Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech LX 710 - laserová sestava

18.9.2006, Jan Vítek, recenze
Logitech LX 710 - laserová sestava
Před několika týdny jsme vám přinesli novinku o nových produktech firmy Logitech. Zařadil se mezi ně i bezdrátový set multimediální klávesnice a laserové myši s novými zajímavými funkcemi – Cordless Desktop LX 710 Laser – o němž bude dnešní recenze. Představí se v něm multimediální klávesnice s novým rozložením a laserová myška.

Myš


Laserová myš logicky barevně i materiálově ladí ke klávesnici, je tedy z černého plastu obehnaného stříbrným lemováním a funkce tlačítek a kolečka jsou jemně naznačeny oranžovými šipkami. Jak jsem již říkal, myš je vybavena pětisměrným kolečkem a čtyřmi tlačítky. Její senzor je schopný pracovat v rozlišení až 1200 dpi, avšak podrobnější informace Logitech bohužel neposkytuje.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče povrchu, pak myš je po stranách vybavena stejným protiskluzovým materiálem jako klávesnice, tudíž se uchopuje velmi příjemně a jistě. Tvarově je již dle pohledu uzpůsobena jak pro leváky, tak pro praváky, ale přesto se uchopuje příjemně. Osobně jsem si však na ni musel dlouho zvykat, protože normálně pracuji s objemnější Microsoft Intellimouse, a tak mi vadilo především zúžení v jejím středu.



Vadit může i ono stříbrné lemování, jež rozlohu hlavních tlačítek podstatně omezuje, ale zrovna na toto jsem si zvykl velmi rychle. Další záležitost, na kterou si zvláště uživatel přivyklý tlačítka před a vzad umístěná po stranách myši bude nejen zezačátku stěžovat, je poloha těchto tlačítek až za kolečkem. To znamená, že pro jejich ovládání nebudeme moci používat palec a malíček, ale zbývající tři prsty, které tak ale budeme muset dost ohnout. Sám jsem si na toto sice také zvykl a při surfování v prohlížeči mi to ani tak nevadilo, ale hráči využívající tato tlačítka nadšení rozhodně nebudou, protože jejich poloha znamená neustálé únavné a zdlouhavé přehmatávání prstů. Všechna čtyři základní tlačítka se jinak mačkají příjemně. Jsou nastavena tak akorát, aby se samovolně nespínala pod vahou prstů, ale také, aby se uživatel při práci nezpotil.


- klikněte pro zvětšení -

Kolečko se otáčí příjemně, na můj vkus ovlivněný MS Intellimouse Optical zcela ideálně - tedy jemně po krocích za slabého vrčení. Co je ale špatné a chtělo by v příštích verzích upravit, je příliš velká síla, již je třeba vyvinout k jeho stisknutí. Tolik asi k designu a tlačítkům myši a nyní si ji můžeme otočit na záda a podívat se jí na senzor. Je zde využito pro oko neviditelný laserový paprsek, takže myš na sebe nebude v noci zbytečně upozorňovat otravným ostrým světlem.



Vedle senzoru máme dvojici zapuštěných podlouhlých tlačítek. První, černé, slouží k zapínání a vypínání myši, která narozdíl od klávesnice energii spotřebovává pořád, neboť musí detekovat pohyb. Dvousekundovým podržením tohoto tlačítka tedy můžeme myš zapnout nebo vypnout a její operační stav nám naznačí i zelená LED u tlačítka, která se při připojování myši rozbliká a nebo rozsvítí, když myš nemá kontakt s povrchem. Červené tlačítko Connect pak funguje zcela stejně jako u klávesnice k navázání spojení s USB přijímačem.



V rozích nahoře a podél dolní hrany Logitech umístil hladké klouzací podložky, s nimiž není problém myš provozovat na dřevěné desce stolu nebo látkové podložce – na ní má ale myš oproti hladkému stolu pochopitelně o něco větší klouzací odpor. Baterie se zde využijí rovněž dvě AA. Zasunují se vedle sebe do útrob myši, která ale s jejich přítomností markantně získá na hmotnosti, na což osobně z Intellimouse nejsem zvyklý, ale to vás asi nezajímá.


- klikněte pro zvětšení -


Ostatní příslušenství


Neobejdeme se samozřejmě bez USB přijímače. Pracuje na 27Mhz a není větší než běžný USB flashdisk a obsahuje pouze jedno tlačítko pro připojení. Logitech proces připojování popisuje tak, že nejdříve zasuneme přijímač do USB slotu a baterie do zařízení. Poté je nutné zmáčknout tlačítko na přijímači a na to tlačítko na klávesnici nebo myši. Co jsem ale tento set zkoušel na systému Windows XP SP2, tak zařízení se obvykle připojí sama automaticky a není třeba nic mačkat.






V dodávce je i jednoduchá USB prodlužovačka, jejíž funkci Logitech vidí v použití s USB přijímače u desktopů, aby byl na dosah, popřípadě jste neměli problém s rádiovým dosahem zařízení. S tím dle mých zkušeností ale asi problém mít nebudete, protože i bez této prodlužovačky, jež by přijímač vystavila na nějaké přístupné místo, dokázala jak myš, tak klávesnice fungovat na nějakých 9-10 metrů a na 7 metrů i přes dvě zdi.






Nakonec v setu najdete ještě CD s ovládacím softwarem, na nějž se podíváme na následující stránce a list se základními informacemi o instalaci.