should be expected with respect to such configuration and it also is not a primary feature. Still, even if a loaded Y550 is able to run for only an hour and a few minutes, when we use all the possible options for lowering power consumption, we can easily reach more than 3 hours of operation.

As always there are pros and there are cons, but generally Lenovo IdeaPad Y550 is a well-designed universal multimedia notebook.