Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS237L: pokračovatel legendy?

25.10.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG IPS237L: pokračovatel legendy?
Monitory LG série IPS235 jsou mezi zákazníky velmi oblíbené. Nyní přichází nová řada IPS237. Ta slibuje tenký rámeček, ale jak asi všichni vědí, jde o takový marketingový trik. Jaký je však monitor uvnitř? Obstojí proti konkurenci a svému staršímu bratříčkovi?

Pozorovací úhly


Co se týče pozorovacích úhlů, tak ty jsou již tradičně u IPS velmi dobré. V poslední době i IPS trošku vylepšil povrchovou úpravu, která nemá až tak špinavý/perleťový efekt. Stále je však oproti klasické PVA obrazovce o něco horší, a pokud si zobrazíte bílou plochu, tak onen perleťový efekt uvidíte. Je docela zvláštní, že i starý PVA monitor má lepší antireflexní povrch. Ale to je bohužel problém valné většiny IPS panelů. Není to vina přímo LG, jakožto výrobce monitorů.





BenQ GW2750HM - pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Kontrast, ach ten kontrast. Mám pocit, že jsem se vrátil do doby dávno minulé. Sice poslední volby tomu docela odpovídají, ale nečekal jsem tento nástup i u monitorů. Jakmile jsem zapnul monitor, tak bylo jasné, že kontrast bude opravdu nízký, a to se i potvrdilo při přiložení sondy. Maximální kontrast kolem 350:1? Co to? Sondu jsem pro jistotu přiložil k vedlejšímu monitoru, abych se ujistil, že je s ní vše v pořádku. Bohužel sonda v pořádku byla.


BenQ GW2750HM - kontrast při maximální jasu


BenQ GW2750HM - kontrast při jasu 120cd/m2


Průběh jasu


Výrobce slibuje jas kolem 250 cd/m2. To bohužel není až tak pravda. Jas totiž dosahuje pouze 200 cd/m2. Pokud tedy na monitor posvítí slunce, tak může nastat problém.


BenQ GW2750HM - průběh jasu


Podsvícení


Kvalita podsvícení je u levných e-IPS panelů docela problém. A tento problém se ukázal i zde. Monitor má klasickou "stříšku" v grafu. To znamená, že na krajích je podsvícení výrazně tmavší než uprostřed obrazovky. Bohužel se nevyhnul ani průsvitům v horní části. Zkrátka typický příklad levného e-IPS. Víc asi dodávat ani nemusím.


BenQ GW2750HM - podsvícení 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení 2D graf


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


BenQ GW2750HM - rozložení jasu v procentech


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Pokud si hodnoty převedeme do gamy 2,2, tak aby odpovídali lidskému oku, tak se podsvícení zlepší. Stále je zde však znatelný propad.


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu