Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část

28.6.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část
Dnes si představíme zbylých osm chladičů z našeho megatestu patnácti procesorových chladičů. Jedná se o modely firem Scythe, Thermalright, Thermaltake a Zalman, tedy smetánku mezi výrobci chladičů pro osobní počítače. Uvidíme tedy, jaký standard si udržují tito výrobci a v příštím díle se konečně dozvíme, jak na tom jsou i v testech chladicího výkonu.

Thermaltake Max Orb


Druhým a posledním produktem Thermaltake je Max Orb, jenž dorazil v krabici o rozměrech, která odpovídá jeho názvu. Univtř ní je ještě schován v podobném obalu jako Golden Orb II a navíc má na svém rotoru ještě nasazenou plastovou čapku, aby se snad žebroví nepoškodilo o lopatky ventilátoru, které jsou od něj ani ne pár milimetrů.


Model
Thermaltake Max Orb (CL-P0369)
Rozměry
143 x 114 x 95,2 mm
Hmotnost
465 g
Materiál
měď, hliník
Heatpipe
6x
Ventilátor
110mm
1300 - 2000 RPM
86,5 CFM max
16 - 24 dBA
7 - 12 V
Kompatibilita
Intel LGA 775, AMD AM2/939/754

Max Orb by se dal koncepcí označit za podobný produkt jako Golden Orb II, ale je zde jedna podstatná odlišnost, která se zove heatpipe. Ty, pokud si dobře vzpomínám, u chladičů podobného typu představila společnost Zalman u svých VGA chladičů VF-900Cu. 6mm heatpipe dovolily, aby se základna nemusela přímo spojovat se žebry, což v minulosti zajišťovalo rozvod tepla a aby ten byl co možná nejkvalitnější, bylo nutno použít velké množství materiálu. Díky tomu se zde i přes velké rozměry snížila hmotnost na 465 g.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -

Nyní ale stačí vzít pár heatpipe trubic, navařit je na měděnou základnu a rozvést mezi velké množství tenkých žeber, díky čemuž mohou mít chladiče větší aktivní plochu a přijatelnou hmotnost. Vzniká ale ten problém, že kolikrát jsou žebra tak úzká, že v sobě nedokáží teplo tak dobře rozvádět. Proto je nutné heatpipe chytře rozvést, aby využily co největší plochu žeber.



Tato podmínka je dle mého názoru zde využita jen částečně. Ze základny 40 x 45 mm vychází celkem šest jednotlivých heatpipe a ty pak nahoře z obou stran opisují půlkruh a v polovině jsou pak svařeny k sobě. Jenomže využívají pouze spodní část žeber a jejich podstatná masa, která se vypíná až nad lopatky ventilátoru, není na heatpipe napojena vůbec a dle mého názoru nebude mít valný chladicí účinek.



Specialitkou je zde integrovaný zátěžový potenciometr, jímž můžeme regulovat otáčky 110mm ventilátoru. Ten se může otáčet rychlostí 1300 – 2000 RPM, vydávat hluk 16 – 24 dBA a protlačit maximálně 86,5 CFM vzduchu.




Příslušenství

Spona a dodávané rámečky se šroubky dovolují, aby se Max Orb mohl připevnit na sockety LGA 775, AM2, 939, 940 a 754. S kompatibilitou tedy nebude problém. Stejně také zde najdeme jednoduchý manuál a sáček s bílou teplovodivou pastou.




Instalace

Thermaltake se asi začal vyžívat v navrhování instalačních komponent, které kladou nároky spíše na uživatelovy svaly než zručnost. Máme zde jeden černý plastový univerzální retenční rámeček. Ten jednoduše přes distanční sloupky a šrouby připevníme na základní desku. Z její výbavy tedy na místě zůstane zadní panel.



Pak přiložíme chladič na procesor a sponou, která je jeho nedílnou součástí, se zaklesneme o zub, který vidíme nahoře na rámečku (jeho vnitřní strana). Potom se spona ohne, nasadí na trčící zlatý šroub a zajistí vysokou matičkou. Jenže právě tato závěrečná fáze je rovněž fází skřípění zubů, protože páčku nemůžeme téměř za nic chytit, aby se na místo veška rovněž matička a my mohli překonat vskutku velký odpor. Možnou cestou je nasazení matičky na šroubovák a tím celým tlačit na páčku, až se nasadí na závity a matku přichytit. A přitom by jednoduše stačilo, aby byla páčka o malinko kratší a vybavena prohlubní pro šroubovák, jímž bychom ji mohli stlačit dolů a druhou rukou matku pohodlně přišroubovali. No nic, aspoň se i zde chladič odmění silným přítlakem.