Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Cordless Desktop MX 5000 Laser

12.4.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech Cordless Desktop MX 5000 Laser
Vlajková loď mezi bezdrátovými sety od firmy Logitech se může pyšnit kombinací kvalitní laserové myši a klávesnice s propracovaným LCD displejem. Na první pohled docela nenápadná sestava překvapí nejen výborným zpracováním, ale hlavně rozsáhlými funkcemi, které si dnes představíme.
Logitech se tentokrát zaměřil na zákazníky, kteří vyžadují opravdu špičkové produkty. Bezdrátových setů má sice v nabídce hned několik, většinou jsme se ale při testování setkali s nevyváženou kombinací dobré klávesnice a myši nevalné kvality. Tentokrát byla zvolena výborná kombinace, která odpovídá zaměření na kancelář a domácnost. Pojďme se ale podívat, jaké funkce a specialitky k usnadnění ovládání počítače pro nás výrobce připravil.


- Pro zvětšení klikněte -

Bezdrátový set je uložen v papírové krabici, která je dostatečně odolná proti poškození, navíc jsou jednotlivé části balení odděleny ve zvláštních přihrádkách nebo alespoň v ochranných obalech.




V balení naleznete klávesnici Logitech MX 5000, laserovou myš Logitech MX 1000, nabíjecí stojan pro myš, Bluetooth adaptér do USB, čtyři AA baterie, předložku pod ruce, uživatelskou příručku a ovládací software SetPoint na CD.



Přiložený Bluetooth adaptér do USB je nutný k provozu obou zařízení. Je vcelku skladný, překážet ale může u notebooků, kde je většinou o volné USB porty nouze. Dosah bezdrátové komunikace je klasických deset metrů, které prakticky stačí na všechny činnosti.




Instalace a nastavení


Před samotnou instalací je nutné vložit do klávesnice čtyři baterie typu AA, které najdete v balení. Nejsou sice nabíjecí, nicméně doba výdrže je v řádu několika měsíců, takže se nemusíme obávat častého nákupu nových baterií.



U myši je to mnohem jednodušší, protože už je v ní baterie integrovaná. Naopak výdrž je výrazně menší a pohybuje se v řádu dní, ale díky přiloženému dobíjecímu stojanu a názorné indikaci přímo na myši je o relativně bezstarostné používání postaráno.



Po nabití obou zařízení můžeme pokračovat v instalaci. V podstatě nás ale čeká jen zapojení Bluetooth adaptéru do portu USB a instalace programu SetPoint. Samozřejmě, pokud jste jej využívali u některého jiného produktu Logitechu, nemusíte jej vůbec instalovat a rovnou se vrhněte na nastavení. U klávesnice v první záložce naleznete přiřazení funkcí ke klávesám rychlého spuštění, kde si můžete navolit například zobrazení vlastního menu, spuštění programu, načtení oblíbené internetové stránky apod. Speciální rolovací menu se vám objeví u nastavení prvního tlačítka v seznamu - Media Player - kde si zvolíte program, kterým budete chtít přehrávat hudbu a zároveň ze kterého bude klávesnice čerpat informace pro zobrazení na LCD displeji.



Druhá záložka má na starosti funkční tlačítka, kterým můžete přiřadit prakticky totožné funkce.



Ve třetí záložce si můžete upravit nastavení zvuku při příchozí zprávě, otestovat zvuk, nastavit kalkulačku a základní parametry LCD. Kalkulačka je vůbec dobrá funkce klávesnice, protože ji je možné využít jak samostatně, tak zároveň údaje uložit pomocí klávesy Enter do schránky a pak je následně použít v počítači. Upravit lze také jednotku teploty zobrazované na displeji, vlastní jméno a zda chcete rušit přehrávání při příchozí zprávě, či ne.



V SetPointu je také možné nastavit výběr playlistů a on-line rádií. Ovládání je celkem jednoduché, v počítači si vytvoříte pomocí vašeho oblíbeného přehrávače playlist a ten si pak přidá do seznamu, který je uložen v klávesnici.



Jak už jsem zmínil, klávesnice má systém upozorňování na příchozí poštu nebo zprávy v messengeru. Dokonce lze indikaci zredukovat pouze na vybrané kontaktní e-mailové adresy, aby vás zbytečně nerušilo stálé pípání při zprávách, které nejsou důležité.



Dostáváme se k nastavení myši, kde si v první záložce můžete nastavit funkce jednotlivých tlačítek. Přiřadit funkce můžete prakticky všem tlačítkům a dokonce i horizontálnímu a vertikálnímu scrollování, u kterého si můžete také nastavit citlivost a akceleraci. Z dalších možností nastavení máte na výběr funkci Document flip, která umožňuje přepínání mezi otevřenými okny, k těm zajímavějším patří ještě Zoom, tedy přibližování ať už v podobě zvětšování písma v prohlížeči nebo třeba fotografií..



Další záložka slouží k upravení citlivosti snímání a akcelerace pohybu myši, velikosti krokování při scrollování, možné je také zapnout funkci "chytrého pohybu" nebo stopy kurzoru.



Poslední zajímavou záložkou je nastavení myši na hraní her. K dispozici je klasická nabídka automatické detekce hry a možnost zapnutí/vypnutí základních parametrů myši, můžete si tedy vybrat, jestli budete používat nastavení ze hry nebo ze SetPointu.




SetPoint nabízí také zobrazení kapacity baterií u myši i klávesnice, takže budete kromě indikace na samotných zařízeních o aktuálním stavu patřičně informováni.