Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MX Vertical: ergonomie především

12.4.2019, Jan Vítek, recenze
Logitech MX Vertical: ergonomie především
Logitech MX Vertical se na trh dostala v minulém roce jako myš, která svůj tvar podřídila především ergonomii. Měli by tak o ni mít zájem především ti, kteří už pocítili potíže dané dlouhodobým používáním klasické myši.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Tvar myši je asi to největší téma v případě MX Vertical a už o něm byla řeč. Myš nás nutí mít ruku v přirozené poloze, respektive nutí není asi to správné slovo. Umožňuje ji tam mít, což je požehnání pro zápěstí, ale na druhou stranu asi nikdo není zvyklý s myší takto pracovat. Troufám si tvrdit, že hráč nebo grafik bude mít sto chutí s ní za pár minut praštit o zem, protože bez řádného přeučení se nedí mluvit o tom, že by s ní člověk byl přesný a pohotový. 
 
Klasickou myš si můžeme také chytit jen konečky prstů a pohybovat s ní velice jemně. Tak si můžeme MX Vertical zkusit chytit samozřejmě také, ale bude to mnohem méně jistý a pohodlný úchop. Její tvar nás jednoduše nutí mít na ní celou ruku a takto s ní i hýbat. Osobně jsem tomu zkusil dát týden, za nějž jsem si dokázal na myš zvyknout natolik, aby mi už vůbec nevadila klasická kancelářská práce, čili projíždění webu, psaní textu, tvoření tabulek, atd. Pak jsem si ale vyzkoušel 3D střílečku a už se mi chtělo sahat po normální myši. Stejně tak na práci v bitmapovém editoru jsem MX Vertical vždy radši odložil.
 
Na druhou stranu jsem si stačil všimnout, že už necítím potřebu tak moc cvičit se zápěstím, protože ho už tolik necítím, takže přirozená poloha ruky pomohla. A konec konců, kdo říká, že musíme mít na všechno jen jednu myš, takže pro hraní a přesnou práci lze mít klasickou myš a pro vše ostatní se bude hodit ergonomická, což má smysl o to větší, o co déle trvá práce, na kterou ji využijeme. 

Hlavní tlačítka této myši jsou zcela v pořádku, mají dobrou odezvu jak v hmatu, tak díky svému ostrému cvakání. Všechna bez výjimky jsou umístěna tam, kde na ně pohodlně dosáhneme, přičemž s kolečkem se otáčí lehce a přesně díky jeho výrazné aretaci. Jak už ale bylo také uvedeno v první kapitole, stisk kolečka je o moc tužší, než by měl být. Vzhledem k notně nakloněné ploše hlavních tlačítek ho budeme mačkat šikmo dolů a to koncem prstu, takže je pak složité to udělat, aniž by se nám myš hnula. Nicméně i na to se dá zvyknout, ale bývalo by přece jen lepší, kdyby to nebylo nutné. 

Použitý laserový senzor je celkem dobrý a na kancelářské myši ostatně nejde o nejdůležitější vybavení. Zvládne zcela bezpečně sledovat povrch dřevěného stolu i čistě bílého papíru nebo snad kalhot, přičemž lesklý povrch už mu dělá potíže, takže na skle či dokonce na odrazivé ploše už svou funkci plnit nedokáže. 
 
Použité teflony obepínají téměř celou spodní část myši kolem dokola, takže tvoří stabilní podklad s velkou plochou, díky níž MX Vertical lehce klouže i po stole bez podložky. 

Podsvícení zde v podstatě žádné není, pokud nebereme pouze informativní miniaturní LED, které nás informují jednak o stavu baterie a pak o práci rozhraní. O nějakém zkrášlujícím podsvícení se tak vůbec nedá mluvit.



A nakonec tu máme jako obvykle dotazovací frekvenci, která se pohybuje kolem výchozích 125 Hz.


Závěrečné hodnocení


Logitech MX Vertical přichází jako ergonomické řešení pro pracovníky v kancelářích, kteří potřebují myš, z níž je nebude bolet zápěstí, a to především pro běžnou práci, což není ani hraní a ani motoricky přesné ovládání ukazatele v grafických editorech. Jak ovšem už bylo řečeno, člověk se může přizpůsobit lecčemu. Pro únavné pracovní nasazení, kde jde především o dlouhý čas strávený s myší v ruce by ale MX Vertical měla být to pravé. 


Pochválit lze její kvalitní zpracování plus všechna tlačítka, a to až na příliš tuhý stisk kolečka. Tvarem velice dobře padne do ruky, i když v netradičním stylu a velice nás může potěšit i její funkčnost daná možností využít 3 rozhraní (USB, rádiové s Unifying a Bluetooth) a tím, co nabízí software Logitech Options. 
 
Options si můžeme nainstalovat na více počítačů s Windows a pak využít funkci Flow, která umožní přesouvat mezi jejich obrazovkami kurzor, jako by to byly obrazovky napojené na jeden počítač. To nemusí vždy fungovat zcela plynule, ale funkce je to velice užitečná, stejně jako možnost takto kopírovat text, obrázky i data. S klávesnicí od Logitechu s podporou Flow také můžeme vedle jedné myši využít i jednu klávesnici, takže to je funkce nahrazující i celý hardwarový rozbočovač periferií. Softwaru by se dal vytknout snad jen důraz na cloud a snahu mít uživatele registrovaného. Bez registrace si tak ani nemůžeme zálohovat nastavení myši.
 
Stejně jako jiné periferie Logitechu obecně ani tato myš není levná, ale vzhledem k tomu, co nabízí, není dle mého názoru ani předražená. S trochou snahy si můžete na webu najít obchod s celkem přívětivou cenou a opravdu není nutné za ni dávat přes 3 tisíce korun.
 
 

Plusy


+ Kvalitní zpracování
+ Ergonomické tělo
+ Tři rozhraní
+ Funkce Flow pro využití na více počítačích
 
 

Minusy


- Tuhý stisk kolečka
- Důraz softwaru na cloud
- Žádné místo v myši pro uchování USB transmitteru
 
 
Za zapůjčení myši MX Vertical děkujeme Logitechu.

 
 
Cena v době testování: cca 2 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: