Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Alto - a notebook vzlétne do nebes

30.4.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech Alto - a notebook vzlétne do nebes
Rostoucí prodejnost notebooků si vyžádala inovace i v periferiích. Kromě cestovních myší, chladicích podložek a miniaturních webkamer se na trh dostávají i produkty úplně nové, jako je i klávesnice s naklápěcím stojanem pro notebook Logitech Alto, která pomáhá snadnějšímu ovládání díky plnému počtu kláves a je zárukou pohodlnějšího používání notebooku.
Kapitoly článku:
Praktický test zvládl Alto na jedničku. Z předností můžu jmenovat jednoduchou instalaci, okamžité použití s prostým propojením pomocí USB kabelu, kvalitní klávesnici s využitelným počtem multimediálních funkcí a především úlevu při delší práci. Užitečné jsou další USB porty a také organizace kabelů. Negativní vlastnosti jsem hledal velmi těžko. Jednou z těch horších je vyšší hmotnost, která je ale na druhou stranu nutná ke stabilitě na stole. Původně jsem také očekával nastavení více úrovní sklonu, které jsou k dispozici prakticky jen dvě - běžná souměrná s podložkou a úhel 45 stupňů. To ovšem v praxi moc nevadí, alespoň v mém případě byl displej na správném místě a vše spíše záleží na stole, na němž notebook používáte. Někomu také může vadit rozložení klávesnice, které je díky snaze minimalizovat její šířku dost podobné rozložení kláves u notebooků, navíc zde najdete prakticky jen numerickou klávesnici; funkční tlačítka a ovládání hlasitosti je většinou zahrnuto na každém notebooku. Zpočátku tedy počítejte s překlepy, které se budou týkat zejména kláves v oblasti směrových šipek, kde je vše zhuštěno do opravdu malého prostoru. Gumová část je také dost náchylná na zachytávání nečistot, které z ní prakticky nejdou odstranit.



Popravdě mě tento produkt překvapil, spíše jsem ho řadil ke zbytečným výmyslům, které mají zákazníka pouze zlákat na svůj design a samozřejmě přinést výrobci díky velkému boomu v prodejnosti notebooků tučný zisk. Cíl byl jasný - odstranit hlavní nevýhody přenosných počítačů a to se povedlo. Klávesnice je prakticky totožná s tou normální, displej se po vyklopení dostává stejně jako klasický monitor na úroveň očí a zkrátka nepřijde ani rozšíření často malého počtu USB portů a dokonce se dočkáme i uspořádání kabelů. To vše zabalené v reprezentativním designu a kvalitním zpracování.



Poměrně vysoká je i cena 2 717 Kč s DPH, ovšem pokud byste si měli kupovat externí LCD monitor, klávesnici a USB rozbočovač, pak by byla částka mnohem vyšší, a tak je Alto přes svoje zaměření na movitější uživatele paradoxně levnou variantou. Konkurence v tomto oboru zatím moc neexistuje, až na podstavec od HP, který však nenabízí klávesnici. Naopak klávesnice s centralizací kabelů bez výklopného systému jsme mohli vidět například u IBM, která je ale vyráběla pouze ke svým modelům.



Nápad a zpracování
Hmotnost
Odstranění hlavních negativ ergonomie notebooků
Pouze dvě nastavení sklonu
Pohodlné používání
Náchylné na nečistoty
Možnost uspořádání kabelů
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena za set: 2500,- Kč s DPH

Za zapůjčení klávesnice Logitech Alto děkujeme českému zastoupení firmy Logitech