Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech diNovo Edge - dovolte si luxus

6.2.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech diNovo Edge - dovolte si luxus
Logitech známe jako velkolepého tvůrce nových konceptů periferií. Většina modelových řad se zaměřuje na dražší kvalitní produkty, avšak občas se objeví novinka, která je určena jen těm vyvoleným, kteří za luxus a jedinečnost zaplatí nestandardní sumu peněz. Klávesnice diNovo Edge vám v tomto ohledu poskytne to nejlepší uspokojení. Přináší však pouze elegantní design? Nebo se pod lesklou pokličkou skrývá i něco inovativního.
Instalaci jsem očekával jako vždy bezproblémovou a v podstatě tomu tak i bylo. Stačí nainstalovat program SetPoint, jehož aktualizovanou verzi si můžete stáhnout z oficiálních stránek, zasunout Bluetooth adaptér do USB portu a klávesnici zapnout na pravé hraně posuvným tlačítkem On/Off. Ovládací software pak už rozezná klávesnici sám a nabídne několik záložek s nastavením funkcí. Hned v první je možné přiřadit funkce dvěma speciálním tlačítkům v horních rozích klávesnice, která sice implicitně znázorňují ikonku Windows (defaultně přiřazen přehrávač Windows Media Player) a měsíček značící spánkový režim, ale je možné zvolit funkce mnohem zajímavější. Například to může být spuštění některého programu, otevření složky nebo souboru, spuštění prohlížeče s určitou internetovou stránkou, zobrazení vlastního menu a samozřejmě také posloupnost stisku několika kláves (makro).



U funkce se znázorněným měsíčkem je možné zvolit omezené množství funkcí, mezi které patří přechod do úsporného režimu, restartování a vypnutí počítače, nebo odhlášení uživatele.




V druhé záložce je možné podobné funkce nastavit ostatním speciálním tlačítkům, která jsou v podstatě skrytá a aktivují se až po stisknutí tlačítka FN. Po jeho stisku se totiž rozzáří popisky nad tlačítky F1 až F12, a tak si můžete navolit dostatek funkcí, až možná někdy zapomenete, které tlačítko k čemu slouží. K orientaci pomáhají obrázky, které popisky znázorňují, a tak je v rámci přehlednosti lepší držet se motivu zobrazeném právě nad tlačítkem. Zajímavostí je už dříve zmíněná funkce Custom menu, tedy vaše vlastní menu, které se při stisku tlačítka objeví a můžete si do jeho nabídky zadat jak programy, tak aplikace. Nastavení a výsledné uživatelské menu je znázorněné na dalším screenshotu.




Na následujícím obrázku je zase vidět výsledek po zvolení přednastavené internetové stránky. Potvrzení volby se zobrazí v dolní části monitoru s popiskem, který danému tlačítku dáte a následně se relativně rychle (v závislosti na rychlosti počítače) spustí program nebo zobrazí daná internetová stránka.



Ještě jsem se o tom moc nezmínil, ale jistě jste si všimli zakomponovaného touchpadu, který funguje podobně jako u notebooků. V SetPointu si můžete nastavit podobné parametry jako u normální myši, jako je citlivost, akcelerace a krokování při rolování. Naprogramovat lze také tlačítka pod touchpadem a to každé zvlášť nebo společným stiskem, který nabízí přepínání mezi okny, dvě formy scrollování a funkci přiřazení klávesy. Při stisknutém tlačítku FN lze pomocí stejných tlačítek touchpad aktivovat, nebo naopak vypnout.



Ze zajímavostí ovládacího programu SetPoint můžeme zmínit ještě zjištění aktuálního stavu baterie, kde se dá snadno zjistit zbývající kapacita v jednotkách času nebo v procentech.