Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 15 chladičů procesorů: 1. část

27.6.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 15 chladičů procesorů: 1. část
Dnes načneme test procesorových chladičů. Setkáme se s celkem 15 modely, jež by se téměř všechny daly zařadit mezi vyšší až nejvyšší třídu a figurovat zde bude celkem 8 výrobců. Zajímá vás, co se v poslední době objevilo v této oblasti nového?

Coolink Silentator


Teprve před několika málo týdny byla představena novinka od společnosti Coolink, kterážto aktivně spolupracuje s rakouskou Noctuou. Noctua si v továrnách Coolinku nechává vyrábět své chladiče a z tohoto partnerství vyšla i novinka, jež připomíná chladiče Noctua NH-U12, ale také na první pohled je to spíše chudší příbuzný. Místo čtyřech duálních heatpipe totiž používá jen tři a také žebra byla viditelně zúžena, ale přesto může jít o velmi výkonný chladič.


Model
Coolink Silentator
Rozměry
153 x 126 x 60 mm (s ventilátorem)
Hmotnost
640 g (s ventilátorem)
Materiál
měď, hliník
Heatpipe
3x duální
Ventilátor
120mm
dvě kuličková ložiska
900 - 1600 RPM
54 - 90 m3/h
14 - 24 dBA
0,13 A, 6 - 13 V
Kompatibilita
podle verze - LGA 775 / K8 / AM2

K nám se dostala zatím verze, která není určena přímo do prodeje, ale přesto již byla zabalena v hotové bílomodré krabici, za jejímž okýnkem se Silentator skvěl i s ventilátorem. Tento obal také obsahoval všechny tři druhy retenčních kitů – Intel LGA 775 / AMD AM2 a AMD K8 (939/940/754). Ve finální podobě však bude Silentator vybaven pouze jedním z těchto kitů a bude se tedy prodávat ve třech verzích, což na povídá, že bude opravdu zaměřen na co nejnižší cenu. Uvidíme.





Pokud znáte firmu Noctua a víte, jak její chladiče vypadají, bude vám stačit onen popis, který jsem nastínil na začátku této stránky. A pokud tyto chladiče neznáte, tak vězte, že tato věž se skládá z celoměděné základny, do jejíchž drážek byly vsazeny a tepelně zajištěny tři heatpipe tak, že se jí dotýkají svými středy. Konce heatpipe jsou pak nasazeny na 0,5mm žebra, mezi nimiž máme 2mm mezery. V souladu s tichým a výkonným chlazením toto vidím jako rozhodně lepší řešení než u CM Gemin II, protože vetší rozestupy profoukne i pomalejší ventilátor a tlustší materiál bude lépe rozvádět tepelnou energii z heatpipe, pokud je na ně ovšem dobře napojen a zde se zdá, že je.



Dodávaný ventilátor také pochází s dílny Coolink a to můžeme určit již jen z jeho kombinace modrého rotoru a průsvitného rámečku. Otáčky tohoto 120mm modelu SwiF1202 s dvojitými kuličkovými ložisky si můžeme snadno regulovat pomocí dodávaného zátěžového potenciometru mezi hodnotami 900 – 1600 RPM. To by snad mělo stačit každému, i když opravdoví milovníci ticha by možná ještě slevili na 700 RPM.




Příslušenství

Mezi ním najdeme jeden ze zmíněných retenčních kitů, jak jsem se již zmínil a také už představenou regulaci otáček ventilátorů. Zajímavá je ale ještě jedna vlastnost.



Coolink se zde chlubí připevněním s názvem SecuFirm, jež by mělo být pevné a zároveň dovolovat, abychom si na AMD socketech mohli chladič natáčet po 90°. To byla také jedna z nevýhod rozlehlých chladičů Noctua NH-U12. Při pohledu je však jasné, že připevnení do jisté pozice musí bránit žebra, ale jen do té doby, než si uvědomíme, že jsou v nich po celé výšce otvory akorát tak nad předpokládanými šrouby.



Firma si navíc uvědomuje, že ne všichni mají po ruce tak dlouhé křížové šroubováky, a tak k balení dodala i vlastní model, i když ten spíš připomíná jednoduchý imbus. Darovanému šroubováku ale na držadlo nehleďme a raději se těšme s možnosti chladič natáčet. Navíc mám ty zkušenosti, že Noctuy lze celkem dobře přišroubovat i pouhýma rukama (těžko ale uvnitř skříně).




Instalace

K instalaci jsem použil kit pro AMD K8 procesory, tedy patice 754/939/940. Nejdříve je třeba si připravit chladič tak, že si vybereme kovové montážní spony podle toho, jakou orientaci chladiče si chceme zvolit. Ideální je, aby chladič vanul směrem dozadu k zadnímu skříňovému ventilátoru, takže zde si je nejdříve třeba si uvědomit, jakou orientaci mají montážní otvory na naší desce.



Spona se tedy přišroubuje na chladič a pak je již vše naprosto jednoduché. Na zadní retenční rámeček nasadíme základní desku, chladič umístíme na procesor, slícujeme otvory ve sponách se závity rámečku a pomocí šroubků s pružinkami jej ať už dlouhým šroubovákem skrz otvory v chladiči nebo před žebry zajistíme v socketu. Chladič poté drží velice pevně a i když bude zasahovat do prostoru nad operačními paměťmi, žebra začínají v dostatečné výšce, aby se standardně vysoké moduly vešly.