Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G402: speciál pro FPS

13.8.2014, Jan Vítek, recenze
Logitech G402: speciál pro FPS
Od společnosti Logitech jsme získali na test zbrusu novou myš G402 Hyperion Fury Ultra-Fast FPS Gaming Mouse, která je určena speciálně pro hry typu FPS, čili 3D střílečky. Jde o myš, která se nemá ztratit ani při velmi prudkých pohybech.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Myš Logitech G402 je velmi kvalitně zpracovaná. Má lehké, ale pevné tělo, jehož "decentně agresivní" design snad nikoho neurazí. Se všemi tlačítky můžeme být nadmíru spokojeni. Někomu by snad jen nemusel vyhovovat ostrý tvar bočních tlačítek G4 a G5. Kolečko by však mohlo být lepší. Má výraznou aretaci, což mi tedy v žádném případě nevadí, ale je hladké, takže může pod prstem prokluzovat. Nakonec bych u něj ocenil alespoň trošku slabší stisk.

V ostatních ohledech nemám k myši výhrady. Nabídka tlačítek je bohatá a ergonomie je přitom velmi dobrá. Není tak žádný problém se s myší ihned sžít, neboť všechny její ovladací prvky okamžitě najdeme jen po hmatu. Všechna tlačítka jsou přitom v dosahu prstů, takže je nemusíme nepřirozeně natahovat. Myš samotná patří mezi ty větší, takže dokáže vyplnit celou dlaň, ale zároveň má velká hlavní tlačítka, takže pokud chceme, můžeme ji chytit jen konečky prstů a nehýbat celou rukou. Pro líné surfování po webu nebo jinou nenáročnou činnost to naprosto stačí.

Senzor myši reaguje už při vzdálenosti cca 4 - 5 mm od povrchu, což je možná trošku více, než jste zvyklí, ale to není problém. Dobré je, že ukazatel je prakticky neutrhnutelný a nerozházel jej ani sebeprudší pohych, jakého jsem byl schopen. Ukazatel věrně kopíruje pohyb myši a pohybuje se hladce bez poskakování a zadrhávání. S touto myší se tak hraje velmi dobře, takže by s ní měl být spokojen i velmi náročný uživatel.

Teflony jsou velké, hladké a myš se díky nim i na měkčí podložce pohybuje velmi lehce a nezadrhává se. Podložky jsou také silné, takže nehrozí, že byste je zakrátko ošoupali na kostru myši. Podsvícení myši pracuje také bezchybně a hezkou malou třešničkou na dortu je, že i když nemáte zapnutý efekt dýchání, čili pomalé pulzování světla, tak se modře podsvícené písmeno G po zapnutí počítače nerozsvítí hned jako žárovka, ale pomalu se rozzáří.





A nakonec tu máme odezvu, přičemž ta maximální lze nastavit na 1000 MHz. Výsledek utility Mouse Rate Checker tomu odpovídá (jako obvykle záleží i na rychlosti pohybu) a také utilita CM Storm Tester s tím souhlasí, i když ta jako obvykle ukazuje o něco méně, zhruba 915 Hz.


Závěrečné hodnocení


Nová herní myš Logitech G402 je kvalitní kus hardwaru, který má i přes svou nízkou hmotnost pevné a dobře vypadající tělo, tedy snad až na spodní část. Ta se mi příliš nelíbila, ale ta bude stejně schovaná. Myš je také vybavena velkými teflony, díky nimž bude hladce klouzat i po látkové podložce, dále má celkem osm programovatelných tlačítek včetně kolečka, vlastní paměť pro jeden profil a software, s jehož pomocí si jich můžeme vytvořit a používat dle libosti. Její ergonomii nemám co vytknout, pokud tedy nejde o kolečko, jež by si zasloužilo vroubkovaný povrch, aby neproklouzávalo pod prstem a také o trošku lehčí stisk. Jinak by někomu mohla vadit snad jen boční dvojice tlačítek pro palec, která mají ostrou hranu, ale právě díky ní jsou i dobře nahmatatelná. Tento dole uvedený minus tedy berte spíše jako informační.




Ocenění TREFA získává myš Logitech G402 Hyperion Fury za kvalitní zpracování,
ergonomii, kvalitní tlačítka a rychlý senzor. Logo ocenění je ke stažení zde.

Hlavním lákadlem této myši je její Fusion Engine, čili senzor, který neztratí orientaci ani při velmi rychlých pohybech. Snímání je také přesné a pohyb ukazatele plynulý, což má vše pozitivní dopad na hraní, a to především akčních titulů. Tato myš se určitě dobře uplatní také u realtime strategii, kde je rychlý pohyb s myší denním chlebem a potřeba přesnosti také velmi důležitá.

Logitech G402 Hyperion Fury se tedy může směle zařadit po bok dříve testované Logitech G502 Proteus Core. Stejně jako ona si tak zaslouží své ocenění, a to bude TREFA Světa hardware.


Plusy


+ Pevné tělo slibující dlouhou výdrž (i tlačítek)
+ Kvalitní tlačítka
+ Ergonomie
+ Rychlý senzor


Minusy


- Hladké kolečko s tužším stiskem
- Ostrá boční tlačítka G4 a G5
 
 
Za zapůjčení myši G402 Hyperion Fury děkujeme Logitechu.

 

Cena v době testování: cca 1 600 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte myš Logitech G402?
V anketě šlo hlasovat od 13.8.2014 do 30.7.2015. Počet hlasujících: 3
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %