Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad Z500: náhrada za desktop?

25.3.2013, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad Z500: náhrada za desktop?
Po dražších mobilních specialitkách se v této recenzi vracíme k lidovým notebookům, které zastupuje také 15,6" řada IdeaPad Z500. Těšit se můžeme na slušnou hardwarovou výbavu s GPU GeForce a také podsvícenou klávesnicí s numpadem. A co dál?
Lenovo IdeaPad Z500 můžeme považovat za klasický 15,6" stroj, jehož provedení a hardwarové specifikace však samozřejmě odpovídají dnešní době. Notebook můžeme považovat za náhradu za desktopový počítač určenou pro běžné uživatele, kteří nemají zvláštní nároky na výkon, konektivitu či kvalitu zobrazení. Co se týče výkonu, pak to bychom ale tomuto počítači křivdili, protože má ve výbavě až 3,2GHz Core i5 (v reálném provozu tedy spíše 3GHz), 8GB paměti DDR3-1600 MHz, 1TB disk a grafiku GeForce GT 635M s architekturou Kepler. Výkon tedy není vůbec špatný, v ničem vyloženě nezaostává, ovšem srovnání s desktopovými sestavami samozřejmě nesnese.




- klikněte pro zvětšení -


Nicméně tu vidím dva hlavní problémy. Tím větším je displej typu TN s rozlišením 1366 x 768, jehož podání barev a kontrast není zrovna nejlepší. Tato neblahá vlastnost dnešních notebooků je stále více patrná především kvůli tomu, že mobilní telefony a tablety postupují velmi rychle kupředu, nabízí lepší a lepší displeje s vyšším rozlišení a notebooky oproti tomu již léta stagnují. Druhým problémem je využitý ethernetový kontroler, jenž z nějakého důvodu má maximum 100Mbps Full Duplex, přičemž bychom dnes již automaticky očekávali propustnost 1 Gbps.

Jinak ale můžeme IdeaPad Z500 pochválit za slušnou webkameru, jejíž obraz bohužel degraduje displej, silný a poměrně bohatý zvuk a ani celkové zpracování není špatné. Lenovo využilo matné plasty a na vrchní straně základny také broušený hliník, na němž nejsou patrné otisky prstů.

Klávesnice se může pochlubit podsvícením a numerickou částí, ovšem její ergonomie není zrovna dobrá, neboť klávesy tvoří v podstatě jednolitou plochu bez hmatového oddělení jednotlivých částí. A také by mohla mít pevnější podklad. Touchpad s velkou plochou však mohu jen pochválit.

A nakonec k teplotám, hlučnosti, spotřebě a výdrži na baterie, což jsou související aspekty. Notebook své komponenty chladí dobře, takže má rezervu pro horké dny, v klidovém provozu by mohl šetřit s otáčkami ventilátoru, ale na druhou stranu to zase nepřehání v zátěži, výdrž na baterii odpovídá specifikacím a konečně spotřeba, ta se nevymyká z představy, kterou získáme díky použitým komponentám.


Plusy


+ slušný a vyvážený výkon
+ kvalitní webkamera a zvuk
+ dobré celkové zpracování (hliník na základně)
+ podsvícená klávesnice
 
 

Minusy


- nízké rozlišení celkově slabšího displeje
- pouze 100Mbps Ethernet
- ergonomie klávesnice
 
 
Cena v době testování: cca 19.000 Kč s DPH, záruka 2 roky Customer Carry-in (baterie 1 rok)
 
 
Za zapůjčení notebooku IdeaPad Z500 děkujeme Lenovo.


Jak hodnotíte notebook IdeaPad Z500?
V anketě šlo hlasovat od 25.3.2013 do 10.4.2014. Počet hlasujících: 12
Výborný8 %
Průměrný50 %
Špatný42 %