Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li Tyr PC-X2000: (téměř) bez kompromisů

2.3.2009, Jan Vítek, recenze
Lian Li Tyr PC-X2000: (téměř) bez kompromisů
Do rukou se nám dostala velmi zajímavá skříň od renomovaného výrobce Lian Li, jež vypadá na další z řady povedených kousků pro náročné zákazníky. Lian Li Tyr PC-X2000 je celohliníkový BigTower obdařený 3 komorami pro chlazení komponent a "kupou" místa navrch.
Skříň Lian Li Tyr PC-X2000 je na první pohled téměř dokonalá, ovšem při bližším ohledání není problém objevit u ní mouchy, a to hned několik, ovšem žádné velké problémy zde nejsou. V prvé řadě je tu zpracování a použitý materiál (tedy hliník), kde výrobce téměř neudělal chybu. Bočnice jsou tlusté, těžké a navíc opatřené pěnovou výplní a stejně tak zbytek skříně je pevný a dělá jménu svého výrobce čest. Je pravda, že bočnice vepředu o něco málo přesahují přední panel, ale to bych vůbec nepovažoval za takovou chybu. To už se mi spíše nelíbil malinko se viklající tray základní desky a pozice přepínače otáček ventilátorů. To jsou ale opravdu spíše prkotiny.




Ocenění TREFA získává skříň Lian Li Tyr PC-X2000 za výborné provedení,
kvalitní materiál, chlazení a řadu užitečných prvků. Logo ocenění je ke stažení zde.


I když totiž může přepínání otáček ventilátorů vypadat otravně a složitě, vzhledem k teplotním testům, které jsme provedli, bude spíše lepší zvolit si úroveň otáček podle hluku, jejž budeme schopni snést a pak už na regulátor v podstatě nesahat. Interiér byl promyšleně rozdělen na tři komory - jednu pro mechaniky a zdroj, druhou pro základní desku a třetí pro pevné disky. První z nich je schopna nést libovolně dlouhý zdroj, ale pouze dvě 5,25" a jedno externí 3,5" zařízení. To je na BigTower málo, ale kdo také potřebuje více, pokud tedy nepoužívá chladicí boxy pro pevné disky? Spíše bych poukázal na zbytečně velký nevyužitý prostor nad zdrojem, jenž se hodí leda pro uložení kabelů. I když pravdou je, že by jej bylo možné využít pro nějaké komponenty vodního chlazení.





Hlavní komora pro základní desku by jí mohla na vrchní straně poskytovat o něco více místa, abychom si byli jistí, že se do ní vejdou i rozměrnější chladiče, ale jinak nemám výhrady stejně jako k spodním šachtám pro pevné disky SATA nabízejícím i fci Hot Swap. Staré PATA použít však lze, pouze je nutné odmontovat zadní PCB se SATA konektory. Možnosti pro správu kabeláže jsou dobré, i když existují v tomto ohledu i lepší skříně, ale Tyr zato nabízí velmi dobrý systém chlazení s pomocí čtyřech 140mm a dvou 80mm ventilátorů, třístupňovou regulací a také má vynikajícím způsobem zpracované rošty ventilátorů a nabízí jednoduše čistitelné prachové filtry.

Lian Li tedy zde téměř nic neponechává náhodě, ale my můžeme kvůli tomu očekávat, že cena rozhodně přívětivá nebude.


Kvalitní provedení a pevná konstrukce
Cena
Filtrované chlazení s velkým potenciálem
Trochu se viklá tray
Neotřelý design
Schovaný přepínač otáček
Šachty disků s fcí Hot Swap
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 13 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Lian Li PC-X2000 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Lian Li Tyr PC-X2000 děkujeme firmě JSComputers




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Case Lian Li Tyr PC-X2000 seems at the first sight almost perfect, but there are still some bugs to be found. However, there are also no significant problems which I tried hard to find. At first, we may assess the overall design and use of material (aluminium). In this case the manufacturer did an excellent job. The side panels are thick, heavy and moreover they also have sound dampening material on them. The rest of the case is also solid. On one hand it is true, that the side panels in the front overreach a bit, but that is almost unnoticeable. What I did not like more, was wobbling motherboard tray and the placement of fans' RPM regulator. But still, these things are just minor glitches.

Switching the RPMs of the main 4 fans may look difficult and annoying, but according to our test results it will be better if you set the RPMs according to the noise level once and refrain from using it much often. The interior was thoughtfully divided into three main chambers - one for optical drives and PSU, other for motherboard and the last one for hard drives. The first one is able to host even the longest PC PSUs, but only two 5,25" and one external 3,5" device. That is not much for a Big Tower, but there are not many users who need more (provided they do not use HDD coolers). I should rather point out that there is a large space above the PSU position which is good maybe just for additional cables. Or one could use the space for some other components (water cooling, etc.)

The main chamber for your motherboard could offer a bit more space in its upper part, just to make sure that even larger CPU coolers will fit, but otherwise I have no other negative comments, just as in the case of the last, lower chamber for SATA HDDs (Hot Swap function). However, it is still possible to use good old PATA drives, you will just have to unmount the green PCB with SATA connectors. Cablemanagement possibilities are also good, even if not as good as they could be, but Tyr on the other hand offers very well designed cooling system using four 140mm and two 80mm fans, fan regulator and also excellent fan positions and dust filtering system.

Lian Li, as one can see, offers a quality and elaborate product, but we on the other hand can expect a very high price. Still I decided to award Tyr PC-X2000 with our TREFA prize.