Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG GSA-H30N - novinka se SATA rozhraním

21.3.2007, Jan Dedek, recenze
LG GSA-H30N - novinka se SATA rozhraním
V poslední recenzi jste si mohli přečíst o vypalovačce Samsung s podporou SATA. Dnešním článkem budeme pokračovat v tomto směru a představíme si další SATA vypalovačku, a to LG GSA-H30N. LG patří mezi nejpopulářnější značky vypalovaček a tak nesmí zůstat stranou. Jak je u LG zvykem, má vypalovačka přívlastek Super Multi a podporuje tedy všechny tři formáty DVD. Předem musím říct, že některé výsledky jsou opravdu vynikající, ale více už v samotném článku.

Co si přinesete domů


Vypalovačku jsme k testu obdrželi v bulk balení, tedy v igelitovém pytlíku. V tomto balení tedy najdete pouze vypalovačku LG GSA-H30N



Pokud si pořídíte krabicovou verzi, měla by obsahovat následující:
  • Vypalovačku
  • SATA datový kabel
  • SATA kabel napájení (je to redukce ke starým zdrojům, které ho nemají)
  • LG DVD Writer Solution
  • Montážní šroubky
  • Příručku pro rychlou instalaci



Design


Na první pohled jsou vypalovačky LG velmi podobné Samsungům. Liší se mírně designem čelního panelu a hloubkou, která je u LG 165 a u Samsungu 170 mm. Díky rozměrům můžete LG osadit do systému barebone, tedy obecně do malých skříní a tam, kde není místa nazbyt.

Čelní panel si sebou nese už nějakou dobu používaný design u LG. Na pravé straně je tlačítko ve tvaru mísy. Nalevo od něj je otvor pro nouzové vysunutí plotny a hned pod ním najdete diodu indikující stav vypalovačky. Při vypalování bliká zeleně. Panel je vyveden v černém provedení, ale vypalovačku si můžete pořídit i v klasické šedé.



Protože je vypalovačka SATA, naleznete na zadní straně pouze dva konektory, jeden pro datový kabel SATA a druhý pro napájecí kabel SATA. Popis konektorů je umístěn na horní straně krycího plechu, vlevo je napájecí, vpravo datový konektor.



Ještě se podíváme na jeden zajímavý pohled - následující obrázek ukazuje způsob utěsnění plotny. Toto utěsnění není řešeno klasicky měkým materiálem jako u jiných modelů LG, ale vylisovanou štěrbinou v plastovém čele vypalovačky.




Co se skrývá uvnitř


Při pohledu shora vidíte veškeré mechanismy, pohon traye, roztáčecí kotouč disku a optickou hlavu. Z důležitých mechanismů není vidět jen samotný pohon optické hlavy, který je umístěn zespodu vypalovačky.



Pohon optické hlavy je vidět ze spodní strany po odkrytí základní desky. Fotografie ukazuje i detail šnekového pohonu.



Detail roztáčecího kotouče disku je zobrazen na následujícím obrázku společně s mechanismem vysouvání a zasouvání plotny.



Ještě než se podíváme na čipové osazení, ukážeme si snímek optické hlavy. Optická hlava byla uchycena na dvou kovových vedeních, jak ukazuje následující obrázek. V pravém dolním rohu je částečně vidět motor pohonu této hlavy, který roztáčí šnek.



Na dalším obrázku je základní deska vypalovačky v celé své kráse. Skládá se ze dvou dílů. Menší výkonný člen je umístěn v přední části vypalovačky a obsahuje ovladací prvky k trayi (tlačítko vysouvání a pohon).



Velká základní deska je umístěna v zadní části mechaniky a je osazena čipem Panasonic MN103SC0GSA. Čip přibližuje následující obrázek:




Software


Jak už bylo řečeno výše, vypalovačku jsme dostali pouze v "igeliťáku" a žádný software k ní přibalen nebyl. Pokud si ale koupíte verzi se softwarem - rozšířený bundle nebo krabicový retail - najdete na CD nejpravděpodobněji následující balíček od LG:
  • Cyberlink PowerDVD
  • Cyberlink PowerProducer
  • Ahead Nero Express
  • Ahead InCD



Specifikace




Rychlost zápisu DVDDVD+R DL 8x
DVD-R DL 8x
DVD+R 16x
DVD-R 16x
Rychlost přepisu DVDDVD-RAM 12x
DVD+RW 8x
DVD-RW 6x
Rychlost čtení DVDDVD-VIDEO 8x
DVD-ROM/DL 16x/12x
DVD±R 16x
DVD±RW 12x
DVD-RAM 12x
Rychlost zápisu CD48x
Rychlost přepisu CD32x
Rychlost čtení CDCD-ROM 48x
CD-R/W/DA 40x
Přístupová dobaDVD-RAM 200ms
DVD 140ms/175ms
CD 140ms
Velikost vyrovnávací paměti2MB
RozhraníSATA 150
Podporované formáty DVD +CDDVD+R DL, DVD+R, DVD+RW, DVD-R, DVD-RW, DVD-RAM, DVD-Video, DVD-5, DVD-9, DVD-10, DVD-18,

CD-DA, CD-ROM XA (m1, m2f1/m2f2), CD-R, CD-RW, Bootable CD, Karaoke-CD, Photo CD, Video CD, CD-Extra, Mixed-mode CD, CD-Text, CD-Graphics
ČipsetPanasonic MN103SC0GSA
Rozměry146 x 41,3 x 165 mm (šířka x výška x hloubka)
Hmotnost 0,8 kg

Z výrobního štítku vypalovačky se dozvíte datum a místo výroby, revizi firmwaru nahranou v továrně, sériové číslo modelu a jeho název.



Technologie


Bohužel LG není v oblasti technologií moc sdílná, viz následující:


BURN-Proof

Technologie zabraňující podtečení bufferu (vyrovnávací paměti), také minimalizuje selhání při zápisu.

Fail-free writing

Optimalizace rychlosti zápisu vzhledem k použitému médiu.