Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LYNX PowerMedia: pro vážnou práci

1.9.2009, Jan Vítek, recenze
LYNX PowerMedia: pro vážnou práci
Dnes bude představen produkt, jejž na stránkách SHW určitě často neuvidíte. Jde o pracovní stanici od eD' system Czech s názvem LYNX MS PowerMedia WorkStation. Dočkáme se procesoru Intel Core i7, profesionální grafiky NVIDIA Quadro FX a 2 disků v poli RAID1.
Na závěr si tedy shrňme, co můžeme od počítače LYNX PowerMedia WorkStation čekat. Tento název není samozřejmě všeobjímající, protože svůj LYNX si můžeme nakonfigurovat a tento nám byl přímo v uvedené sestavě nabídnut výrobcem. Vyzkoušeli jsme si tedy pracovní stanici s procesorem Intel Core i7 920, 3 GB paměti RAM typu DDR3, grafickou kartou NVIDIA Quadro FX 1800 a dvěma 500GB pevnými disky Western Digital WD5002ABYS zapojenými do pole RAID 1 pro větší bezpečnost vašich dat.



Vše je pak umístěno v pevné a kvalitní skříni Chieftec CG-01B-B a napájeno 500W zdrojem Seasonic SS-500ET s certifikací 80Plus, takže zde si rozhodně nemůžeme stěžovat. Co se týče zpracování a sestavení počítače, zde jsem osobně také neviděl problém, ovšem to mluvím o svázaných a zajištěných kabelech, ale ne o možnostech a kvalitě chlazení.

Výrobce se totiž rozhodl, že vzduch bude v počítači obměňovat pouze napájecí zdroj. Jenomže my jsme se s teplotou procesoru dostali bez problémů na 90 °C. Stačilo pak namontovat jeden zadní 92mm ventilátor, jejž si základní deska v zátěži regulovala na 1300 RPM, takže hlučnost se nijak znatelně nezvýšila. To především kvůli tomu, že chladič procesoru na 3000 RPM spolehlivě přehluší vše ostatní. Teplota procesoru přitom znatelně klesla a jistě si polepšily i rozpálené pevné disky, pro jejichž chlazení také byla připravena jedna 92mm pozice, která by pro snížení jejich teploty byla daleko vhodnější. Celkově tedy se počítač nepřehříval natolik, že by z toho kolaboval, ale teploty byly dle mého názoru už příliš velké.

Poznámka: Společnost eD' system Czech nám oznámila, že počítače v této kofiguraci budou vybavovány přídavným ventilátorem umístěným pod napájecím zdrojem a BOX chladič firmy Intel bude vyměněn za Cooler Master Hyper TX3. Cena se nezmění.

Posoudit výkon takovéhoto PC je problém především kvůli tomu, že jej nemáme s čím objektivně porovnat. Vysoký výkon systémů s procesory Intel Core i7 je ale obecně známá věc, takže jak procesor, tak operační paměti nám poskytnou především v aplikacích využívajících více vláken dostatek síly, což platí i o použitých pevných discích. A pak je tu grafická karta NVIDIA řady Quadro určená pro profesionální využití v modelovacích aplikacích jako 3D Studio MAX, Maya, pro zpracování videa či CAD. FX 1800 rozhodně není výkonnostní špička, ale jedná se o aktuální a nový model, jejž můžete v případě potřeby nahradit za výkonnější.


Kvalitní hardware včetně zdroje a skříně
Slabé chlazení
Čisté zpracování a sestavení
Ikona Odkaz na databázi
Sladěné příslušenství
Ikona Odkaz na databázi
Cena dle konfigurátoru LYNX: 39 754 Kč s DPH

Za zapůjčení počítače LYNX PowerMedia WorkStation děkujeme společnosti eD' system Czech