Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech diNovo Edge - dovolte si luxus

6.2.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech diNovo Edge - dovolte si luxus
Logitech známe jako velkolepého tvůrce nových konceptů periferií. Většina modelových řad se zaměřuje na dražší kvalitní produkty, avšak občas se objeví novinka, která je určena jen těm vyvoleným, kteří za luxus a jedinečnost zaplatí nestandardní sumu peněz. Klávesnice diNovo Edge vám v tomto ohledu poskytne to nejlepší uspokojení. Přináší však pouze elegantní design? Nebo se pod lesklou pokličkou skrývá i něco inovativního.
Nyní se podíváme na osvětlení, které dodává klávesnici zajímavý design. Po zapnutí vypadá klávesnice podobně jako na následující fotografii. V podstatě se na chvíli rozzáří všechny diody pro označení schovaných funkcí, touchpad a dotykový jezdec pro ovládání hlasitosti. Po pár vteřinách se osvětlení úplně utlumí a skryté funkce jsou podle svého názvu opravdu skryty a jen těžko najdete místo, kde se ikonka po stisku tlačítka FN objevuje.


- klikněte pro zvětšení -


Postřehy z praxe


V úplném nočním provozu je osvětlení dostatečně silné pro dobrou orientaci, chybou je však absence podsvětlení hlavních kláves a v noci je tedy klávesnice použitelná velmi špatně. Například u touchpadu je osvětlení spíše pro efekt, naopak u dotykového jezdce nutností pro kontrolu ovládání. Níže je znatelně vidět zmíněná nepoužitelnost při absolutní tmě, navíc fotografie je z momentu po stisknutí FN a aktivování touchpadu, tedy v jiném případě je klávesnice ponořena do tmy úplně a maximálně svítí jen signalizace připojení k Bluetooth(na fotografii níže červená signalizace v horní části klávesnice, což značí nepřipojeno, v opačném případě je ikonka zelená).



Po aktivaci funkcí se rozsvítí prakticky jen označení speciálních funkcí horního panelu a tlačítka On/Off na vypnutí a zapnutí touchpadu a ovladače hlasitosti. Rozsvícení i zhasnutí je přitom postupné.



Na levé straně jsou další funkční tlačítka, kterým jsme se ještě příliš nevěnovali. Jedná se o dvě tlačítka zajišťující funkci zoomování (přibližování) a oddalování dokumentů, webových stránek a vůbec jde o zvětšení textu nebo objektů. Vše pak do původního stavu vrátíte tlačítkem se značkou procenta, což je vhodné zejména při opakovaném přibližování a oddalování a nakonec si nejste jisti, jaká byla originální velikost nebo jen potřebujete rychle přepnout na původní stav. Kousek níže je ještě tlačítko se šipkou, které slouží jako běžné levé tlačítko myši a je ulehčujícím doplňkem k touchpadu, jehož tlačítka se ovládají trochu těžkopádně.



Nad tlačítky F1 až F12 jsou uživatelské funkce zmíněné v minulé kapitole. Na následující fotografii vidíme čtyři tlačítka s nastavením závisejícím čistě na uživateli. Jsou označena pouze písmenky, a tak nepředurčují svou funkci ikonkou podobně jako zbylých osm u tlačítek F1 až F8.



Nyní se podíváme na touchpad, který je vynikající kombinací dobrého nápadu a zvláštního zpracování. Plocha je z podobného materiálu, jak běžně vidíme u notebooků. kolem je však průhledný kroužek s podsvícením, které postupně 'vzplane' po aktivaci prstem a naopak pomalu uhasíná po chvilce nepoužívání. K funkci běžné myši nemohu nic dodat, snad jen že tlačítka jsou trochu daleko a občas se mi nedařilo je trefit napoprvé, ale všechno je asi otázkou zvyku. Největším přelomem, který podle mého názoru tato klávesnice nabízí, je scrollování pomocí touchpadu bez použití klasického kolečka. Tvar touchpadu totiž není kruhovitý jen pro nic za nic. Musím se přiznat, že jsem byl zpočátku touto funkcí zklamán. Nějak jsem nemohl najít souvislost mezi mým pohybem prstu a kurzorem. V konečném důsledku se mi scrollování podařilo aktivovat jen náhodou. Nezbyla jiná varianta než prostudovat přiložený návod, který přišel s jednoduchou metodou, jak touchpad používat. V jeho horní části a na pravém okraji jsou prosvícené bílé rysky, které slouží pro orientaci k počátku, odkud musíte začít při pohybu horizontálně(napravo) nebo vertikálně(nahoře). Pak už stačí v požadovaném směru začít kopírovat kruhovitý tvar touchpadu a překvapivě to funguje velmi dobře a dokonce se mi prakticky nikdy nestalo, že by se funkce pohybu kurzoru a scrollování omylem přepnuly.



Samozřejmě jsem vyzkoušel i prográmky na otestování reálné frekvence touchpadu a jak se dalo očekávat, tak výsledky jsou velmi slabé. To však u tohoto typu produktu vůbec nevadí a kdo by taky požadoval od touchpadu nějaké extrémní výkony jak u klasických myší. Výjimečně se však shodly oba programy, které naměřily průměrnou frekvenci snímání 42 Hz.




Další vychytávkou je posuvný jezdec s dotykovou technologií, který tak efektivním způsobem umožňuje redukci hlasitosti. S pohybem v bílém poli je zobrazován a vlastně potvrzován pohyb jednak hned vedle pomocí LED a také na samotném monitoru ve spodní části s absolutním ukazatelem aktuálního stavu. Na klávesnici se totiž ani po posunutí imaginárního posuvníku úplně nahoru nebo úplně dolů nezvýší (respektive nesníží) hlasitost maximálně. Proto je nutné několikrát "zarolovat" a sledovat stav přímo na obrazovce nebo subjektivně posloucháním reprodukce zvuku.




Logitech zahrnul do klávesnice nejen viditelné novinky, ale zároveň si dal záležet i na praktické funkčnosti a například princip fungování kláves dovedl téměř k dokonalosti. Pod každou klávesou se totiž skrývá mechanismus, který zabezpečuje stejný tlak nutný ke stisku klávesy a samozřejmě i funkčnost je lepší a jistější než u běžných klávesnic s běžnými hybridními membránami. Používání kláves je opravdu příjemné, bezchybné a spolehlivé. Horší je to už s multifunkčními tlačítky, které svým plochým profilem zapadají do úrovně klávesnice, a tak si musíte dát trochu záležet při jejich stisku.



Klávesnici jsem za dobu dvou dní testování využíval dostatečně a i po dlouhodobější práci jsem neměl problémy s bolavým zápěstím nebo nějakou chybou funkčnosti co se týká ovládání nebo bezdrátového připojení. Na klávesnici se dají hrát samozřejmě i hry, ale například některým hráčům může chybět numerická klávesnice, která bývá často využívána na doplňkové příkazy. U stolního počítače je samozřejmě účinnější použití běžné myši. Pokud však využíváte klávesnici i jako dálkový ovladač při sledování filmů, nebo si jednoduše raději sednete do křesla a nelze použít myš, pak je touchpad plně funkční náhradou s výborně použitelným pohybem po dokumentech a internetových stránkách.




Závěrečné zhodnocení


Cena bezdrátové klávesnice Logitech diNovo Edge se pohybuje od základu vysoko a souvisí s jazykovou verzí. Naše testovaná byla sice verze US, která je o pár stovek levnější, pravděpodobně více prodávaná bude verze česká, která stojí 4 645,- Kč s DPH (Czech Computer). Co se týká konkurence, tak se setkáváme spíše se sety společně s myší, které se mohou do této kategorie řadit. Proto není až tak objektivní porovnávat ceny takto rozlišných produktů, nicméně Logitech diNovo vede prakticky i proti těmto věcně obsáhlejším produktům. Cena je opravdu na klávesnici vysoká a pravděpodobně si ji nedovolí běžný uživatel, ale spíše se s ní setkáme na vyleštěných stolech kanceláří. Každopádně pokud takovou sumu investujete, Logitech vás odmění prodlouženou zárukou na tři roky a samozřejmě klávesnicí, která vydrží dlouho, bude vám velmi dobře sloužit a samozřejmě reprezentovat.



Dokonalé zpracování a nápad
Cena
Široká paleta funkcí
Chybějící podsvětlení tlačítek
Kvalita kláves
Výdrž baterie
Orientační prodejní cena CZ verze viz graf níže

Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu Logitech diNovo Edge poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení klávesnice Logitech diNovo Edge děkujeme českému zastoupení firmy Logitech