Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lite-ON SHM-165P6S s podporou DVD-RAM

22.2.2006, Jan Dedek, recenze
Lite-ON SHM-165P6S s podporou DVD-RAM
Už velmi dlouho jsme zde neměli recenzi vypalovačky Lite-ON. Pro dnešní recenzi byl vybrán model s podporou zápisu médií DVD-RAM, a to proto, že podpora DVD-RAM je v Evropě stále častěji vyžadována. Na našem trhu byly až do prosince loňského roku k dostání vypalovačky s podporou DVD-RAM pouze od firmy LG. Ke konci roku ale začaly LG následovat další výrobci vypalovaček a Lite-ON byl mezi nimi.

Kvalita zápisu


Standardy ECMA

Podle specifikací ECMA 267 (DVD-ROM), 337 (DVD+R/RW) a 338 (DVD-R/RW) je disk vyhovující, má-li v osmi po sobě jdoucích ECC blocích počet PI chyb maximálně 280 a v jednom ECC bloku počet chyb PO maximálně 4. Tyto hodnoty norma ECMA vztahuje k rychlosti čtení 1x.

V testu je pro testování kvality použita rychlost 4x, protože testování rychlostí 1x by trvalo neúměrně dlouho. I když je použito vyšší rychlosti jsou výsledky jasně vypovídající. Pro testy je použit program Nero CD/DVD Speed, ve kterém stačí nastavit pouze rychlost čtení, ostatní parametry, které se nastavují v jiných programech, má CD/DVD Speed přednastavené.

Pokud nějaký disk má hodnoty, které uletí přes hranice stanovené dle ECMA a není to souvislý blok nic se neděje a takovýto disk je bez problémů čitelný.

DVD+R DL Verbatim 2,4x@4x



Takovéhle výsledky mě opravdu překvapily, kvalita disku je opravdu velmi špatná, ale pouze v přechodu mezi jednotlivými vrstvami. Jinak ostatní místa na disku jsou vypálena ve vynikající kvalitě. Pes bude zakopán nejspíše někde ve firmwaru, pro jistotu jsem ještě provedl zápis 2,4x, který jsem původně vůbec nechtěl testovat.

Následující obrázek ukazuje detail při pálení 4x, je na něm velmi dobře vidět, že kvalita se rapidně zhoršuje pouze na přechodu z jedné vrstvy do druhé.




DVD+R DL Verbatim 2,4x

Zpočátku jsem nechtěl zkoušet pálení na DVD+R DL rychlostí 2,4x, ale výsledky u 4x pálení mě zarazily a rozhodl jsem se tento test udělat.



I v tomto případě má vypalovačka náběh na zhoršení kvality při přechodu mezi vrstvami, sice je to na obrázku markantní, ale i tak je disk ve vynikající kvalitě. Z toho lze odvodit, že vypalovačka má problémy s větší rychlostí vypalování při rychlosti 4x a vyšší a tento problém se ještě nepodařilo odstranit ani několikátou revizí firmwaru. Uvidíme jak na tom budou dvouvrstvé disky DVD-R.


DVD-R DL Verbatim 4x



Disk DVD-R DL je oproti disku DVD+R DL při rychlosti 4x zapsán v dobré kvalitě a největší problémy má vypalovačka u středu média. Zajímavostí je, že se do hlavičky disku ukládá informace, že je zapsán vypalovačkou SONY DW-G120A fw MS0F, která je vlastně OEM Lite-ONem SHM-165P6S, tato informace je navíc v češtině (vypáleno), kdežto u ostatních disků je v angličtině (recorded with).


DVD+R Verbatim 16x

U disku DVD+R si ukážeme jaké jsou rozdíly v testování kvality disků mezi vypalovačkami Lite-ON SOHW-1633S a SHM-165P6S. První obrázek ukazuje disk testovaný ve vypalovačce Lite-ON SOHW-1633S a disk je ve vynikající kvalitě.



Druhý obrázek ukazuje ten samý disk, ale kontrola kvality byla provedena ve vypalovačce Lite-ON SHM-165P6S.



Z obou obrázků je patrné, že novější model, tedy SHM-165P6S má lepší vnitřnosti a jeho schopnosti čtení a korekcí chyb jsou o poznání lepší. Všimněte si, že maximum PI je u staršího modelu 37 a u novějšího "pouze" 20.


DVD-R Verbatim 16x



Kvalita disku DVD-R při této rychlosti zápisu je vynikající, všimněte si, že stejně jako u disku DVD-R DL se do hlavičky disku zapisuje informace, že byl vypálen mechanikou Sony DW-G120A.


DVD-RAM

I přesto, že při zápisu DVD-RAM je kontrola čitelnosti dat přímo součástí zápisu, není od věci si ukázat jak dokáže Nero CD-DVD Speed změřit kvalitu tohoto disku.



Tento test proběhl na testované vypalovačce, protože vypalovačka Lite-ON SOHW-1633S určená pro testování kvality neobsahuje podporu formátu DVD-RAM.