Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Cordless Desktop MX 3200 Laser - V kanceláři se neztratí

23.3.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech Cordless Desktop MX 3200 Laser - V kanceláři se neztratí
Další ze série článků o setech klávesnice a myši se bude věnovat jednomu z produktů firmy Logitech. Kancelářský set Logitech Cordless Desktop MX 3200 Laser nabízí kombinaci klávesnice s informačním LCD displejem a kvalitní laserové myši a to navíc v bezdrátovém provedení.
Nyní se podíváme asi na nejlákavější věc na celé klávesnici, kterou je LCD displej. Před testováním jsem očekával, že se na displeji budou zobrazovat všechny důležité údaje, které jsou spojené s multimédii. Bohužel zde dominují pouze funkce informační spojené výhradně s klávesnicí, žádný výstup z počítače na displeji nenajdete. Kvalita je poměrně dobrá, ale vzhledem k textovému charakteru zobrazovaných informací je to vlastně jedno. Obraz LCD je invertovaný, tudíž text je světlý a pozadí tmavé. Základní funkcí je aktuální čas, který bývá samozřejmě většinou vidět na ploše operačního systému, a tak jeho užitečnost nevidím zrovna růžově. Pod ním je také uvedeno aktuální datum, což už je trochu lepší, ale i tak je to funkce vhodná spíše na hodinky, než na klávesnici do kanceláře. Nastavení času probíhá pomocí tlačítka Set na klávese F10. V tomto případě je ovládání velmi jednoduché a intuitivní. K pohybu mezi časem, datumem a formátem 12/24 hodin slouží směrové šipky nebo klávesa Enter.



Na další funkce se přepíná klávesou F9 (Mode), po čase a datumu následuje alarm, který je opět takovou "hodinkovou" funkcí. Jednoduše pomocí numerické klávesnice nastavíte čas a je hotovo. Budík přitom můžete nastavit na určitý čas a vždy aktivovat klávesou F11. Zvonění budíku není nijak silné a pravděpodobně jej zajišťuje stejný reproduktor, který vydává tikání při používání jezdce. Na ranní buzení to tedy rozhodně není, i když je alarm celkem neodbytný a čeká na stisknutí nějaké klávesy.



Další časovou funkcí je Timer, tedy odpočítávání. Možná to výrobce zamýšlel jako časovač pauzy mezi prací, bohužel mě opět nějaké širší využití nenapadá. Spouštění a pauza se provádí tlačítkem F12 (Start/Stop). Po skončení odpočtu zazní zvukový signál podobně jako u budíku.



Poslední z hlavních funkcí, která se mi líbí asi nejvíce, je měření počtu stlačených kláves. Prakticky je to skoro k ničemu, ale můžete si aspoň udělat pro zajímavost představu, kolikrát jste už do kláves ťukli třeba během jednoho dne nebo po celou dobu, co klávesnici máte. Hodnota se dá resetovat vytažením všech baterií, naopak pokud ji chcete zachovat a musíte nutně vyměnit baterie, pak je měňte postupně a zůstane tak zachován i nastavený čas.



Další fotografie zobrazují displej při stlačení některých multimediálních kláves, které jsou umístěny pod ním. Na ostatní klávesy displej nereaguje. Postupně jsou tedy vyobrazeny důsledky stisku tlačítek pro spuštění přehrávače, nastavitelných tlačítek (podle mé volby pro spuštění oblíbeného playlistu), hlasitosti a start přehrávání.






Aby byl popis funkcí klávesnice kompletní, musím ještě zmínit zabezpečené připojení pomocí bezdrátové technologie. To se nastavuje v poslední záložce SetPointu a stačí projít tři kroky průvodce zabezpečením, ve kterých zadáte vygenerovaný kód a přenos dat se tak zahesluje. Není to ani tak dobré kvůli nějakému napadení vašeho počítače, ale zejména to pomáhá zabránit kolizím na pracovišti, kde je více uživatelů s bezdrátovými zařízeními.



Co se týče praktických zkušeností, pak nemám ke klávesnici větší výhrady. Stisk kláves je měkký, ale dostatečně jistý, rozložení téměř standardní, takže výrazných překlepů se obávat nemusíte. Velmi užitečná je funkce posuvníku, který se dá prakticky dobře využít a zvyšuje pohodlí při práci. Stejně tak jsou relativně dobře použitelná multimediální tlačítka, tlačítka funkcí a volání přes komunikační program. Pozitivně také hodnotím možnosti nastavení, které umožňují téměř všechny funkční klávesy naprogramovat. Naopak trochu mě zklamal LCD displej, do kterého jsem vkládal naděje, že tento produkt odliší od běžné multimediální klávesnice. Očekával jsem spíše než časové funkce také například zobrazení aktuální přehrávané skladby nebo třeba systémové informace.