Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG GSA-H30N - novinka se SATA rozhraním

21.3.2007, Jan Dedek, recenze
LG GSA-H30N - novinka se SATA rozhraním
V poslední recenzi jste si mohli přečíst o vypalovačce Samsung s podporou SATA. Dnešním článkem budeme pokračovat v tomto směru a představíme si další SATA vypalovačku, a to LG GSA-H30N. LG patří mezi nejpopulářnější značky vypalovaček a tak nesmí zůstat stranou. Jak je u LG zvykem, má vypalovačka přívlastek Super Multi a podporuje tedy všechny tři formáty DVD. Předem musím říct, že některé výsledky jsou opravdu vynikající, ale více už v samotném článku.
V obrázcích testů ukazuje fialová křivka velikost naplnění bufferu (vyrovnávací paměti), světle modrá křivka zatížení procesoru, zelená rychlost vypalování a žlutá rychlost otáčení disku. Pro zelenou křivku platí osa na levé straně, pro žlutou křivku osa na pravé straně v tisících (8 = 8 000 ot./min.), pro fialovou a modrou křivku začíná stupnice na spodku grafu a má hodnotu 0%, na horní straně grafu je 100%.


DVD±R 16x

Pro zápis na disky DVD±R používá vypalovačka metodu CAV a oba druhy disků mají prakticky totožný průběh zápisu. Disky jsou zapsané asi za 5:30 minuty při průměrném zatížení procesoru 1% a rychlost na okraji disku má hodnotu 16,11x.




DVD+R DL 8x

LG dokáže na disk certifikovaný pro zápis rychlostí 8x tuto rychlost bez problémů použít. Při zápisu je použita metoda Z-CLV, na okraji bylo dosaženo rychlosti 8,16x při průměrném zatížení procesoru pod 1%, přičemž byl disk vypálen za 19:22 minuty.




DVD+RW 8x

Přepisovatelný disk je zapsán za 9:48 minuty maximální rychlostí 8,01x při průměrném zatížení procesoru 1%. Všimněte si zde, jako i u jiných disků minimálního zatížení procesoru.




DVD-R DL 4x

Na disk DVD-R DL umí vypalovačka zapisovat dle specifikací 8x, bohužel tyto disky se asi ještě sériově nevyrábějí a na disk 4x tuto rychlost nelze použít. Dvouvrstvý disk DVD-R DL byl zapsán metodou CLV za 27:33 minuty, přičemž rychlost na okraji média dosáhla hodnoty 4,01x při průměrném zatížení procesoru pod 1%.



Vypalovačka podporuje zápis metodou LJR (layer jump recording).




DVD-RW 6x

Při zápisu disku DVD-RW použila vypalovačka zápis metodou Z-CLV. Disk byl vypálen za 11:20 minuty, přičemž rychlost na okraji disku dosáhla hodnoty 6,01x a průměrné zatížení procesoru bylo opět pod 1%.




DVD-RAM 5x

Na obrázku je vidět reálný zápis, kde aplikace Nero CD-DVD Speed používá kontrolu disku. Zápis na disk byl ukončen za 30:03 minuty při průměrném zatížení procesoru pod 1%.



Disk DVD-RAM lze používat jako disketu. Pro jeho formátování vám pro disky DVD-RAM nabídne vypalovačka následující formáty:



S nástrojem Write-Protect Tool můžete disky DVD-RAM i zamykat, s touto vypalovačkou od LG funguje zamykání i odemykání bez problémů.



Zápis všech typů DVD se jeví bez problémů, ale uvidíme, jak to bude s kvalitou. Vynikající je i hodnota průměrného zatížení procesoru, která se pohybuje kolem 1%.