Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Cordless Desktop MX 5000 Laser

12.4.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech Cordless Desktop MX 5000 Laser
Vlajková loď mezi bezdrátovými sety od firmy Logitech se může pyšnit kombinací kvalitní laserové myši a klávesnice s propracovaným LCD displejem. Na první pohled docela nenápadná sestava překvapí nejen výborným zpracováním, ale hlavně rozsáhlými funkcemi, které si dnes představíme.
Klávesnice je vytvořena z kvalitního plastu v kombinaci černé a stříbrné barvy. Materiál je pevný a dobře dílensky opracovaný, pokud však vezmete klávesnici do ruky a trochu s ní zachýbete, trošku vrže. Ale v běžném provozu to není nijak znát a to ani při přenášení. V balení je přiložená i podložka pod ruce, která ulevuje zápěstím při delší práci a je na všech místech dostatečně široká pro pohodlné používání. Na první pohled klávesnice nepůsobí nijak luxusně a dokonce ani LCD displej a dotykové jezdce nejsou nijak výstředně zpracovány. Přes tuto netradičně skromnou vnější schránku můžete očekávat vysokou funkčnost se střízlivým počtem funkčních tlačítek.



Design klávesnice je opravdu velmi prostý, například oproti již testované luxusní klávesnici Logitech diNovo Edge bych jej zařadil spíše do střední třídy. Logitech však pravděpodobně chce zaujmout i zákazníky, kteří nežádají pouze extravagantní vzhled pro reprezentativní účely, ale hlavně použitelnost klávesnice v praxi. Povrch materiálu není háklivý na usazování prachu a viditelné nejsou ani otisky prstů.



Ze spodní strany nalezneme jen spoustu otvorů, které vedou skrz klávesnici a samozřejmě i těch od šroubků. Z oněch zajímavějších prvků zde najdeme kryt na čtyři AA baterie, tlačítko na zapnutí/vypnutí klávesnice a tlačítko na obnovení spojení přes rozhraní Bluetooth. Podložka pod ruce se na klávesnici připíná zlehka a stejně tak snadno ji lze i odejmout.



Zajímavě jsou řešeny podstavné nožky, které se vyklápí od kraje do středu klávesnice. Sklon se změní celkem výrazně.



Profilové fotografie naznačují proměnlivou tloušťku klávesnice. Dobře je také vidět sklon LCD displeje a zdvih kláves.




Na výběžku displeje je ze zadní strany výrazné červené logo s názvem klávesnice.



Na levé straně klávesnice najdeme jeden ze zajímavých ovládacích prvků. Jedná se o dva dotykové jezdce, které zajišťují nastavení úrovně hlasitosti a přiblížení. Vedle nich jsou k dispozici také dotyková tlačítka na vrácení do původní velikosti zobrazení, vypnutí zvuku (Mute), spuštění multimediálního přehrávače a ovládací prvky multimédií (play/pause, stop a přesun v playlistu).



Tlačítka se po stisku rozzáří jasně červeným podsvětlením, při pohybu prstem po dotykovém jezdci zase klávesnice vydává zvuk jemného tikání.



Rozložení kláves má podobu klasického QWERTY, na levé straně je zajímavá pouze bezpečně omezená plocha klávesy CapsLock a netradičního potisku se dočkala i klávesa Start. Mezerník je dostatečně široký a stisk je rovnoměrně rozložen na celou plochu, takže se klávesa nijak nenahýbá. Testovaná klávesnice byla v anglickém provedení a popravdě jsem na trhu ještě českou verzi neviděl, i když Logitech většinu svých produktů poctivě lokalizuje.



Pravá strana kláves má rozložení tradiční klávesnice, až na Enter ve tvaru obráceného L a podsunuté směrové šipky pod klávesu Shift. Nevím, jestli v tomto případě výrobce šetří na správném místě, ale jistě se tím šířka klávesnice trochu zmenšila. Stisk všech kláves je tichý s ideálním odporem, mezery mezi klávesami jsou menší, ale přesto je psaní dostatečně přesné.



Spoření s místem vzal Logitech opět pevně do svých rukou a koncept je tak podobný ostatním klávesnicím. Klávesy Delete, Home, End, Page Up a Page Down jsou postaveny na výšku, přičemž největší plochu zabírá právě klávesa určená k mazání. Opět se kousek místa naspořil, ale za cenu občasných překlepů a delší doby zvykání si na nové rozložení kláves. Změnou prošlo také tlačítko Num Lock, které má také funkci mazání paměti a aktuální hodnoty na displeji při funkci kalkulačky.



Na horní liště nalezneme na pravé straně tlačítka pro spánkový režim, kalkulačku, přepnutí Mode na spuštění sekundárních funkcí některých tlačítek, Pause/Break, Print Screen a Insert. Nad nimi jsou ještě nastavitelná tlačítka s přednastavenými funkcemi spuštění webkamery, změnu statutu v instant messengeru (on-line komunikační program), spuštění instant messengeru a e-mailového klienta. Možná postrádáte méně používané tlačítko Scroll Lock, které na klávesnici opravdu nenajdete.



Tlačítka F9 až F12 nazval výrobce Smart Keys. Umožňují totiž přednastavení vlastních funkcí v SetPointu a na výběr jsou klasické možnosti spuštění programu, webové stránky apod.



Levá strana má funkce přednastavené, nastavení lze ale samozřejmě změnit. Na tlačítkách F5 až F8 najdete funkce Zpět, Dopředu, Tisk a Uložení.



Podobně jsou na tom i tlačítka F1 až F4, kde pro vás výrobce připravil zobrazení nápovědy, spuštění programu Microsoft Word, Excel a Powerpoint. Horní lištu uzavírá druhá řada kulatých tlačítek určených na otevření složek v dokumentech, konkrétně s videosoubory, hudbou a obrázky. Poslední větší oválné tlačítko slouží ke spuštění synchronizace počítače s ostatními zařízeními, například PDA nebo mobilním telefonem.




ModelLogitech MX 5000 keyboard
Rozměry49 (šířka) x 23 (výška) x 2-3 (tloušťka) cm
Hmotnost1101 gramů, 1199 gramů s bateriemi
MateriálPlast
Počet běžných tlačítek105
Počet dalších tlačítek21 + 2x dotykový jezdec
Typ baterie4 x AA
Rozlišení LCD102 x 42
Způsob propojení s PCBluetooth 2.0
Dosahcca 10 metrů