Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Cordless Desktop MX 3200 Laser - V kanceláři se neztratí

23.3.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech Cordless Desktop MX 3200 Laser - V kanceláři se neztratí
Další ze série článků o setech klávesnice a myši se bude věnovat jednomu z produktů firmy Logitech. Kancelářský set Logitech Cordless Desktop MX 3200 Laser nabízí kombinaci klávesnice s informačním LCD displejem a kvalitní laserové myši a to navíc v bezdrátovém provedení.
Klávesnice je celá vyrobena z kvalitního plastu černé barvy, její rozměry odpovídají běžné klávesnici a hmotnost s bateriemi se pohybuje nad hranicí jednoho kilogramu. Její tvar je nerovnoměrný a kopíruje ovládací prvy, v horní části je pak výběžek s malým LCD displejem. Logitech u tohoto produktu zavedl svoji novou technologii AgION, která má zabránit rozšiřování bakterií a plísně. Osobně si nedovedu představit, jakým způsobem to funguje a jaká je skutečná účinnost tohoto systému, ale pokud by to mělo nějaký účinek, pak by se klávesnice hodila zvláště tam, kde se u jednoho počítače střídá více osob.



Zadní strana klávesnice je vcelku jednoduchá, dole ve středu je kryt na čtyři AA baterie a vedle něj tlačítko pro obnovení komunikace s adaptérem bezdrátové komunikace. Stabilitu na stoje zajišťují čtyři gumové pásky, v horní části jsou také dvě podstavné nožky pro upravení sklonu.



Klávesnice zaujme na první pohled jednoduchým designem, který je okořeněný nezvyklými prvky, jako dotykovým jezdcem a LCD displejem. Pro mnohé uživatele také bude výhodou nepřeplácaný design v jednoduché černé barvě bez zbytečných módních výstřelků, takže ji zvolí spíše konzervativní jedinci.



Předložka pod ruce je sice vyrobena z pevného plastu, při doteku však působí měkce a pohodlně, navíc byl její design doplněn o rovnoměrně rozmístěné důlky, což může být jednou ze součástí antibakteriálního systému AgION. Pro některé uživatele může být problém neoddělitelnost předložky od klávesnice, zejména pokud ji používají na výsuvném systému pod stolem a jako předložka slouží vyvýšená hrana šuplíku.



Klávesy mají na první pohled velice slabě natištěné popisky. Ne že by to přímo vadilo, ale po pár měsících už možná nebude na klávesnici vidět nic. Levá strana nám ukazuje klasické rozložení QWERTY. Na testování jsem měl k dispozici českou verzi, běžně u nás dostanete i tu anglickou. Úpravy se dočkalo tlačítko CapsLock, které je šikovně vyříznuté i ze spodní strany a je tak omezeno jeho nechtěné stisknutí a následně nutné přepisování části textu.



Druhá strana klávesnice má opět klasické proporce, Enter má tvar otočeného L a mezi klávesami ALT a CTRL je umístěno přepínací tlačítko FN. Na klávesnici nenajdeme klávesu s funkcí nabídky Windows, které bývá umístěno práve na pozici FN. Klávesa CTRL je tak posunuta dále od směrových šipek.



Směrové šipky jsou jakoby mírně podsunuty pod Enter, aby tak ušetřily pár milimetrů šiřky klávesnice. Nad nimi byla umístěna pětice kláves Delete, Home, End, Page Down a Page Up. Tlačítko Insert se opět přesunulo do bezpečí na horní panel.



Na horní liště najdeme tlačítka funkcí F1 až F12, přičemž mají výrazně menší rozměry a obsahují ještě přídavnou funkci, která se aktivuje klávesou FN. Postupně tedy máme k dispozici tlačítka s funkcemi spuštění programů MS Word, MS Excel, kalendář aplikace MS Outlook, otevření složky Dokumenty a čtyři volná tlačítka "a" až "d" pro vaše funkce, které nastavíte v ovládacím programu SetPoint v záložce Keyboard F key settings.




Na druhé části panelu jsou tlačítka pro ovládání displeje s funkcemi Mode, Set, Alarm a Start/Stop, které si popíšeme v další kapitole. Kromě nich tu ale ještě máme funkci pro ScrollLock a otevření nabídky, o které jsem se zmiňoval. že chybí právě mezi klávesami CTRL a ALT v pravé části klávesnice. Funkce těchto tlačítek je pevně stanovena až na klávesu F11, kde se v původním nastavení nachází možnost zapnutí/vypnutí alarmu na LCD displeji. Přiřadit mu tak můžete nějakou jinou funkci podle vlastní úvahy.



Na levé hraně klávesnice najdeme zajímavě řešené funkce vyhledávání a přibližování. Logitech totiž vedle tlačítek využil i dotykového jezdce, kterým snadno zvětšíte text na webových stránkách nebo se můžete zaměřit na nějaký detail přiblížením obrázku. Jezdec lze také využít k vertikálnímu rolování v dokumentech. Níže je pak tlačítko pro rychlý návrat na původní velikost. Oba dva ovládací prvky doprovází zvukový efekt tikání, který velmi dobře potvrzuje jednotlivé pohyby na jezdci a stisk tlačítka původního zobrazení.



V SetPointu také můžete upravit citlivost jezdce a jeho akceleraci, což je celkem užitečná vlastnost, protože v původním nastavení je rolování příliš pomalé.



Funkci vyhledávání reprezentují tři tlačítka, konkrétně je tedy možné vyhledávat na Internetu pomocí některého z podporovaných vyhledávačů, mezi které patří Google, Yahoo!, Yahoo! LiveWords, Live.com a AOL. V programu SetPoint je také možné si konkrétní vyhledávací portál zvolit.



Pod tlačítky pro vyhledávání jsou ještě dvě pro přepínání mezi okny (Document Flip) a pro zavření aktivního okna v operačním systému.



Pod numerickou klávesnicí jsou umístěna tři tlačítka pro ovládání hovorů přes Internet, což umožňuje snadné volání i bez nutnosti používat myš. Pod tlačítko VoIP můžete nastavit spuštění jakéhokoliv komunikačního programu a to i přesto, že výrobce nabízí v seznamu jen pár podporovaných. Stačí si totiž zvolit funkci otevření programu a zadat příslušný soubor na spuštění. Tlačítka se sluchátky pak mají funkce pro započetí a ukončení hovoru.



Na horní liště pod displejem jsou umístěna tlačítka zejména určená pro ovládání hudby. Zleva máme tedy k dispozici funkce pro spuštění hudebního přehrávače podle vlastní volby, dále následují dvě tlačítka pro vlastní nastavení, která jsou pravděpodobně zamýšlena na otevření oblíbených playlistů, funkce Shuffle (náhodné přehrávání), regulace hlasitosti, funkce Mute (úplně ztišení), ovládání přehrávání a poslední je tlačítko Record (nahrávání).




Klávesnice má ze spodní strany možnost podložení podstavnými nožkami. Ty jsou vyklápěcí a samy o sobě na kontaktní ploše nemají protiskluzový pásek, ale klávesnice i tak drží na stole velmi dobře.



Pro porování opět přidávám fotografie s a bez podstavných nožek. Rozdíl není z fotografie až tak patrný, v praxi je to však velmi citelné a na své si tak přijdou příznivci obou sklonů.




Nakonec přidávám ještě profilové fotografie. Tloušťka klávesnice se pohybuje v rozmezí od dvou do tří centimetrů, hmotnost lehce nad jeden kilogram je trochu vyšší zejména zásluhou čtyř baterií; občasnému přenášení to ovšem nevadí.



ModelLogitech MX 3200 Cordless Keyboard
Rozměry48 (šířka) x 23 (výška) x 2-3 (tloušťka) cm
Hmotnost884 gramů, 1010 gramů s bateriemi
MateriálPlast
Počet běžných tlačítek104
Počet dalších tlačítek22 + jezdec
Typ baterie4 x AA
Výdržcca 15 měsíců
Způsob propojení s PCbezdrátové 2,4 GHz
Dosahcca 4 metry