Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 17“ LCD: Gigabyte, Mercury, BenQ a EIZO

6.4.2005, Štěpán Mareček, recenze
Megatest 17“ LCD: Gigabyte, Mercury, BenQ a EIZO
Ve druhé části našeho Megatestu 17“ LCD monitorů se podíváme jak si povedou další tři kandidáti uvedení na seznam. Dnes svedou boj o vaši přízeň modely značek Gigabyte, Mercury, Benq a EIZO.
Kapitoly článku:
  1. Megatest 17“ LCD: Gigabyte, Mercury, BenQ a EIZO
  2. Mercury LD17DLG
  3. BenQ FP71E
  4. Eizo L578
Gigabyte GD-1703BP

Při čelním pohledu na vás zapůsobí svým líbivým stříbrným designem. Pootočíme-li monitor o 90° doprava, naskytne se nám pohled na tenkou nohu s rámovým podstavcem. I přes tuto, na první pohled vratkou konstrukci, vykazuje monitor dobrou stabilitu. Vytknout by se dal až příliš velký odpor kladený při naklápění monitoru (je za potřebí použít obou rukou). Mezi klady se však na druhou stranu dá počítat jednoduchá montáž a následná demontáž podstavce. Vlastní názor na vzhled si můžete udělat z přiložených obrázků.

Základní parametry
  • 16 ms
  • jas 250cd
  • kontrastní poměr 450:1
  • rozlišení 1280x1024




Fotogalerie monitoru Gigabyte GD-1703BP

Konektory

Gigabyte GD-1703BP disponuje pouze jediným konektorem pro vsup signálu a to konektorem D-sub umístěným na zadní straně. Mimo něj jsou zde též umístěny konektory pro napájení z externího transformátoru (DC-in) a stereo vstup pro audio signál. Bohužel umístění konektorů není zvoleno příliš uživatelsky příjemně. Po namontování nohy se stávají obtížně přístupnými. Náhled na konektory naleznete na následujícím obrázku.


Detail konektoru (Gigabyte GD-1703BP)

Reproduktory

Umístění stereofonních reproduktorů (o výkonu 2x 2 watty) bylo výrobcem zvoleno klasicky do spodní části monitoru pod obrazovkou. Z hlediska zvuku se dají použít jak na běžnou práci ve Windows tak i na přehrávání MP3. Ovšem žádné árie si na nich neposlechnete, alespoň ne bez ujmy na zdraví. Celkově se mi zdálo, že hrají velmi slabě a během změny hlasitosti mají velmi slabou reakci. Například rozdíl mezi 20 a 30% hlasitosti nebyl skoro vůbec postřehnutelný (podotýkám, že hlasitost se zde mění po 1%).


Reproduktory (Gigabyte GD-1703BP)

Pozorovací uhly

Při bočním pohledu na test s duhou, dochází k ztmavnutí barev na vzdálenější straně obrazovky. Naopak při vrchním pohledu na text se neprojevily žádné nepříjemné vlastnosti zkreslující obraz. Horší už to bylo při pohledu z boku, zde na vzdálenější straně přecházela bílá barva velmi jasně do červené. Celkově to na mě působilo jako když se dívám na červánky. Detailněji vám mohou přiblížit tyto testy následující obrázky.




Detailní pohledy na testované úhly pohledů (Gigabyte GD-1703BP)

Kontrast

V testu kontrastu nedopadl Gigabyte moc dobře. Procento viditelnosti šedé plochy se pohybuje někde kolem 15%. Což ho v porovnání s ostatními testovanými monitory řadí na spodní příčky.


Detailní testu kontrastu (Gigabyte GD-1703BP)

Odezva

Plynulosti odezvy v TFTTesteru ukázala 3 viditelné čtverce. Vzhledem k tomu že se jedná o 16ms monitor, je tento výsledek dosti špatný. Na samotný výsledek se můžete podívat na následujícím obrázku (foceno při 1/80 sekundy).


Doba odezvy (Gigabyte GD-1703BP)

Ovládání

Samotné OSD menu i jeho ovládání je velmi podobné, dalo by se říci až totožné s modelem ProView_UK-713, který se již představil v minulé časti našeho mega testu. Rozdílný je pouze tvar a orientace tlačítek ovládajících OSD menu. Zde jsou tlačítka umístěna svisle ke spodní hraně monitoru. Samotné OSD menu velmi jednoduché a přehledné (není zde použito žádného složitějšího stromového zanoření). Pro lepší představu následují obrázky detailního pohledu a popis funkcí jednotlivých tlačítek:
  • Menu – vstup do OSD menu, potvrzení volby, návrat do předchozí nabídky, či opuštění OSD
  • Levé tlačítko - posun vlevo / snížení hodnoty, horká klávesa pro snížení hlasitosti
  • Pravé tlačítko - posun vpravo / zvýšení hodnoty, horká klávesa pro zvýšení hlasitosti
  • A - automatické nastavení obrazu
  • Power on - zapnutí / vypnutí monitoru


Detailní pohled na tlačítka



OSD menu (Gigabyte GD-1703BP)

Příslušenství

Vzhledem ke skutečnosti, že GigaByte GD-1703BP nemá DVI vstup, nalezneme zde pouze klasický video kabel. Mezi dalším příslušenstvím můžeme nalézt manuál, jehož význam je spíše psychologický než užitný. Dalo by se říci, že se jedná o nějaký leták v angličtině a jeho ekvivalent ve dvou asijských jazycích. V neposlední řadě je k monitoru přibalen také audio kabel a sítový kabel s externím transformátorem.


Dodávané příslušenství (Gigabyte GD-1703BP)

Závěrečné hodnocení

Celkově z monitoru Gigabyte nemáme zrovna dobrý pocit. Při pohledu z boku se výrazně mění barvy, doba odezvy není zrovna ideální (ukazuje se zde že není 16 ms jako 16 ms) a absence DVI vstupu je také nepříjemná. Hledání českého manuálu by bylo zbytečné a test kontrastu jej řadí na poslední místa. Shrnuto podtrženo, značka Gigabyte nás celkově zklamala.

Klady
  • reproduktory

Zápory
  • nemá DVI vstup
  • chybí možnost výškově nastavit
  • ztížený přístup ke konektorům


Cena: 7 690 Kč doporučená koncová vč. DPH
Záruka: 24 měsíců


Za zapůjčení LCD monitoru Gigabyte GD-1703BP k recenzi děkujeme společnosti: SWS a.s.