Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Alto - a notebook vzlétne do nebes

30.4.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech Alto - a notebook vzlétne do nebes
Rostoucí prodejnost notebooků si vyžádala inovace i v periferiích. Kromě cestovních myší, chladicích podložek a miniaturních webkamer se na trh dostávají i produkty úplně nové, jako je i klávesnice s naklápěcím stojanem pro notebook Logitech Alto, která pomáhá snadnějšímu ovládání díky plnému počtu kláves a je zárukou pohodlnějšího používání notebooku.
Klávesnice i podložka jsou převážně vyrobeny z černého plastu a výjimkou je jen gumová spojnice obou částí se zarážkou, kterou jsme už zmínili v předchozí kapitole. Rozměry jsou, co se týče šířky, poměrně velké, protože se na klávesnici musí vměstnat i numerická část. Po rozložení potřebujete na stole prostor o rozměrech cca 50 x 50 centimetrů, ovšem pouze v poloze s náklonem. Ve vodorovné poloze většinou notebook přesahuje až za podložku, a tak je potřeba místa ještě více. Pokud však rozměry celé sestavy porovnáte se stolním počítačem, stále to vychází lépe a navíc je možné ji v rámci kanceláře nebo domu snadno přenést tam, kde zrovna chcete pracovat. V zavřené poloze vypadá Alto jako velmi široký notebook nebo diář. Zajímavé je, že spodní strana, která prakticky nikdy není vidět, je stylizována jako svrchní a pravděpodobně má za úkol zaujmout právě při přenášení. Přiznejme si ale, že nosit pod jednou paží notebook a pod druhou klávesnici s podstavcem je trochu nepohodlné. Na spodní straně dominuje uprostřed logo Logitechu a oranžový nápis Alto, v každém z rohů je malá nožka, která je součástí konstrukce a je tedy z plastu. I přes důsledné zatížení je ale stabilita velmi dobrá.



K upravení sklonu klávesnice je k dispozici vyklápěcí nožka, což sice bez notebooku vede k odlepení podložky od stolu, ale stačí ji právě notebookem zatížit a opět je vše v pořádku.



Druhá, svrchní strana, která se po odklopení stává základnou vyklápěcí podložky, je také velmi jednoduchá. Naleznete na ní opět pouze čtyři podstavné nožky.



Obě části u sebe drží pravděpodobně magnet, který je dostatečně silný a nemusíte se tedy bát nějakého mechanického poškození západky, což se po nějaké době třeba u notebooků stává. Konstrukce je dostatečně bytelná a nevrže. Precizní zpracování jsme ostatně od značky Logitech očekávali. Menší obavy mám jen z gumové spojovací části, která se po delší době může v některém místě natrhnout, ale to je už otázka zacházení a věřím, že výrobce se snažil toto hledisko nepodcenit. Nyní si popíšeme klávesnici. Ta má klasické rozložení QWERTY a obsahuje všechna tlačítka běžné klávesnice. Před klávesami je rozměrná podložka na dlaně, která zpříjemňuje delší práci.



Na levé straně klávesnice naleznete běžné klávesy, kde po vzoru jiných modelů Logitechu je opět bezpečně olemovaný Caps Lock. Výrobce se snažil ušetřit co nejvíce místa, a proto jsou mezery mezi klávesami menší a jejich zdvih shodný s běžnou klávesnicí. Stisk je přesný a jistý, navíc poměrně tichý.



Enter má tvar obráceného L, mezerník má rovnoměrně rozložený tlak na spínač, a tak se při stisku na jedné ze stran nijak nenaklání. Směrové šipky jsou podsunuté pod Shift, aby bylo ušetřeno místo. Pětice tlačítek Home, End, Delete, Page Up a Page Down je opět na malém skromném prostoru.



Numerická klávesnice má běžné rozložení; přepínač Num Lock má ze spodní strany výřez, aby bylo zabráněno nechtěnému přepnutí.



Pod šipkami se nachází tři tlačítka na zesílení a zeslabení zvuku a případně jeho úplné ztlumení (Mute).



Na horní liště jsou pod klávesami F1 až F12 schovány přídavné funkce, které lze aktivovat klávesou FN mezi klávesami ALT a CTRL na pravé straně. Tyto klávesy jsou výrazně menší, mají obdelníkový tvar a jejich zdvih je nižší než u ostatních kláves. Pod tlačítky F1 až F4 jsou postupně funkce pro vyhledávání, spuštění výchozího e-mailového klienta, přechod na domovskou stránku a spuštění výchozího přehrávače hudby. Tlačítka F5 až F8 patří ovládání multimédií: k dispozici máte funkce pohybu mezi skladbami, Play/Pause a Stop.



V pravé části lišty jsou tlačítka F9 až F12 s funkcemi vpřed, zpět, maximalizace okna na celou obrazovku a přepínání mezi programy. Přepnutí do režimu zobrazení na celou obrazovku nemá velký logický význam, protože klávesa F11 má v operačním systému tu stejnou funkci i bez stiknutí klávesy FN. Přídavnou funkci má také tlačítko Pause/Break, které slouží k zobrazení nabídky (alternativa pravého tlačítka myši). Úplně v rohu je tlačítko na přepnutí do spánkového režimu, které je díky povaze své funkce ještě více zapuštěno.



Profilové fotografie naznačují běžnou tloušťku klávesnice. která se pohybuje kolem dvou centimetrů.




Nyní si popíšeme druhou část, tedy stojan na samotný notebook. V základní podobě jej lze rozdělit na dvě části - náklopnou plošinu a indikační panel na pravé straně.



Jak už jsem zmínil v předchozí kapitole, plošina se uvolňuje záklopkou nad klávesnicí. Pak už stačí zaklapnout nožku do základny a vše pevně drží. Její uvolnění funguje opět na stejném principu, tedy uvolněním pojistky.



Pod plošinou je také umístěn kabel na propojení s notebookem, který má dostatečnou délku a měl by stačit i na notebooky s nevhodně umístěnými USB porty z přední strany. Vedle něj je ještě další zajímavá pomůcka pro uspořádání kabelů, kterých zde můžete provléci hned osm, přičemž dva z nich mohou mít trochu širší průměr.



Na zadní hraně jsou umístěny dva USB porty a zdířka pro adaptér elektrického napájení, které samozřejmě není potřeba, ale můžete tak pouze notebook propojit pomocí USB kabelu a zbytek nechat připojen v podložce, která pak může automaticky dobíjet připojenou myš a dále hostit tiskárnu a další periferie. Jednoduše tak přijdete třeba do kanceláře, zapojíte jeden kabel a můžete pracovat jako s běžným stolním počítačem. Háček to má v tom, že adaptér do elektrické sítě je potřeba ještě dokoupit a prozatím jsem ho na našem trhu nenašel, na oficiálních stránkách Logitechu je ale uvedena cena 13,99 liber, což je v přepočtu cca 580 Kč a vzhlede k ceně Alta se moc nevyplatí. Napájecí konektor je však popsaný, takže snad nebude problém s využitím jiného adaptéru.



Pravá hrana má také jeden USB port, který je svou pozicí vhodný na zapojení myši nebo třeba flash disku - je totiž mnohem lépe dostupný než ty zezadu.



Indikační panel je určen k zobrazení zapnutých funkcí. Caps Lock a Num Lock indikují oranžově podsvícené diody, zamknutí klávesnice má samozřejmě dva módy, které jsou vyznačeny odlišně (zamknutá oranžově, odemknutá zeleně), další je napájení notebooku prostřednictvím podložky ze sítě a k dispozici máte také zobrazení využití jednotlivých USB portů.