Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li Tyr PC-X2000: (téměř) bez kompromisů

2.3.2009, Jan Vítek, recenze
Lian Li Tyr PC-X2000: (téměř) bez kompromisů
Do rukou se nám dostala velmi zajímavá skříň od renomovaného výrobce Lian Li, jež vypadá na další z řady povedených kousků pro náročné zákazníky. Lian Li Tyr PC-X2000 je celohliníkový BigTower obdařený 3 komorami pro chlazení komponent a "kupou" místa navrch.

Instalace


Záměrně jsem se zatím nezmiňoval o možnostech správy kabeláže. Na ty si stěžuje recenzent na Bit-tech.net, ovšem osobně s ním nemohu souhlasit. Jednak je v této skříni místa více než dost, takže se kabely mají kam schovat a pak tu jsou pro vedení kabelů přímo určené otvory. Ke zkrocení kabelů rovněž pomohou kulatá nalepovací poutka, jež výrobce dodal v příslušenství



Tray je tedy možné od zbytku skříně oddělat, ale nutné to v žádném případě není. Zde mě příliš nenadchlo to, že se ve své pozici trochu viklá, protože horní řada třech šroubků na něj netlačí, ale pouze slouží pro to, aby se za ně mohl tray zaklesnout. Zajímalo mě především, jestli je možné přes zadní stranu traye vést kabely. Ukázalo se, že místa je zde tak akorát, avšak ne pro tlusté kabely. Každopadné není problém vést až doků k pevným diskům a 80mm ventilátorům jednotlivé větve a navíc hlavní napájecí kabel pro základní desku můžeme vést také zadem až u kraje, kde je místo akorát tak pro něj. Je však pravda, že tato skříň není v oblasti správy kabeláže ideální, ovšem s trochou pečlivosti si můžete v ní vytvořit pořádek.

Pozice základní desky je dalším tématem. Jak můžete vidět, dole je místa více než dost (přeci jen má skříň místo sedmi záslepek o jednu víc), ale nahoře byl nainstalovaný chladič Noctua NH-U12 téměř nalepen na přepážku. Přitom nad zdrojem máme spoustu nevyužitého místa, které se v podstatě hodí leda pro uložení přebytečných kabelů.



K nainstalování pevného disku využijete hliníkový rámeček ve tvaru písmene U a čtyři šroubky s velkými hlavičkami, s nimiž ráměček přišroubujeme. Pak disk nasuneme do připravených kolejniček, přičemž jeho konektory se samy nasunou na svoje protějšky v zelených plošných spojích. Disky se pak zajistí pomocí jezdců.


Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W



Teplotní testy


Nejdříve se zaměříme na samotné ventilátory. Využity jsou celkem čtyři hlavní 140mm a pak dva pomocné 80mm pro chlazení pevných disků. Hlavní 140mm ventilátory je možné připojit na třístupňový centrálně napájený regulátor otáček, který je dokáže nastavit na 800/980/1200 RPM. Pokud použijeme plné otáčky, stane se počítač slyšitelně hučícím přístrojem, ale s ventilátory pod 1000 RPM je již daleko klidnější a rozhodně neruší.

Nyní přistupme k samotným testům, jež probíhaly při teplotě okolního vzduchu cca 21 °C a k zátěži byly použity aplikace 3DMark03 (Mother Nature) a Prime95, teploty pak odečítal Speedfan a Rivatuner. Rozhodl jsem se provést celkem čtyři testy - první tři s všemi ventilátory zapnutými a pak pouze s jedním ventilátorem vzadu. 80mm modely jsou v tomto ohledu irelevantní, protože slouží pouze pro chlazení pevných disků. A zde je chlazení účinné i přesto, že disky se skříně dotýkají přes plast. Samozřejmě však bude záležet na tom, kolik pevných disků s jak velkou spotřebou zde využijete.

Všechny ventilátory zapnuté - max
CPU
34 °C
46 °C
Chipset
31 °C
37 °C
GPU
52 °C
72 °C
Všechny ventilátory zapnuté - mid
CPU
35 °C
47 °C
Chipset
32 °C
38 °C
GPU
53 °C
74 °C
Všechny ventilátory zapnuté - min
CPU
35 °C
47 °C
Chipset
32 °C
38 °C
GPU
53 °C
74 °C

K prvním třem testům lze říci, že můžeme u normálních sestav s klidem v srdci využít i ty nejnižší otáčky, protože i takto ventilátory dohromady bez problémů stačí uchladit naši referenční sestavu. S pořádně nadupadným počítačem s několika kartami by se však větší otáčky mohly vyplatit již více.

Pouze zadní ventilátor - max
CPU
35 °C
48 °C
Chipset
32 °C
38 °C
GPU
53 °C
75 °C

A jak zjistíme z posledního testu, počítač se dokáže slušně uchladit i s jedným zadním 140mm ventilátorem a na nižší otáčky se teploty také o moc nezvyšují. S chlazením je tedy na tom tato skříň velmi dobře a zdá se, že je připravena být naplněna k prasknutí a přesto svou úlohu zvládnout.