Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech diNovo Edge - dovolte si luxus

6.2.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech diNovo Edge - dovolte si luxus
Logitech známe jako velkolepého tvůrce nových konceptů periferií. Většina modelových řad se zaměřuje na dražší kvalitní produkty, avšak občas se objeví novinka, která je určena jen těm vyvoleným, kteří za luxus a jedinečnost zaplatí nestandardní sumu peněz. Klávesnice diNovo Edge vám v tomto ohledu poskytne to nejlepší uspokojení. Přináší však pouze elegantní design? Nebo se pod lesklou pokličkou skrývá i něco inovativního.
Z hlediska designu a zpracování toho klávesnici není moc co vytknout. K hodnocení vám jistě pomohou nejlépe samotné fotografie, přesto si jednotlivé části alespoň obrazně popíšeme. Začněme tedy tou nejhlavnější stranou, což je samozřejmě ta vrchní. Hlavní část (cca 3/4) klávesnice byla provedena v černé barvě a podložka pod zápěstí, představující zbylou část, je z hliníku. Zpočátku jsem se bál chladivého pocitu z kovu na opřených dlaních, ale moje spekulace se naštěstí nepotvrdily. Aluminiový podklad je tak spíše nápomocný, zejména při delším používání, kdy ruce i díky velmi tenkému profilu klávesnice dostávají zabrat. Vraťme se ale k větší, černé ploše. Ta je sice z plastu, ale o špatné kvalitě nemůže být ani řeč. Všechno je do nejmenšího detailu opracováno, nikde nenajdete nějaké neopracované hrany nebo vady z výroby.



Povrch kolem kláves je extrémně lesklý, což občas vyžaduje čištění přiloženým hadříkem, naštěstí to ale není nutné dělat příliš často. Klávesy jsou naopak matné a jistě jste si všimli absence numerické klávesnice, což někomu může výrazně vadit.



Na pravé straně asi každého zaujme kulatý touchpad, nad kterým je posuvný dotykový jezdec s ovládáním hlasitosti a tlačítko Mute na vypnutí zvuku. Jejich funkčnost si popíšeme v další kapitole. Na boční hraně klávesnice je ještě posuvné tlačítko na zapnutí a vypnutí klávesnice. Tím lze ušetřit trochu energie - vzhledem k výdrži a rychlosti nabíjení ale nemá vypínání až takový smysl.



Druhé straně dominují pomocná tlačítka s funkcí zoomování a spánkový režim. Trochu matoucí je přepínání tlačítka CapsLock, které po aktivaci této funkce nezobrazí žádnou signalizaci, jak jsme na to zvyklí. Přepnutí však doprovází pípnutí, které alespoň upozorní na překlep.



Na následujících fotografiích je velmi dobře vidět velmi nízký profil, který působí elegantně. Zároveň si všimněte zkosení podložky na opření zápěstí, což má za účel postupné snížení na úroveň stolu, a tak nemáte opřené dlaně ani příliš nízko a na druhou stranu ani na úrovni kláves.




Podložku nelze od klávesnice oddělit, ale v podstatě by to bylo jen na úkor designu i ergonomie.




Zadní strana je kupodivu v trochu odvážné oranžové barvě. V horní části je malé tlačítko Connect na restartování Bluetooth propojení, po stranách na horní hraně jsou také vyklápěcí nožky pro změnu sklonu klávesnice. Na spodní hraně jsou kontakty na propojení s nabíjecím stojanem a v obou rozích malé gumové nožky, které mají za úkol klávesnici stabilizovat.





Na fotografii níže je vidět sklon klávesnice s vytaženými nožkami. Vzhledem k absolutní plochosti klávesnice mi tento sklon vyhovovat více, protože klávesnice tak odpovídá běžným typům. Pokud nožky necháte schované, pak počítejte s obdobným pocitem jako u notebooků.



Zdvih kláves je podobný notebookovým klávesnicím, což někomu může a naopak nemusí vyhovovat. Zvláštního uspořádání se dočkaly klávesy Scroll Lock a Pause/Break, které jsou dostupné až po stisknutí tlačítka FN na tlačítkách s funkcemi Insert a Print Screen. Jiný formát má také pětice tlačítek na směrovými šipkami, kde více prostoru dostalo tlačítko Delete právě díky přemístěné funkci Insert. To je podle mého názoru celkem dobré řešení, protože se často u běžných klávesnic překlepnu a omylem po aktivaci funkce Insert přepíšu část textu.