Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 17" LCD: Proview, Samsung, Belinea a závěr

Megatest 17" LCD: Proview, Samsung, Belinea a závěr
V dnešním závěrečném článku Megatestu 17“ LCD monitorů se podíváme na zbývající monitory a také si shrneme parametry všech testovaných monitorů. Samozřejmě se také dozvíte kdo vlastně vyhrál a které monitory jsme s rozhodli ocenit.
Adi A715

Adi A715 je svými specifikacemi určen spíše pro techničtější směry. Ovšem i přes to, že většina věcí je zde podřízena spíše funkčnosti než eleganci, působí decentním dojmem. Zajímavou variantou je spojení podstavce, nohy a plochy monitoru do jednoho kompaktního celku. Tato skutečnost dává uživateli velkou variabilitu v naklonění obrazovky, od klasické svislé polohy až po nestandardní vodorovnou. Konektorů je zde relativně mnoho. Kromě dvou vstupů DVI + D-sub, vstupu pro síťové napájení, můžeme na podstavci nalézt audio vstup (pro reproduktory) a výstup. Na podstavci nalezneme také 2x USB2.0 typu B pro připojení dvou USB zařízení.

Při bočním pohledu na obraz duhy, vzdálenější barvy pouze trochu ztmavly, což je v toleranci. Stejně tak i v pohledech na text jsem nezaznamenal žádné zásadní problémy. Ovšem při pohledu větším než 45° ze spodu na obrazovku se invertují barvy. Výsledkem testu je 8% viditelné šedé plochy. Plynulost odezvy pak ukázala 2 viditelné čtverce.

BenQ FP71E

Při pohledu na tento monitor se nemohu zbavit dojmu, že se jedná spíše o 19“ LCD než čím ve skutečnosti je. Tento dojem je vytvořen opravdu tenkým rámem, který lemuje celou obrazovku ze tří stran. Celý dojem pak umocňuje masivní lišta ve spodní části monitoru, do níž jsou kromě ovládacích tlačítek umístěny také dva reproduktory. Vstup signálu obstarávají dva konektory, DVI pro digitální signál a D-sub vstup pro analogový. Velmi dobrou volbou je umístění audio výstup pro sluchátka na spodní hraně obrazovky vedle ovládacích tlačítek.

Při testu bočního pohledu dochází k částečnému vyblednutí barev na vzdálenějších částech obrazovky. Vrchní pohled na text nepřinesl žádné velké negativní důsledky. Zato boční pohled vykazuje tmavnutí na vzdálenějších koncích obrazovky, s přechodem bílých ploch do červena. Test kontrastu vypadá dobře, je vidět i jen 8% šedé plochy. Bohužel se obávám, že přiložená fotografie nevystihuje úplně přesně danou skutečnost. Plynulosti odezvy pak ukázala 2 viditelné čtverce.

Belinea 10175

Belinea 10175 působí na první pohled velmi masivním dojmem. Tento je z velké časti způsoben masivním rámem ve spodní části monitoru, který má v sobě zabudované stereo reproduktory a lištu ovládacích tlačítek. Příjemnou změnou je možnost výškového nastavení obrazovky. Jako největší výhodu bych označil možnost otočení obrazovky o 90°. Tato vlastnost se dá s výhodou použít například na prohlížení fotografií. Příjem signálu z grafické karty může být zprostředkován D-Sub konektorem pro analogový signál nebo přes DVI-D pro digitální.

Monitor na mě působil celkově bledším dojmem. Při bočním pohledu na rozdíl od ostatních monitorů dochází k vyjasnění barev. Ovšem při testech s textem se obrazovka chová opět stejně jako předchozí model. Test kontrastu dopadl velmi dobře, vidět i jen 6% šedé plochy. Plynulost odezvy ukázala 2 jasně viditelné čtverce. Tento výsledek odpovídá 16ms. Výsledky testů si můžete prohlédnou na následujících obrázcích.

Eizo L578

Eizo L578 se dodává ve stříbrném a černém provedení. Jednou z jeho předností je možnost otočení až o 360°. Příjemného společníka z něj dělají také stereofonní reproduktory umístěné po stranách obrazovky. V neposlední řadě je zapotřebí se zmínit také o integrovaném USB2.0 hubu, který značně rozšiřuje jeho užitelnost. Monitor je také možné přes USB2 port ovládat pomocí programu ScreenManager Pro z vašeho PC.

Příjem signálu z grafické karty může být zprostředkován za využití D-Sub konektoru pro analogový signál nebo přes DVI-D pro digitální. Každý s těchto vstupů má k dispozici také svůj vlastní audio vstup. Dále můžeme také nalézt na boční straně obrazovky dva porty USB2.0.

Během testů pozorování úhlů zobrazení se neprojevila žádná vada, ovlivňující zobrazování. Test kontrastu dopadl velmi dobře, vidět i jen 5% šedé plochy. Plynulost odezvy pak ukázala sotva 2 viditelné čtverce. O výsledcích se můžete sami přesvědčit na vlastní oči z následujících obrázků.

Gigabyte GD-1703BP

Při čelním pohledu na vás zapůsobí svým líbivým stříbrným designem. Pootočíme-li monitor o 90° doprava, naskytne se nám pohled na tenkou nohu s rámovým podstavcem. I přes tuto, na první pohled vratkou konstrukci, vykazuje monitor dobrou stabilitu. Gigabyte GD-1703BP disponuje audio vstupem a pouze jediným konektorem pro vsup signálu. Tímto je D-sub umístěný na zadní straně.

Při bočním pohledu na test s duhou, dochází k ztmavnutí barev na vzdálenější straně obrazovky. Naopak při vrchním pohledu na text se neprojevily žádné nepříjemné vlastnosti zkreslující obraz. Horší už to bylo při pohledu z boku, zde na vzdálenější straně přecházela bílá barva velmi jasně do červené. V testu kontrastu nedopadl Gigabyte moc dobře. Procento viditelnosti šedé plochy se pohybuje někde kolem 15%. Plynulosti odezvy v TFTTesteru ukázala 3 viditelné čtverce. Detailněji vám mohou přiblížit tyto testy následující obrázky.

LG L1780U

Jedná se o LCD monitor ladných křivek v černo-stříbrném hávu s dobře propracovaným podstavcem umožňujícím natočení obrazovky až o 270°. Možnost rozsáhlé variability, je zde vyvážena trošku volnějšími klouby. Takže po nastavení do požadované polohy se obrazovka ještě o nějaký ten kousíček sesune ve vertikálním směru. Zajímavou možností je bezpochyby možnost zavěšení monitoru na stěnu. Pro tyto účely je součástí dodávky kompletní sada určená k montáži na zeď. Video signál můžeme do monitoru přivést dvěma způsoby. Za pomoci DVI vstup nebo klasického D-sub.

První dva testy úhlu nevykazují zásadní nedostatky, které by rapidně ovlivňovali zobrazení. Boční pohled na text pak vykazuje tmavnutí obrazovky. Výsledek test kontrastu ukázal, že je vidět i jen 9% šedé plochy. Z testu plynulosti odezvy pak vyšly 2 jasně viditelné čtverce. Na výsledky testu se můžete podívat na následujících obrázcích.

Mercury LD17DLG

První věcí, která upoutá vaši pozornost, je černý leštěný plast z něhož je vyroben povrch monitoru. Od této skutečnosti se bohužel odvíjí skutečnost neustálého tvoření se obtisků a šmouh při sebemenším dotyku. Do monitoru jsou ze zadní strany zabudovány dva 1W reproduktory, jejichž použití je na hranici použitelnosti i pro běžnou práci ve Windows. Příjem signálu z grafické karty je pak zprostředkován pouze D-Sub konektorem.

V prvním testu s duhou v bočním, pohledu došlo k ztmavení barvy ve vzdálenější části obrazovky. Ovšem nedošlo k vyblednuti barev. Nejhůře na to byl asi pohled z vrchu na text. V tomto případě obrazovka ztmavla a dostala nádech do červena po cele ploše. Při bočním pohledu přechází barvy k šedému spektru. Výsledek testu je spíše podprůměrný. Viditelnosti šedé plochy se pohybuje kolem 13%. Plynulosti odezvy v TFTTesteru pak ukázala 2 a půl viditelného čtverce. Výsledky testů si můžete prohlédnou na následujících obrázcích.

Nec LCD72XM

Ihned po vybalení vás upoutá tenký stříbrný pás, který lemuje tmavou obrazovku ze všech stran. Při čelním pohledu pak působí monitor velmi vyrovnaným dojmem. Nec LCD72XM nám může celkově nabídnout několik různých konektorů . První dva z nich jsou vstupy pro video signál DVI a D-sub. Jako další dvojici bych představil audio vstup, umístěný stejně jako oba předchozí konektory na zadní straně monitoru, a audio výstup, umístěný na čelním panelu.

Výsledek bočního pohledu na obrazec s duhou, vykazuje ztmavení barev ve vzdálenějším konci. Při testování pohledu z vrchu na text to na první pohled vypadá, že celá obrazovka zmodrala, ale pokud se pořádně podíváte, uvidíte jak se za každým řádkem textu a obrázkem táhnou duchy. Boční pohled získával menší nádech do žluté barvy. V testu kontrastu bylo vidět i jen 8% šedé plochy. To se dá považovat za dobrý výsledek. Test plynulosti odezvy ukázal sotva 2 viditelné čtverce. Na výsledky testu se můžete podívat na následujících obrázcích.

Neovo M17S

Monitor je vyhotoven v elegantním stříbro-černém provedení s průhledným plastovým rámem, který ho lemuje po celé délce jeho dnou stran. Tento plní také opěrnou funkci. Nevýhodou tohoto typu konstrukce je možnost pouze 2 pozic postavení monitoru. Většina vstupních konektorů je ukryta v zadní časti monitoru. Jedná se o dva vstupy video signálu (DVI a D-sub), audio vstup (pro integrované reproduktory), vstupní konektor pro externí transformátor a v neposlední řadě USB2.0 vstup na propojení s PC. Jako další jsou v předním panelu implementovány dva USB2.0 konektory a jeden audio výstup pro případné připojení sluchátek.

Během testování bočního úhlu pohledu na obrazec duhy, vykazovala celá plocha obrazovky značné ztmavení barvy spojené s poklesem jasu. Při pohledu na text z vrchu, dochází ve spodní částí obrazovky k slabšímu nádechu do červena. Boční pohled na tom není o moc lépe. Zde se projevuje slabé namodrávání černého písma. V testu kontrastu bylo vidět i jen 5% šedé plochy. Výsledkem testu plynulosti odezvy jsou pak dva a půl viditelného čtverce.

Proview-UK713

Výrobce v tomto případě zvolil variantu bez možnosti výškového nastavení monitoru či otáčení kolem vlastní osy. Toto je zde částečně vykompenzováno větší stabilitou podstavce pří naklánění obrazovky monitoru. Ovšem i tak je zapotřebí obou rukou pro překonání prvotního odporu. Dobrým tahem v oblasti designu, je podle mého názoru úzký stříbrný rám, který opticky zvětšuje celý monitor. Nevýhodou monitoru je specifický tvar konektoru pro napájecí kabel a vstup video signálu který je zde zajišťován pouze za pomocí D-Sub kabelu pevně zapojeného do těla monitoru.

Při testování bočního pohledu trochu ztmavla vzdálenější strana displeje, jinak se tento test obešel bez dalších problémů. Podobně dopadl monitor také při pohledu z boku na text. Při vrchním pohledu se neobjevilo nic, co by se dalo považovat ze nedostatek. Test kontrastu dopadl velmi dobře,bylo vidět i jen 7% šedé plochy. Plynulosti odezvy v TFTTesteru ukázala 2 viditelné čtverce, což není špatné. Všechny pohledy si můžete sami posoudit na následujících obrázcích.

Samsung 710T

Na první pohled působí LCD velmi elegantním dojmem. Tenký rám kolem obrazovky a decentní vzhled nohy vytváří dojem velkého monitoru. Jako velké plus bych označil konstrukci celé nohy. I přes její vzhled je maximálně pevná a pohyblivá. Stejně jako v předchozím případě i Samsung byl při výrobě obdařen možností otočení obrazovky o 90°. Na rozdíl od jeho protivníku získal také možnost otočení kolem své osy až o 360°. Video signál může do monitoru přicházet stejně jako v minulém případě z obou typů konektorů.

Při pozorování testu s duhou dochází k mírnému ztmavení vzdálenější strany obrazovky a většímu vyjasnění barvy v popředí. Následný test s textem vykazuje při bočním pohledu na vzdálenější straně obrazovky mírný nádech do žluté. Vrchní pohled v pořádku. Test kontrastu dopadl dobře, je vidět i jen 7% šedé plochy. Plynulosti odezvy by měla ukázat tak 1 a půl viditelného čtverce. Bohužel však takto malou odezvu se mi nepodařilo ani po delším zkoušení zachytit čtverce ve správnou chvíli, aby se toto tvrzení dalo dokázat fotografii. Ovšem i tak se dá tato skutečnost odvodit.