Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech QuickCam pro vaše notebooky

24.5.2007, Jan Vítek, recenze
Logitech QuickCam pro vaše notebooky
Společnost Logitech má ve své nabídce množství webových kamerek, z nichž jsme si již nejednu v testu představili. Dnes to budou dvě kamerky Logitech QuickCam (Deluxe) for Notebooks určené pro použití s notebooky. Může se zdát, že tyto produkty již v recenzi byly, ale i přes své názvy se jedná o novinky, a tak doufejme, že oproti dřívějším modelům budou mít co nabídnout.
S názvy webkamerek Logitech je to poněkud složitější. Firma má v portfoliu další produkty, které se jmenují podobně, nebo dokonce stejně. Pokud vám tedy některá kamerka z dnešního testu padne do oka, tak se ujistěte, že si objednáváte skutečně vytoužený produkt a ne starší verzi s identickým názvem (dokonce i cenově se Logitech QuickCam for Notebooks neliší – viz portfolio Logitech).



Dnes tedy budou testovány novinky Logitech QuickCam for Notebooks a Logitech QuickCam Deluxe for Notebooks. Verze Deluxe má také svého jistého jmenovce a ten je vybaven nativním rozlišením pouze 300kpix senzorem oproti 1,3Mpix novější verze. Jenomže se jmenuje QuickCam for Notebooks Deluxe a ne QuickCam Deluxe for Notebooks. Celkem jasné, co říkáte?



Kamerky se dodávají ve velmi tuhých plastových obalech, do nichž se dostanete nejlépe nůžkami. Nemusíte však odstřihávat celý bok. Stačí, když nůžkami zajedete ze zadní strany pod povrch a pak již jen sledujete cestičku z předznačených otvorů v materiálu. Uvnitř se nachází papírové výplně dotvářející design obalu a zakrývající to, co nemá být před koupí vidět – kabely a příslušenství. Samotné kamerky si již před koupí můžete dobře prohlédnout, ale kvůli způsobu balení jen těžko osahat.

Před popisem produktů ještě upozorním na předchozí testy webkamer, kde najdete i ostatní modely Logitech.


Logitech QuickCam


Začneme s nižším modelem, jenž dle svého značení asi již brzy nahradí svého jmenovce, což by bylo vhodné, aby se kamery nepletly. Jedná se o kamerrku s rozměry 44 x 49 x 42 mm (Š x V x H). Předem podotýkám, že o technických specifikacích samotné kamerky (to platí i pro verzi Deluxe) si toho zde příliš neřekneme, neboť na ty je skoupý i samotný Logitech. Jediné, co se tak ze stránek a obalu kamery dozvíme, je nativní rozlišení (640 x 480 - 0,3Mpix senzor) a dále různé nepříliš informující údaje o technologii RightSound pro eliminaci ozvěn a snížení šumu v pozadí, sponě schopné se rozevřít na 20mm a ostatních záležitostech, které sami zjistíme již z pouhého pohledu, nebo prvním osahání kamery. Snad budou tyto informace brzy doplněny.




Model
Logitech QuickCam for Notebooks
Rozměry
44 x 49 x 42 mm (Š x V x H)
Materiál
plast
Rozlišení
nativní 640 x 480
prokládané 1280 x 960
Čočka
plastová
Rozhraní
USB (80cm kabel)
Mikrofon
ano
Ostření
manuální
Požadavky
WinXP - Pentium 4 1,4 GHz / Athlon 1 GHz
Vista - Pentium 4 2,4 GHz
Záruční lhůta
2 roky

Ale k samotné kamerce. Ta je oproti své jmenovkyni má kulatý vzhled a skládá se z tmavě šedého a stříbrného plastu s matným a zdrsněným povrchem. Díky tomu se příjemně drží a nezvýrazňuje otisky. Uvnitř stříbrného kolečka je opět tmavě šedý ‘objektiv’ s nápisy RightSound Technology a jemně naznačenými výstupky proti skluzu. Tím se dá poměrně snadno otáčet a manuálně tak zaostřovat obraz.



Pod objektivem máme úzkou svislou štěrbinu, za níž se evidentně skrývá integrovaný mikrofon a ještě níže je v plastovém nástavci LED indikující práci kamerky a zcela nahoře nad logem firmy je poslední prvek – podlouhlé červené tlačítko s mikrospínačem a funkcí SnapShot, tedy pořízení statického snímku.



Pohled na zadní část nám ukáže horní vývod 80 cm dlouhého USB kabelu opatřeného suchým zipem, aby šel snadno sbalit. Nejdůležitější je zde však roztahovací spona s gumovými vložkami proti skluzu. Tu můžete roztáhnout až na 20 mm, čímž se kamera vejde snad na všechny moderní notebooky. Na připevnění přímo ke stolnímu LCD však zapomeňte, pokud tedy nemáte nějaký zvlášť tenký model. Spona ještě umožňuje naklánění kamery nahoru a dolů v rozmezí cca +/- 30°.



Příslušenství

Přislušenství je zde velmi jednoduché. Skládá se z manuálu (česká mutace nechybí), CD s ovladači a aplikací QuickCam verze 10.5.1 a žlutého lístku, který oroduje za to, abychom před připojením kamery nejdřív nainstalovali software, což u takového zařízení není nic divného ani nového.