Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-7A Plus: industriální skříň

20.2.2006, Jan Vítek, recenze
Lian Li PC-7A Plus: industriální skříň
Nedávno jsme si odbyli první recenzi skříně od Lian Li, model PC-V1100Plus. Ta ale patří mezi to nejdražší, co můžeme pořídit, a proto se dnes podíváme na opačný konec a představíme si naopak to nejlevnější z repertoáru Lian Li, což je skříň PC-7A Plus.
Do PC-7A Plus jsem nainstaloval naši obvyklou sestavu v následujícím složení:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: ThermalRight XP90C + Papst 3412 (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: Mushkin PC3200 (2*512MB)
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.9 40GB
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ALCY 450W


Příjemné je, že skříň je dosti dlouhá, aby disky nebo mechaniky nezasahovaly do prostoru základní desky a to činí instalaci snazší a usnadňuje i úklid kabelů. Při instalaci základní desky mi ale vadilo, že hliníkový plech je příliš měkký a velmi snadno se prohýbá. Přitom je to právě základní deska, co potřebuje být pevně a stabilně uchycena, jinak hrozí nebezpečí prohýbání, což může vést až ke vzniku studených spojů a tedy k zdánlivě nevysvětlitelnému tuhnutí systému až nefunkčnosti. V dalších revizích bych tedy velmi rád viděl tlustší plech pro instalaci základní desky.

Díky šroubováku pro distanční sloupky je ale jinak instalace velmi snadná a rychlá. Dosud jsem jej neměl a instalace sloupků proto řešil pomocí kleští a to není právě ideální způsob. Šroubovák je sice malý, ale je obdařen dírkou k provléknutí drátu a vytvoření páky. Není ale radno montovat šroubky v hliníkové šasi velkou silou, na jakou jsme zvyklí z kvalitních ocelových skříní. Hliník je daleko měkčí než ocel a my bychom riskovali stržení závitů a to právě platí dvojnásob u šroubků s jemným závitem, jako jsou distanční sloupky.


Jak jsem již dříve poukazoval, veškerá zařízení a komponenty se zde montují pomocí starých dobrých šroubků – metoda je to sice pomalejší, ovšem v důsledku jistě bezpečnější a pevnější, než u různých rychloupínání pomocí předem instalovaných trnů, lyžiček a podobných mechanismů. Ty jsou někde ale vzhledem ke konstrukčním vlastnostem nutné, jako třeba u skříní, kde se disky instalují z boku a kam bychom se jen těžko dostávali se šroubovákem.

Co se týče disků, zde vidím také jako výhodu jejich chlazení. Pokud vezmeme v potaz, že skříně s rychloupínáním disků využívají jako přechodového materiálu mezi diskem a kovovou šachtou většinou plast, je pak velmi vhodné nechat přední ventilátor zapnutý, aby se zajistilo potřebné chlazení. V tom má starý způsob jistou výhodu, že disky se chladí odvodem tepla ze stran na hliníkovou šachtu a dále do skříně, a tak není tolik potřebné zapínat i přední nasávací ventilátor, tedy v případě, že nemáme na sobě naštosovanou trojici Raptorů.


Zdroj se také přes zadní rámeček instaluje velmi příjemně a jak je vidět z obrázku, není ve skříni ani vidět a jeho velká styčná plocha s bočními plechy také drobně napomůže s odvodem tepla. Zkusil jsem si také při provozu rychlost vymontování předního prachového filtru. Vyjmutí předního panelu je otázkou několika vteřin a pak již jen stačí vyháknout hliníkový kryt filtru směrem nahoru, vyjmout a vyčistit (vyfouknout) filtr, opětovně nasadit kryt a panel a je hotovo. Celkově to není záležitost ani na minutu a filtr se tak dá snadno udržovat čistý a průchodný pro vzduch.

Ventilátory s dvojicí kuličkových ložisek bych označil za průměr. Na základní otáčky 1500RPM se za tiché považovat nedají a ani při snížení na 1000RPM mají k neslyšnosti daleko. Tichomilní uživatelé se tedy jistě poohlédnou po lepším řešení, jako například Arctic Cooling FAN 12 dozadu a dopředu Nexus Realsilent. Hliníkové skříně jsou totiž náchylné k šíření vibrací a AC Fan 12 je proto ideální díky pružnému zavěšení rotoru a Nexus zase díky nízké rychlosti a excelentnímu vyvážení rotoru, což se odráží ve velmi malých vibracích.

Teplotní testy

Testoval jsem v souladu s recenzemi předchozích skříní. Sledované teploty tedy byly u procesoru, čipové sady a grafického čipu. Zátěžové testy probíhaly s pomocí programu Prime95 a testu Nature s 3DMarku 2003 do té doby, než teploty přestaly růst, což bylo maximálně asi 15 minut.


Sharkoon Silent Eagle 2000

Rozhodl jsem se celkem pro tři konfigurace: nejprve jsem nechal oba ventilátory zapnuté, poté jsem sledoval, jak s teplotami zamává vypnutí předního ventilátoru a nakonec jsem ještě využil veškeré možnosti chlazení přidáním horního 80mm ventilátoru z našeho testlabu – Sharkoon Silent Eagle 2000 (2000RPM). Okolní teplota se při testování držela stabilně na 21°C.

Oba ventilátory zapnuté
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
29°C
45°C
GPU
52°C
76°C
Chipset
33°C
47°C

Teploty si můžete porovnat s výsledky z recenze skříně Thermaltake Mambo, ale je třeba si uvědomit, že zde byla teplota okolního vzduchu o 4°C vyšší! Thermaltake Mambo tedy mělo na svojí straně výhodu, ale pokud připočteme k jeho výsledkům 4°C, vyjde nám, že Lian Li PC-7A Plus je za použití obou ventilátorů o 1-2°C lepší. Celkově tedy teploty nejsou nijak překvapující a daly se očekávat. Podíváme se ale na další výsledky, kde byl zapnutý pouze zadní 120mm ventilátor. Ty již budou k Mambu férovější, neboť to mělo v dodávce pouze jeden zadní 120mm kousek.

Přední vypnutý, zadní zapnutý
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
29°C
46°C
GPU
53°C
78°C
Chipset
32°C
49°C

Zde je vidět, že přední ventilátor vedle chlazení disků je důležitý především pro teplotu grafické karty a čipové sady, jež využívají studeného proudu proudícího zepředu. Procesor již benefitoval výrazně méně a pro něj je tedy ventilátor vepředu poměrně nezajímavý; zadní ventilátory na skříni a ve zdroji se samy o sobě dokáží o proud vzduchu postarat, takže zde jde výhradně o to, že vzduch tlačený předním ventilátorem 'dostřelí' dál, než když je pouze nasáván podtlakem. Nakonec se ještě podívám, jak situaci ovlivní 80mm Silent Eagle při 2000RPM umístěný na horní stěnu před zdroj.

Oba ventilátory zapnuté + 80mm Silent Eagle
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
29°C
45°C
GPU
52°C
75°C
Chipset
33°C
47°C

Dalo se předpokládat, že v tomto místě nedokáže 80mm ventilátor testovaným komponentám příliš pomoci. Jeho opodstatněnou montáž bych tak viděl spíše jen při použití zdroje s 80mm ventilátorem, nebo s topícími CD mechanikami, či pevnými disky v šuplících, kde byl zamezoval zadržování horkého vzduchu v horní části skříně. Takto je otvor v horní části v podstatě navíc a osobně se mi pramálo zamlouvá kvůli nebezpečí vylití tekutiny dovnitř skříně.