Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Alto Cordless - pohodlí na prvním místě

31.1.2008, Michal Učeň, recenze
Logitech Alto Cordless - pohodlí na prvním místě
Notebooky zvyšují náskok v prodejnosti oproti stolním počítačům, a tak se pro ně objevuje mnoho příslušenství. Přestože notebook má výhodu v mobilitě, jeho používání je nepohodlné a způsobuje nemalé zdravotní problémy. Řešením jsou podstavce upravující úroveň pohledu na displej. Logitech Alto Cordless nabízí navíc bezdrátovou a plnohodnotnou klávesnici.
Jako první začneme s popisem klávesnice. Ta je kompletně vyrobena z černého plastu a zachovává si určitou konzervativnost. Nenajdete na ní žádné výrazné prvky, a na první pohled je tak poměrně nenápadná. Rozměry 42,7 (šířka) x 21,8 (výška) x 2,0 (tloušťka) cm odpovídají plnohodnotné klávesnici s celkem 103 klasickými klávesami a pěti doplňkovými. Hmotnost 827 gramů je průměrnou hodnotou, která v kombinaci s bezdrátovým spojením umožňuje občasné přesuny a pohodlné použití na kolenou.



Klávesnice má klasický obdélníkový tvar s malými výřezy na horní hraně. Docela velká je předložka pod ruce, kterou bohužel nelze odejmout, a musíte se tak spokojit s jedinou, ovšem relativně dobrou možností. Její povrch je z trochu odlišného plastu než u zbytku klávesnice, a kontakt s dlaněmi je tak příjemnější.



Spodní strana opět nenabízí nic moc překvapivého až na kryt baterií a tlačítka Connect a podlouhlou nožku pro upravení sklonu. Ta je celkem dobře vyřešena, protože jednolitý kus podél větší části hrany zajišťuje vyšší stabilitu, než dvě oddělené nožky a navíc lze použít i při uložení klávesnice na kolenou.



Profil klávesnice ukazuje průměrné zapuštění kláves a relativně plochý tvar včetně předložky, která mohla být trochu více zkosená. Pěkně jsou vidět zaoblené tvary, které napomáhají komfortnějšímu používání. Zdvih kláves je celkem slušný, ovšem tentokrát jsem nebyl spokojen se stiskem kláves, který byl příliš měkký a přestože nedocházelo k překlepům, při psaní jsem si nebyl vůbec jistý. Zejména chybí potvrzující kliknutí mikrospínače.



V levé části klávesnice nalezneme v podstatě klasická tlačítka, na která jsme zvyklí z běžné klávesnice. Tradičně je už vykrojené tlačítko Caps Lock, čímž se eliminuje jeho nechtěné stisknutí. Horní klávesy nad čísly jsou menší, než je zvykem, ale jejich stisk je stále dobrý. Kromě běžných funkcí nabízejí tlačítka F1 až F12 ještě multimediální funkce. Konkrétně můžete využít rychlého spuštění vyhledávání, e-mailového klienta, prohlížeče a hudebního přehrávače .Případně můžete přehrávání přímo ovládat tlačítky F5 až F8.



Pravá strana klávesnice opět zahrnuje běžné rozložení kláves, výjimku tvoří trochu zhuštěný prostor kolem směrových šipek, což mělo za následek posunutí klávesy CTRL a rozmístění kláves Home, End apod. na výšku. Cílem bylo zmenšít šířku klávesnice, což jsme už u Logitechu viděli. Pod směrovými šipkami ještě naleznete tři tlačítka pro úpravu úrovně hlasitosti, horní tlačítka opět nabízejí přídavné funkce. Na klávesách F9 až F12 tak najdete ovládání prohlížeče (Zpět, Vpřed, Maximalizovat a Obnovit), tlačítko Pause/Break nabízí funkci nabídky. Netradiční je tlačítko s funkcí kalkulačky (respektive zjištění stavu baterie) a tlačítko vypnutí notebooku. Nad zmíněnou klávesou kalkulačky je umístěna indikační dioda, která zobrazuje stav baterie.



Podlouhlá vyklápěcí nožka upravuje sklon jen mírně, ovšem v praxi to má velký vliv. Důvodem je zejména plochá a dlouhá předložka pro ruce, která bez jakéhokoliv sklonu nemusí všem vyhovovat. Mechanismus vyklápění je poměrně tuhý, což zaručuje jak stabilní uložení, tak delší životnost.