Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Cordless Desktop MX 5000 Laser

12.4.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech Cordless Desktop MX 5000 Laser
Vlajková loď mezi bezdrátovými sety od firmy Logitech se může pyšnit kombinací kvalitní laserové myši a klávesnice s propracovaným LCD displejem. Na první pohled docela nenápadná sestava překvapí nejen výborným zpracováním, ale hlavně rozsáhlými funkcemi, které si dnes představíme.
Nyní se pojďme podívat na funkce LCD displeje. Ten se ovládá čtyřmi tlačítky těsně pod ním a zobrazení je pouze v černo-bílém provedení, rozlišení displeje je pak dostačujících 102 x 42 bodů. Po zapnutí přístroje a propojení s počítačem se na displeji zobrazí jméno aktuálně přihlášeného uživatele ve Windows, které je však možné změnit v programu SetPoint. V pravém rohu je aktuální teplota v místnosti a větším písmem pak aktuální datum a čas.



Při stisku některého z multimediálních tlačítek se na displeji zobrazuje ikonka s popisem.






Pokud stisknete některou ze šipek pod displejem, dostanete se do nabídky o třech položkách. Položku opět vyberete pomocí šipek a stiskem pravého tlačítka volbu potvrdíte.



První položka s názvem Smart Keys pouze zobrazuje nastavení čtyř funkčních tlačítek na klávesách F9 až F12.



Další dvě položky náleží seznamu playlistů a internetových rádií, které máte uloženy v počítači. Nejdříve si je však musíte vytvořit a uložit v přehrávači, doporučuji pak používat Windows Media Player, se kterým klávesnice spolupracuje bez problémů. V SetPointu je nutné v nastavení přidat playlisty a rádia do seznamu, kde jich celkem můžete uložit devět. Pak už si jen pomocí šipek vyberete vybraný playlist a spustíte pomocí multimediálních kláves nebo potvrzením tlačítkem pod displejem. Na počítači se pak spustí přehrávač, který už aktivuje vybraný playlist nebo začne přehrávat vybrané rádio. Tato funkce se možná zdá zbytečně zdlouhavá a můžete namítnout, že všechno lze téměř stejně rychle zvládnout i pomocí myši, ale protože je klávesnice bezdrátová, může se to hodit při ovládání počítače na větší vzdálenosti, kdy dobře nevidíte na monitor.



Odezvu v podobě grafického zobrazení na displeji má i pohyb po dotykovém jezdci a to jak u přibližování, tak u regulace hlasitosti.




Vcelku užitečná je funkce kalkulačky. Při přepnutí do tohoto módu můžete využívat klávesy numerické klávesnice jako běžný kalkulátor a výsledky se zobrazují na displeji. Nejsou sice k dispozici žádné pokročilejší funkce, ale na základní výpočty je to spolehlivý nástroj. Navíc po zobrazení výsledku klávesou Enter se vám uloží do schránky, a tak jej můžete dále použít přímo v počítači.



V praktickém testu klávesnice obstála velmi dobře a až na některé nesrovnalosti ve zhuštěném rozložení kláves bych ji z mého pohledu označil jako vynikající. Výrobce pečlivě zvolil počet i rozmístění funkčních kláves a doplňkových ovládacích prvků. Svůj význam má i LCD displej, který nemá jen propagační úlohu, ale skutečně je možné jej v praxi využít. Dlouhodobější používání je díky předložce pohodlné, stejně tak stisk kláves tichý a spolehlivý.