Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 15 chladičů procesorů: 1. část

27.6.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 15 chladičů procesorů: 1. část
Dnes načneme test procesorových chladičů. Setkáme se s celkem 15 modely, jež by se téměř všechny daly zařadit mezi vyšší až nejvyšší třídu a figurovat zde bude celkem 8 výrobců. Zajímá vás, co se v poslední době objevilo v této oblasti nového?

Pentagram Freezone HP-100 AlCu Lite


Následuje společnost Pentagram, která si mezi CPU chladiči může napravit reputaci, kterou si „vydobyla“ v testu chladičů grafických karet. Pentagram má ve svém portfoliu do nebe vychvalované chladiče, které jsou však mnohdy obdobami již letitých modelů jiných firem, které již ztratily nejen svůj lesk, ale také výkon pro aktuální komponenty. Snad tomu nebude i v tomto případě. Jako první se ke slovu přihlašuje chladič HP-100 AlCu Lite.


Model
Pentagram Freezone HP-100 AlCu Lite
Rozměry
110 x 92 x 69 mm
Hmotnost
435 g
Materiál
hliník
Heatpipe
3x duální
Ventilátor
92mm
1700 - 3000 RPM
19 - 27 dBA
2 kuličková ložiska
12 V
Kompatibilita
Intel LGA 775 / AMD AM2, 754, 939 , 940

Dodává se ve známém trojůhelníkovém plastovém výlisku, který stačí rozevřít, aby se na nás vše sesypalo. Hlavně tedy samotný chladič typu věž, který svým tvarem tedy rozhodně nepřekvapí. Máme zde tedy základnu, trojici duálních heatpipe a hliníková žebra.



Základna je však na první pohled netradiční. Nenajdeme na ní totiž ani kousek mědi a to proto, že z heatspreaderu procesoru budou teplo přejímat rovnou heatpipe. Slisované kousky hliníkového plechu zde totiž slouží hlavně k tomu, aby držely pohromady tři heatpipe. Spodek této sestavy byl pak zarovnán do jednoho hladkého kusu, což jistě není tradiční řešení a má výhodu v tom, že se eliminuje jeden přechod, které musí tepelná energie překonat.



V ostatních aspektech je ale tento chladič již naprosto klasický. Má asi 0,2mm hliníková žebra a mezi nimi cca 1mm rozestupy. Uložení je to tedy poměrně husté a bude zapotřebí větších otáček pro dosažení optimálního výkonu.



Ventilátor se dvěma kuličkovými ložisky se na žebra montuje přes normální pružné drátky, stejně jako například u chladičů Thermalright. Jeho otáčky může dodávaný regulátor měnit od 1700 RPM po 3000 RPM a dosahovat tak výkonu 35,3 – 53,5 CFM a hluku 19 – 27 dBA.




Příslušenství

V příslušenství se nachází již zmíněné pružné drátky pro připevnění ventilátoru, regulátor otáček s nezbytným propojovacím kabelem, sáček s šroubky a teplovodivou pastou a záruční list. Manuál zde nehledejme, ale ten snad ani není nutný.



Jinak montáž se provádí přes napevno přimontovanou sponu, takže pro tu je již zapotřebí pouze u LGA 775 socketu namontovat plastový rámeček. Základní desky pro AMD procesory samozřejmě přicházejí už s vlastními rámečky.




Instalace

Nainstalovat tento chladič také nevyžaduje přílišný um, jako spíše sílu. U procesorů AMD využijete originální rámeček a v případě patice LGA 775 to bude rámeček, jenž je součástí balení. Za něj chladič jednoduše zaháknete, avšak spony jsou poněkud tuhé, takže je třeba vyvinout poněkud větší sílu, takže se základní deskou umístěnou ve skříni se tento chladič bude instalovat jen těžko. Na druhou stranu jen málo chladičů se může nainstalovat tímto způsobem, takže tomuto Pentagram nemůžeme proto nic vyčítat. Navíc výhodou je silný přítlak na procesor.



Následuje ventilátor, který se zachytí pružnými drátky za žebra. Velkým překvapením se rozhodně stalo zapojení tohoto ventilátoru do chodu. Nejdříve jsem jej připojil přes dva zátěžové potenciometry, jimiž normálně reguluji u všech ventilátorů otáčky. Ventilátor se ani nehnul a zoufale čekal na můj prst, aby mu pomohl. Poté se milostivě roztočil na 1900 RPM, které mají k udávaným 3000 RPM skutečně daleko. Zkusil jsem tedy potenciometry vyměnit za dodávaný regulátor a nastavil jej na minimální odpor. Odměnou mi byly nejen nehybné lopatky ventilátoru, ale také bez přehánění nesnesitelný pískot z onoho regulátoru. Za takový kus by zákazník rád skutečně nebyl, i když regulátor tak může dobře sloužit jako alarm pro případ, že se ventilátor neroztočí, jen to chce mít dobře odhlučněnou skříň.



*** na fotografiích vidíte chladič s nesprávně orientovaným ventilátorem, ale vzhledem k nemožnosti natočit chladič po 90° to byla jedinám možná poloha pro korektní testování, aby chladič nenabíral teplý vzduch od grafické karty