Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Alto Cordless - pohodlí na prvním místě

31.1.2008, Michal Učeň, recenze
Logitech Alto Cordless - pohodlí na prvním místě
Notebooky zvyšují náskok v prodejnosti oproti stolním počítačům, a tak se pro ně objevuje mnoho příslušenství. Přestože notebook má výhodu v mobilitě, jeho používání je nepohodlné a způsobuje nemalé zdravotní problémy. Řešením jsou podstavce upravující úroveň pohledu na displej. Logitech Alto Cordless nabízí navíc bezdrátovou a plnohodnotnou klávesnici.
Nyní se podíváme na samotné postřehy z praxe. Při položení notebooku na podstavec a zapojení komponentů už prakticky nedochází ke kontaktu s notebookem, což je pozitivní ve smyslu stability, která je už tak docela slušná. Je trochu škoda, že Logitech nezařadil i některou ze svých bezdrátových myší, protože takto musíte ještě myšku dokoupit a aby měla bezdrátová klávesnice význam, bude muset i myška využívat tento typ připojení k notebooku.



Přední zarážka podstavce mi vadila z důvodu, že zaslepuje přední porty na notebooku, a znemožňuje jejich využití. To je popravdě docela velký problém, protože nejen u testovaného Lenova jsou na čelní hraně umístěny například audioporty. Podstatně lepší řešení je uchycení pouze ve dvou bodech, kdy si uživatel může alespoň trochu upravit pozici notebooku a porty uvolnit. Jinak samozřejmě funguje podstavec velmi dobře, protože stačí přijít s notebookem k již zapojené sestavě a zapojit napájení s propojovacím kabelem, takže pracujete podobně jako na stolním počítači.



Společné použití klávesnice a stojanu má jistě své výhody, ovšem zamýšlel jsem se nad otázkou využitelnosti bezdrátové klávesnice u notebooku. Chápu to například u počítače s větším monitorem, ale notebookové displeje většinou nelze používat na větší vzdálenost a klávesnice může maximálně pomoci při přehrávání multimédií. Výrobce uvádí jako výhodu fakt, že ruce jsou dál od přehřátého okolí notebooku, což podle mého názoru sice pravda je, ale tohle myslím už řeší i klasický drátový Logitech Alto, kde je stojan i klávesnice dohromady. Dosah bezdrátu je až deset metrů, ale jak jsem zmínil, využitelné v praxi to moc není.



Trochu mi také vadil krátký kabel zdroje napájení podstavce, který často nemusí stačit a vy budete nuceni použít prodlužovací kabel. Jinak jsem velmi uvítal organizátor kabeláže, který mě z celého produktu vedle zlepšení komfortu zvednutím displeje příjemně překvapil. Tyto prvky ale už nabízel i starší Logitech Alto a tak je trochu smutné, že výrobce nezařadil nějakou inovativní myšlenku a pouze upravil typ propojení, který navíc nemá valný význam. Výdrž baterie výrobce neuvádí, ale podle subjektivního odhadu to bude v řádu několika měsíců.




Závěr


Přestože se jedná o produkt velmi podobný již testovanému Logitech Alto (a možná právě proto), který byl hodnocen celkem pozitivně, jeho bezdrátový nástupce si zaslouží spíše průměrné hodnocení. Nejde samozřejmě o žádný špatný produkt, ovšem bezdrátové spojení nenajde příliš využití v praxi a jsou tu i další menší chybičky. Například zaslepení čelních portů notebooku, horší stisk kláves nebo krátký kabel napájení z elektrické sítě. Na druhou stranu tu máme ale i pozitivní vlastnosti, jako je mnohem větší komfort při delší práci, který se téměř vyrovná klasickému stolnímu počítači, výborný organizátor kabeláže a stabilita celého systému. Z mého pohledu je však lepší zakoupit drátovou verzi Logitech Alto - záleží však také na vývoji cen, protože nyní dostanete oba produkty za velmi podobnou cenu. Logitech Alto Cordless pořídíte za 2559 Kč s DPH (Czech Computer), což sice odpovídá lepší klávesnici a vybavenějšímu stojanu dohromady, ovšem musíte zvážit, jestli není lepší koupit tyto komponenty zvlášť a s lepšími vlastnostmi.




Komfort při delší práci
Znepřístupnění předních portů notebooku
Pro různé velikosti notebooků
Malé využití bezdrátového spojení
Stabilita na stole
Krátký kabel napájení
Organizátor kabelů
Příliš měkký stisk kláves
Orientační prodejní cena: 2559,- Kč s DPH (Czech Computer)

Za zapůjčení podstavce pod notebooky Logitech Alto Cordless
děkujeme českému zastoupení firmy Logitech.



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

We already had the corded predecessor of Logitech Alto Cordless in test before and I have to say that this is a similar product and there is just another system of connection. However, Logitech Alto (corded version) was quite good, now we could expect a piece of innovation. But there are almost no innovations and in comparison with the competing products it doesn't bring any new features. Additionally, there are many disadvantages - ports on the front panel of notebook you can't use, soft press of keys, short power cable and low usability of cordless connection. On the other side, Alto Cordless provide you much higher comfort of use, very nice solution of cable organizer and stability. From my point of view, it is better to buy corded Logitech Alto - but it depends on you requirements. Also, the prices of both products are the same.