Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech QuickCam pro vaše notebooky

24.5.2007, Jan Vítek, recenze
Logitech QuickCam pro vaše notebooky
Společnost Logitech má ve své nabídce množství webových kamerek, z nichž jsme si již nejednu v testu představili. Dnes to budou dvě kamerky Logitech QuickCam (Deluxe) for Notebooks určené pro použití s notebooky. Může se zdát, že tyto produkty již v recenzi byly, ale i přes své názvy se jedná o novinky, a tak doufejme, že oproti dřívějším modelům budou mít co nabídnout.
K oboum kamerkám dostanete CD se software Logitech QuickCam verze 10.5.1. Ten byl také v době testování aktuální verzí, takže nebylo třeba stahovat novou. Začneme popořádku, tedy instalací. V prvním okně vás program vyzve k výběru jazyka, stylu instalace (typické či s volbami) a v checkboxu si můžete zaškrtnout, zda se chcete nejdříve pokusit stáhnout novější verzi.



Pokud si vyberete instalaci s volbami, pak vás program v následujícím kroku vyzve, zda chcete nainstalovat plnou aplikaci QuickCam, či pouze ovladače, dále cestu pro instalované soubory a dále si můžete zapnout správu VoIP aplikací.



Při třetím kroku vás čeká kopírování souborů a výzva k zapojení kamery do USB slotu. Tento krok trval dle mého názoru neúměrně dlouho, alespoň nakonec vše proběhlo korektně a systém (Windows XP SP2) připojené kamery bez problémů rozpoznal.



Nakonec vás čeká nastavení kamery, což se skládá především z upravení intenzity snímání zvuku interním mikrofonem. To se dá ostatně snadno přenastavit v samotném programu, hurá na něj.



Nečinný QuickCam software se minimalizuje v podobě ikonky do traye a v této podobě v paměti zabírá celkem přijatelné 4 MB. Při aktivaci kamery a snímání obrazu vzrostou jeho paměťové nároky asi na 20 – 25 MB. Hlavní panel je velmi úzký, takže nezabírá příliš místa, ale i tak obsahuje vše důležité. Hned seshora to jsou klasická tlačítka pro minimalizaci a zavření aplikace a pod nimi zelené tlačítko, jež vám otevře stránku s webkamerami Logitech.



Následuje ikonka, pod níž se skrývá hlavní okno se snímaným obrazem – QuickCapture. To umožňuje samozřejmě měnit rozlišení snímaného obrazu – 320 x 240, 640 x 480 a 1280 x 960 (nativně či prokládaně). Dále zde můžete snadno zachytávat buď statický obraz, či video (to samozřejmě pouze v nativním rozlišení). Co se týče nastavení, pak zde není příliš široké a u videa ani statických obrázků si formát pro nasnímaná data nenastavíme. Jsou zde pouze podmínky pro samotné zachytávání.


- klikněte pro zvětšení -


nastavení videa


nastavení snapshotů

Dole je nakonec vysouvací okno, kde si můžete prohlédnout již uložená data (obrázky či videa) a ta můžete poslat mailem, vytisknout, či rovnou smazat.



Dále je zde možnost si aplikovat různé videoefekty, z nichž zde byly pouze tzv. fun filters a dále také si můžete nastavit tapetu. Ta je zde pro případ, že budete vyžadovat soukromí, ale kameru nechcete vypínat. Snímaný obraz se tak jednoduše nastaví statickou tapetou.



Nastavení kamery má celkem čtyři záložky. V té první se nastavuje to nejdůležitější – obraz. Najdete zde zoom, posunování obrazu (pouze v případě zazoomování), sledování obličeje (to obvykle příliš dobře nefunguje) a dále tu máme čtyři jezdce pro upravení jasu, kontrastu, barevné intenzity a vyvážení bílé, což je nejlepší nechat na automatickém nastavení. Nechybí ani známý checkbox pro zapnutí režimu pro snímání v nepříznivých podmínkách. Ten zlepší obraz, ale citelně sníží obnovovací frekvenci – i na 5 Hz.



Další záložka se týká zvuku. Zobrazuje se zde momentální intenzita zvuku, již si můžete jezdcem nastavit. Dále si zde můžete aktivovat funkce technologie RightSound a vybrat si, který mikrofon bude zvuk snímat a které zařízení jej bude přehrávat.



Advanced settings a jeho expozici a gain využijete u obou kamer v případě, že bude světlo příliš silné a obraz bude přeexponován. Kamery samozřejmě nejsou dělány pro to, aby snímaly venkovní scenérie, a tak ve výchozím nastavení místo normálního snímku dostanete bílý flekatý obraz. To se dá však napravit zde. Pak je zde nastavení frekvence proti poblikávání, převrácení obrazu a nastavení zdroje obrazu, pokud byste měli zapojených kamer víc.



Nakonec si nastavíte aplikační prostředí, jako poštovní klient, složky pro ukládání audia a videa a další.



Poslední nabídkou je možnost stáhnout si některé nejpoužívanější komunikační programy. Nechybí Skype, Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger a další.