Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MegaPuzzle - 13 skládaček v kapse

15.8.2002, Petr Hájek, recenze
MegaPuzzle - 13 skládaček v kapse
Pokud rádi luštíte, zkuste tuto mozekvařící skládačku-posunovačku.
První co jistě potěší majitele nestandardních strojů je množství kompilací, ve kterých je hra autory dodávána. 1, 4, 8 i 16ti bitové verze, v LowResu i HiResu, zkrátka, opravdu bych se hodně divil, kdybyste našli jakýkoliv stroj z rodiny Palmáčů, na kterém by aspoň jedna z variant nešla spustit.

Jemný 16ti bitový HiRes vypadá (jak jinak), nanejvýš příjemně a hraní je pravým požitkem.



Cíl hry je velice jednoduchý, přesunout kostku (kostky) na správné místo tak, jak je ukázáno vpravo dole. Ač to zní nanejvýš triviálně, je hra neuvěřitelně obtížná a vsadím se, že nejednou budete proklínat autory do pátého kolena a nadávat, že to snad není možné, že se spletli a že ten který puzzle nemá řešení.

Ovládání je inuitivní, jak se dá u tohoto typu her předpokládat, prostě chytnete kostku a posunete ji kam potřebujete, lze nastavit jestli chcete kostky tahat ručně nebo jen prostým cvaknutím naznačíte kam s ní. Na ploše máte k dispozici tlačítka pro Zpět, cíl a nahrání pozic. Pokud ťuknete na miniobrázek zobrazující cílovou pozici a chvíli podržíte, hra Vám ukáže tuto pozici na hrací desce, takže i pomalejším povahám je naznačeno dokonale polopatisticky (od sousloví „po lopatě“) co a jak.

Nechybí tabulka nejlepšího luštiče pro každý level (1-13), takže opět se můžete s příbuznými či kolegy trumfovat, kdo co vyluštil rychleji.



K dokonalosti chybí jednak trochu víc levelů (deriváty pro PC mají běžně 20-40 levelů) a ani větší rozsah puzzlů ve smyslu velikosti kostek (tj. větší hrací plochy) by nezaškodil.

Mimochodem, taková perlička na závěr, znám člověka, který tento typ her zbožňuje a kdykoliv má trochu času tak si nějaký takový hlavolam sám vyřeže ze dřeva…

Skvělá přemýšlecí hra, kterou můžete 10x spustit a testovat po dobu 14 dní.