Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech LX 710 - laserová sestava

18.9.2006, Jan Vítek, recenze
Logitech LX 710 - laserová sestava
Před několika týdny jsme vám přinesli novinku o nových produktech firmy Logitech. Zařadil se mezi ně i bezdrátový set multimediální klávesnice a laserové myši s novými zajímavými funkcemi – Cordless Desktop LX 710 Laser – o němž bude dnešní recenze. Představí se v něm multimediální klávesnice s novým rozložením a laserová myška.
Aplikační výbava je tvořena programy Set Point (s možností Yahoo! Toolbar) pro nastavení funkcí klávesnice a myši a Logitech Desktop Messenger, jenž nás dokáže informovat o aktualizacích softwaru i nových produktech (toto si můžeme naštěstí vypnout). Desktop Messenger funguje tak, že se na vás z pravého dolního rohu vyvalí sdělení, po jehož rozkliknutí se zobrazí příslušná zpráva. V podstatě se ale jedná o další z nepotřebných aplikací, která v žádném případě není pro běh zařízení důležitá a pouze zabírá místo v paměti.



Set Point je již nepoměrně zajímavější a dovoluje vám nastavit si klávesnici i myš k obrazu svému. Po nainstalování se skryje do traye, kde je vždy po ruce a odkud si jej můžeme jednoduše vyvolat. Otevře se okno se třemi záložkami – jednou pro myš, druhou klávesnicí a ostatními nastaveními.




Myš


První stránka záložky pro myš nastavuje funkce pro jednotlivá tlačítka. U hlavních dvou si můžeme pouze zvolit, zda budou přehozená, nebo ne. Avšak kolečko již může mít přes dvacet různých funkcí jako výchozí scrollování dokumenty, zoom, autoscroll, universal scroll, přiřadit klávesu, page up, start menu a další. Stejná záležitost jsou tlačítka dopředu a dozadu. Nakonec si můžeme nastavit rovněž celou škálu funkcí pro náklony kolečka do stran, plus rychlost a akceleraci při scrollování.



Druhá stránka již v podstatě kopíruje klasické nastavení myši v ovládacích panelech Windows. Je tedy možné si vybrat, o kolik řádků se posune dokument při jednom kroku otočení kolečka, rychlost kurzoru, zapnout stopu za kurzorem, akceleraci kurzoru a funkci Smart move, což není nic jiného, než automatické přesunutí kurzoru na tlačítka v dialozích. Nutno dodat, že výchozí funkce stisku kolečka je vylepšené přepínání mezi spuštěnými aplikacemi (dle Logitechu Document Flip), mezi nimiž můžeme buď rolovat kolečkem, nebo si jednoduše kurzorem jednu vybrat a volbu potvrdit levým tlačítkem.






Třetí stránka se stará o detekci her a zvolení správného nastavení myši. Pro různé hry, jejichž spuštění ovládací program detekuje, tak lze nastavit zcela odlišnou citlivost kurzoru, akceleraci, funkce tlačítek, atd. Detekci her lze samozřejmě i zcela vypnout, aby zbytečně neotravovala.



Poslední stránka pouze zjišťuje stav baterií myši a nabízí pomoc při jejich výměně. Asi kdybyste najednou utrpěli amnézii. Ke stavu baterií je dlužno říci, že dodávané alkalické baterie i po dvou týdnech oznamovaly nabitý stav, a to jak u myší, tak u klávesnice.




Klávesnice


K vybraným klávesám, které vidíte na prvním obrázku nastavení klávesnice, lze nastavit také nepřeberné množství funkcí – například otevřít nějakou webovou stránku, spustit nadefinovaný program, nastavit jinou klávesu či jejich kombinaci, otevřít soubor, nebo třeba tlačítko rovnou deaktivovat.



Druhá stránka funguje přesně stejně, ale pro klávesy F, tudíž tady již máme celkem 20 tlačítek, jejichž funkce si můžeme sami zvolit.



Třetí stránka dovoluje k vybraným aplikacím nastavit rychlost a akceleraci levých tlačítek ovládajících fci zoom. Výchozí jsou Outlook Express, Word, PowerPoint a Excel. Jednoduše si ale můžete sami přidat jakýkoliv další program, jenž tuto funkci využije, vyzkoušený mám například Photoshop.



O bezpečnost se stará stránka číslo čtyři. Aby nebylo možné odchytávat stisknuté klávesy u jiného počítače, je třeba si ve třech snadných krocích vysílaná data zabezpečit. Děje se tak ve třech krocích. V prvním stisknete kombinaci kláves Ctrl + Alt + F12, ve druhém stisknete červený knoflík na spodní straně klávesnice a nakonec do dialogu opíšete sériové číslo.





První krok při zabezpečování klávesnice

A poslední stránka stejně jako u myši zjišťuje stav baterie.




Ostatní


Nakonec tu je zbylá záložka obsahující dvě stránky. Ta první v sobě integruje centrum pomoci, informace o verzi SetPoint a odkaz na informace o ergonomickém používání těchto periferií.



Na druhé stránce si můžeme vypnout OSD, nebo si k němu naopak ještě přibrat zvukové efekty. Dále zapnout či vypnout ikonku v trayi a nakonec si zkontrolovat, zda není k dispozici aktualizovaná verze SetPointu.