Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG GSA-4167B, další v řadě DVD-R DL vypalovaček

28.9.2005, Jan Dedek, recenze
LG GSA-4167B, další v řadě DVD-R DL vypalovaček
Na trh dorazil nový model od LG, sice stále nepodporuje LightScribe, jak už bylo mnohokrát proklamováno, ale alespoň podporuje zápis na disky DVD-R DL a to hned čtyřrychlostně. Díky tomu, že na našem trhu jsou tato média k dostání, ukážeme si jak si s nimi LG poradí. Nezapomeneme ani na další testy, ale nejdříve si vypalovačku pěkně rozebereme. Tak s chutí do toho.

Kvalita zápisu



Standardy ECMA
Podle specifikací ECMA 267 (DVD-ROM), 337 (DVD+R/RW) a 338 (DVD-R/RW) je disk vyhovující, má-li v osmi po sobě jdoucích ECC blocích počet PI chyb maximálně 280 a v jednom ECC bloku počet chyb PO maximálně 4. Tyto hodnoty norma ECMA vztahuje k rychlosti čtení 1x.

V testu je pro testování kvality použita rychlost 4x, protože testování rychlostí 1x by trvalo neúměrně dlouho. I když je použito vyšší rychlosti jsou výsledky jasně vypovídající. Pro testy je použit program Nero CD/DVD Speed, ve kterém stačí nastavit pouze rychlost čtení, ostatní parametry, které se nastavují v jiných programech, má CD/DVD Speed přednastavené.

Pokud nějaký disk má hodnoty, které uletí přes hranice stanovené dle ECMA a není to souvislý blok nic se neděje a takovýto disk je bez problémů čitelný.

DVD+R DL Verbatim 2,4x páleno 6x



Kvalita DVD+R DL při pálení rychlostí 6x bybyla vynikyjící pokud by vypalovačka neměla problémy při přechodu z jedné vrstvy do druhé, a díky tomu nestojí za nic. Disk je čitelný celou první vrstvu, ale mnoho mechanik už nezvládne přechod do druhé vrstvy a tokovýto disk je tedy nečitelný. A to nemluvím o stolních přehrávačích.

DVD+R DL Verbatim 2,4x páleno 4x



Kvalita DVD+R DL páleného rychlostí 4x už je někde jinde, ale stále přetrvává problém při přechodu z jedné vrstvy do druhé. Na druhou stranu je toto DVD bez problému čitelné a vypálené ve výborné kvalitě.

DVD-R DL Verbatim 4x



Disky DVD-R DL jsou ještě horké zboží, DVD-R DL je páleno 4x a v dobré kvalitě. Je vidět že si s ním vypalovačka LG GSA-4167B bude v budoucnu velmi dobře rozumět.

DVD+R Verbatim 16x



Kvalita vypáleného DVD není nijak oslnivá, při dosažení rychlosti 14x se markantně zhorší, ale stále vyhovuje standardům ECMA. Při vypalování byla použita metoda P-CAV.

DVD+R Verbatim 8x páleno 12x



U tohoto DVD dochází k výraznému zhoršení kvality při změně rychlosti vypalování a při ukončování disku. Při vypalování byla použita metoda Z-CLV.

DVD-RW 6x



Kvalita vypáleného nového DVD-RW je vynikající, jak je vidět nové šestirychlostní disky Verbatim se opravdu povedly a při vypalování vám oproti čtyřrychlostním ušetří čas.