Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LYNX PowerMedia: pro vážnou práci

1.9.2009, Jan Vítek, recenze
LYNX PowerMedia: pro vážnou práci
Dnes bude představen produkt, jejž na stránkách SHW určitě často neuvidíte. Jde o pracovní stanici od eD' system Czech s názvem LYNX MS PowerMedia WorkStation. Dočkáme se procesoru Intel Core i7, profesionální grafiky NVIDIA Quadro FX a 2 disků v poli RAID1.

Hardware


V této kapitole začneme nejdříve s procesorem Intel Core i7 920, jenž dle specifikací běží s napětím 1,2 V na frekvenci 2,67 GHz se 133 MHz sběrnicí, takže s násobičem 20x. Jedná se o jádro s kódovým označením Bloomfield vyráběné 45nm procesem, které podporuje instrukce MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2 a konečně EM64T. Každé ze čtyřech procesorových jader má k dispozici 32 kB instrukční i datové L1 cache, dále 256 kB L2 cache a pak je tu sdílených 8 MB L3 cache.



Procesor v počítači LYNX PowerMedia WorkStation však byl nastaven tak, aby pracoval až na frekvenci 2,8 GHz, tedy s násobičem 21x. Ten se však v závislosti na zátěži sám upravuje a jeho minimální hodnota je 12x, což nám dává frekvenci procesoru 1600 MHz při napětí 0,9 V. To nám dle nejnovějšího Core Temp (verze 0.99.5) dává hodnotu TDP 43,8 Wattů, zatímco procesor na 2800 MHz v plné zátěži má mít TDP 147 Wattů. To je již celkem nepěkná hodnota.

Sběrnice QPI (Quick Path Interconnect) v případě procesorů Core i7 920, 940 i 950 nabízí rychlost 4,8 GT/s a podporovány jsou paměti DDR3 800 či 1066 MHz, k nimž se přistupuje tříkanálově, kde na každý kanál mohou být maximálně dva moduly. A dočkáme se zde samozřejmě i virtualizační technologie a funkce Execute Disable Bit.



Základní deska Intel Desktop Board DX58SO zde nemůže pro Core i7 nabídnout jinou sadu než Intel X58 v součinnosti s ICH10R. Jedná se o model ATX se socketem LGA1366, jak jinak a čtyřmi paměťovými sloty, z nichž tři jsou zde zaplněny, takže si jen tak další paměti nepřidáme, aby byl zachován tříkanálový přístup, ale na to je třeba myslet už při koupi počítače. Černý paměťový slot je totiž v kanálu A, stejně jako modrý hned vedle a intel varuje, že to může mít za následek pokles výkonu.



Chlazení desky je celé pasivní, takže ta nebude nijak přispívat hlukem (na velký modrý pasiv je ale možné dát malý ventilátor) a co se týče jejích možností, má me tu uvnitř celkem šest portů SATA 3 Gbps nepočítaje dva eSATA na zadním štítku. Mezi rozšiřující porty patří dva PCIe 2.0 x 16 (oba se 16 linkami), pak jeden PCIe 1.0 x4, dva PCIe x1 a nakonec starý PCI. Konektor PCIe x4 má ale vykouslý konec, takže se do něj teoreticky mohou zasunout i delší karty, na což ukazuje i to, že po vynechaném místě je opodál zámek připravený podpořit karty s rozhraním PCIe x16, i když ty samozřejmě budou pracovat jen se 4 linkami. Dobře je to vidět třeba zde.

Neztratí se tak podpora NVIDIA SLI nebo ATI CrossFireX a pak nám je nabídnut gigabitový Ethernet v podobě Intel 82567LM-2 a Intel HD Audio, které však zajišťuje již kodek Realtek ALC889. To by k základní desce stačilo.



Pamětí nám počítač LYNX nabídne v této konfiguraci celkem 3 GB a jsou v podobě 1GB modulů Kingston PC3--10700 (667 MHz). Těch se nějaké úpravy frekvence procesoru vůbec netýkají, protože to se děje výhradně s použitím změny multiplikátoru. Stále si tedy běží na svých 533 MHz při poměru FSB:DRAM - 2:8, což je poněkud pod jejich maximálními specifikacemi.





Alespoň ale mohou využít lepší časování a zde to je 7-7-7-19. Pokud by měly pracovat na svých maximálních 667 MHz, pak by to bylo dle SPD čipu 9-10-10-25, to vše stále při nominálním napětí 1,5 V. 3GB pro pracovní stanici dnes tedy není zrovna mnoho, ale není nic jednoduššího, než si objednat více.



O grafický výkon se postará NVIDIA Quadro FX 1800, již utilita GPU-Z ještě příliš nezná a nedokáže o ní nabídnout podrobné údaje. Ty však můžeme zjistit ze stránek výrobce, i když ne všechny. GPU-Z nás přesvědčuje, že pracovní frekvence GPU této karty (jádro G94) je 550 MHz, přičemž v klidu je to polovina. 64 shaderů pracuje na 1375 MHz a paměti na 800 MHz (1600 MHz DDR), ale v klidovém režimu se také podtaktují na 300 MHz. Paměti zde jinak najdeme celkem 768 MB a jejich 192bitové rozhraní jim dává propustnost 38,4 GB/s.



Celková maximální spotřeba karty činí 59 Wattů, máme tu jeden konektor DVI-I se dvěma DisplayPort, podporována je samozřejmě architektura CUDA, Shader Model 4.0, DirectX 10 a OpenGL 3.0. Více se nám ze základních specifikací vydolovat nepodařilo. NVIDIA ještě ale v jiných materiálech hovoří o 30bitovém barevné hloubce, k čemuž je nejlepší využít DisplayPort a také kvalitní monitor s EDID 1.04 (Extended display identification data). Testovaný monitor je dle materiálů NVIDIE od firmy HP, model Dreamcolor LP2480zx. Mezi podporované systémy pak patří Windows XP, Vista, 7 a Linux.

NVIDIA také nabízí velké množství materiálů pojednávajících o možnostech karet Quadro FX, které můžete nalézt a nastudovat zde. Využít je můžeme především v 3D modelovacích aplikacích, CAD, při zpracování videa a samozřejmě u všech aplikacích podporujících NVIDIA CUDA.



Pokračujeme s pevnými disky, což je dvojice modelů Western Digital WD5002ABYS. Jde o disky RE3, tedy z RAID edice, které se tedy pro použití v nakonfigurovaném poli RAID1 (zrcadlení) zde velmi hodí. Nabízejí kapacitu 500 GB, 16 MB vyrovnávací paměti, otáčky 7200 RPM a také hodnotu MTBF 1,2 milionu hodin. Kvůli použití v RAID polích je tu TLER (time-limited error recovery), jež má zabránit konfliktu mezi diskem a RAID kontrolerem ohledně oprav chyb.

Mezi další vlastnosti těchto disků patří RAFF, již čtvrá generace technologie kompenzující vibrace tvořené otáčejícími se plotnami a pohybujícími se hlavičkami, dva procesory pro řízení práce disku mají zvednout výkon a IntelliSeek má najít optimální vyvážení spotřeby a hlučnosti, aniž by byl degradován výkon.



A nakonec si tu představíme napájecí zdroj Seasonic SS-500ET s výkonem 500 W a účinností nad 80 procent (certifikát 80Plus). Jeho vyfocený štítek sám vyjeví, jaké vlastnosti tento zdroj má - aktivní PFC, dvě +12V větve s 17 A, a tedy celkovým výkonem 408 W a kromě 80Plus další certifikáty.


Software


Jako operační systém výrobce vybral Microsoft Windows Vista Business 32bit a dal nám také možnost přejít později na Windows 7. Dále se dočkáme půlroční licence na antivirus AVG 8.5 a časově omezená je také 60denní zkušební verze kancelářského balíku Microsoft Office 2007. Pak už to jsou v podstatě jen ovladače.