Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G100s: herní myš jednoduše

14.6.2013, Jan Vítek, recenze
Logitech G100s: herní myš jednoduše
Od společnosti Logitech jsme dostali na vyzkoušení novou jednoduchou myš řady G, která se tak řadí mezi herní modely. Nenabídne nám však podsvícení, kupu tlačítek a ani divoký design, ale zato je vhodná i pro leváky, slibuje dlouhou výdrž a také rozumnou cenu.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Myš Logitech G100s má velmi jednoduché provedení, což se týká jejího tvaru i nabídky funkcí. Nicméně právě to může leckomu vyhovovat, a zvláště leváci mohou být potěšení, že si pro ně zase někdo připravil myš, která jim bude v ruce sedět stejně jako pravákům. Pak je celkem vhodné, že není tak velká, aby dokázala vyplnit celou dlaň, takže ji budete držet jen konečky prstů, což mi vyhovovalo, neboť pak mohu myš ovládat přesněji. Nicméně v takovém případě se při delší práci velmi hodí gelová podložka, na níž si položíte zápěstí, aby nebylo tak namáhané a otlačené. Případně si můžete na stůl položit celé předloktí, ale to také není pro několikahodinovou práci ono.

Co se týče tlačítek, pak jim téměř nemám co vytknout. Hlavní tlačítka kladou přiměřený odpor a mají dobrou hmatovou odezvu. Někdo by jim ale mohl vyčítat, že jsou hlučnější. Kolečko je zase tiché, ovšem ocenil bych u něj trošku výraznější krokování. Ovšem i když nemá žádný vzorek, tak se s ním otáčí snadno, neboť pod prstem neprokluzuje (pak by bylo výraznější krokování popravdě spíše na škodu). A vyloženě spokojen jsem byl s jeho stiskem, jenž byl stejný jako u hlavních tlačítek, tedy ne přehnaně tuhý jako u řady jiných myší.

Teflony této myši jsou tvrdé a hladké, takže velmi dobře kloužou po podložce. Vhodné také je rozmístění teflonů. Největší je vespod, neboť tam se dá očekávat nejvyšší přítlak od ruky a vepředu jsou dva menší, což je doplněno půlkruhovým teflonem u oka senzoru, jenž jej také částečně ochrání od prachu. Myš se tedy na tvrdé podložce, jakou je například CM Storm Weapon of Choice, nezadrhává a klouže velmi hladce.

Senzor této myši bohužel nefunguje spolehlivě na jakémkoliv povrchu, čili sice bez problémů zvládne dřevěnou desku stolu či bílý papír, ovšem už má problémy třeba s oblečením a pokud je podložka jen trošku lesklá, začne se ihned zadrhávat. Nicméně tato myš není určena na cesty, kde nikdy nevíme, na čem ji budeme must používat. Pokud ale senzoru zajistíme vhodný povrch, odmění se nám velmi přesným snímáním povrchu a zvládne i velmi rychlé pohyby, aniž by se ukazatel utrhl.





A nakonec tu máme odezvu, přičemž ta maximální lze nastavit na 500 MHz. Výsledek utility Mouse Rate Checker tomu odpovídá a také v CM Storm Tester s tím souhlasí.



Závěrečné hodnocení


Herní myš Logitech G100s patří mezi levnější modely této firmy, čemuž odpovídá také její výbava, která téměř po žádné stránce nepatří mezi to nejlepší. Nicméně úroveň zpracování je stále velmi vysoká a Logitech se nás také snaží přesvědčit o tom, že nám tato myš vydrží velmi dlouho v prvotřídní kondici, ať už jde o její povrch nebo tlačítka. To ale samozřejmě v recenzi nelze posoudit.




- klikněte pro zvětšení -


Nicméně můžeme posoudit ostatní vlastnosti této myši. Poskytne nám kvalitně zpracovaná tlačítka, na nichž bychom mohli najít snad jen tu chybu, že jsou trošku hlučnější než obvykle. Jinak jsem ale velmi ocenil stisk kolečka, který je stejný jako u hlavních tlačítek. Stejně tak se mi zamlouvaly teflony, díky nimž myš velmi dobře klouzala, a to především po tvrdé podložce. Na druhou stranu bychom dnes už očekávali, že senzor bude schopen pracovat i na lesklejších materiálech či na oblečení, což umí třeba takový Microsoft Bluetrack, nicméně jde o myš pro stolní počítač, takže to není velký problém.

Zcela nepochybně je pak třeba ocenit, že myš je vhodná i pro leváky, i když jen proto, že je velmi jednoduchá a nenabízí ani boční tlačítka. Jak už ale bylo řečeno, řada uživatelů může právě toto ocenit a složitých myší s ergonomickým designem a kupou tlačítek navrch je na trhu dost.


Plusy


+ Pevné tělo slibující dlouhou výdrž (i tlačítek)
+ Kvalitní tlačítka (stisk kolečka)
+ Dobře klouzající teflony
 
 

Minusy


- Vyšší cena
- Mírně hlučnější hlavní tlačítka
- Nepracuje na každém povrchu, ideální je tvrdá podložka
 
 
Cena v době testování: 39 USD (cca 1.050 Kč s DPH)
 
 
Za zapůjčení myši G100s děkujeme Logitechu.

Jak hodnotíte myš Logitech G100s?
V anketě šlo hlasovat od 14.6.2013 do 30.5.2014. Počet hlasujících: 9
Výborná22 %
Průměrná33 %
Špatná44 %