Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Alto - a notebook vzlétne do nebes

30.4.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech Alto - a notebook vzlétne do nebes
Rostoucí prodejnost notebooků si vyžádala inovace i v periferiích. Kromě cestovních myší, chladicích podložek a miniaturních webkamer se na trh dostávají i produkty úplně nové, jako je i klávesnice s naklápěcím stojanem pro notebook Logitech Alto, která pomáhá snadnějšímu ovládání díky plnému počtu kláves a je zárukou pohodlnějšího používání notebooku.
Kapitoly článku:
  1. Logitech Alto - a notebook vzlétne do nebes
  2. Popis a zpracování
  3. Postřehy z praxe a zhodnocení
Pokud vlastníte notebook, jistě nemáte problém jej používat kdekoli na cestách, v kanceláři nebo doma. To je ostatně hlavní výhoda přenosných zařízení. Co ovšem většině uživatelů vadí, je miniaturizovaná klávesnice bez numerické části a není to ani zdaleka jediná negativní vlastnost notebooků. Rozdíl oproti stolnímu počítači je totiž také v tom, že displej není v úrovni očí, což má za následek bolest zad a krku při delším používání. Jako řešení k oběma hlavním nevýhodám notebooků přišel Logitech se svým produktem Alto, který kombinuje plnohodnotnou klávesnici a stojan pro lepší pozici displeje. Namítnout můžete, že asi těžko s sebou budete stále nosit další klávesnici, navíc téměř stejně velkou jako samotný notebook. Tuto variantu Alto neřeší, je totiž určen zejména tam, kde notebook používáte nejčastěji. Nabídne tak náhradu za stolní počítač - například doma nebo v kanceláři. Na cestách při příležitostném užívání notebooku se s omezenými možnostmi musíte smířit.



Balení klávesnice se nese v duchu luxusního produktu. Z poměrně obyčejného papírového obalu lze jednoduše vysunout pevnou krabici, která v sobě skrývá samotný produkt. Její odolnost je dostatečně vysoká a klávesnici uvnitř ochrání bez problémů.



Obsah balení zahrnuje jen to nejzákladnější, ale díky propojení s notebookem pomocí integrovaného kabelu USB není potřeba prakticky žádná přídavná kabeláž. V krabici tak najdete pouze samotnou klávesnici a názorný návod k zapojení s popisem jednotlivých tlačítek.



Nyní si na fotografiích ukážeme, jak se vlastně notebook na podstavec instaluje a jaké polohy je možné nastavit. Základní poloha je samozřejmě zavřená, tedy asi nejvhodnější na případné přenášení. Musím však upozornit na relativně vysokou hmotnost 1,942 kg, která by se mohla srovnávat s některými lehčími notebooky. Po rozevření se dostáváme k druhé variantě, kterou je usazení notebooku v běžné poloze souběžně s povrchem. Tím získáte možnost jej používat v případě, že je podložka pod ním dostatečně vysoko, abyste se nemuseli nad displejem ohýbat.



Poslední je poloha s vyklopenou plošinou, kdy máte monitor v úrovni očí. Bohužel lze nastavit jen jednu výšku.



O stabilitu se stará podstavná nožka a samozřejmě opět gumová zarážka, která ovšem u některých notebooků (například u námi testovaného ASUSu) s šikmou spodní hranou neplní svoji funkci úplně. Notebook sice drží dostatečně pevně a nebrání práci třeba i s touchpadem, ale rozhodně nelze říci, že je toto uchycení úplně bezpečné. Naštěstí i na tohle výrobce myslel, a tak je spoj mezi klávesnicí a podstavnou plochou z gumy, takže pokud by náhodou notebook sklouzl ze zarážky, hned se zastaví o tuto protiskluzovou plochu.



Zhruba uprostřed podložky je umístěno posuvné tlačítko, které umožňuje vyklopení podstavce do úhlu 45 stupňů. Tato poloha simuluje stolní počítač a umožňuje přímý pohled na displej.



Propojení s notebookem zajišťuje USB kabel, který je schován pod sklápěcím podstavcem. Po zapojení je už možné klávesnici i ostatní funkce normálně používat, výrobce totiž použil pouze klasické funkce, a tak není potřeba instalovat žádný software.



ModelLogitech Alto
Rozměry - zavřený42,7 (šířka) x 23,7 (výška) x 3,6 (tloušťka) cm
Rozměry - otevřený42,7 (šířka) x 48,6 (výška) x 2,2 (tloušťka) cm
Hmotnost1942 gramů
Materiálplast, pryž
Počet běžných tlačítek103
Počet dalších tlačítek5
Maximální hmotnost NBcca 4 kg
Počet USB portů3 (v2.0)
Způsob propojení s NBUSB 2.0
Dosahcca 10 metrů