Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 1. část

2.10.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 1. část
Minulý týden jsme nakousli téma porovnání 18 různých výrobků od celkem šesti výrobců. Dnešní článek srovná výkony prvních devíti kamer v praxi. Podíváme se, jak jsou kamerky schopny zachytávat obraz za nepříznivých světelných podmínek, jak zachytí přechody barev, nebo i jak si poradí s venkovní scénou osvětlenou sluncem. Zítra přijdou na řadu zbylé kamerky od firem Logitech a MSi, stejně jako vyhodnocení celkového testu.
Creative Live! Motion byla jednou z kamerek s vlastním pohodnem otáčení objektivu. To jí sice slouží ke cti, ale v testu kvality obrazu tuto funkci nemá jak využít.


Senzor
CCD
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 30FPS
OstřeníAutomatické
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
Čočka76°
Natáčení200° horizontální, 105° veritkální
Zoom4x digitální



Co se týče provozu kamerky, zde bych si postěžoval především na špatně provedené natáčení, kde se objektiv přesouval po příliš velkých skocích a stejně jsem si tak musel k jemné korekci obrazu pomoci rukama, nebo podložením stojanu. Zapomeňte tedy na to, že byste využívali motorku i tehdy, když máte kamerku v dosahu. Tuto funkci spíš využijete při vzdáleném monitorování, kde je možné se po pokoji rozhlížet a s kamerkou komunikovat přes webové rozhraní.



Zde si ještě musím postěžovat na jednu nepříjemnou vlastnost kamery. Ta indikuje svou práci rozsvícením modrého světla po obvodu bočních stříbrných výplní. Jenže toto světlo při horších světelných podmínkách nepříjemně a zcela zbytečně proniká do obrazu, jak můžete vidět na horním obrázku.



Kamera se zaostřuje automaticky, což má své jasné výhody, ale zde i svou jasnou nevýhodu. Ač byly barvy samy o sobě zpracovány výtečně, obraz byl z cca 20cm značně neostrý. Také je zde znát, že obraz je silně soudkovitý, takže kamera má opravdu široký záběr, abyste z něj náhodou nevypadli.



Přechody barevné duhy kamera zachytila opravdu pěkně sytě a jen s náznakem zrnitosti, která se projevila především ve středu obrázku. Také se zde v poli červené náznakem objevují nežádoucí 'mapy' silněji saturované barvy, ale zde spíše jen náznakem.



Obraz při umělém a nepřímém osvětlení zůstal nadprůměrný. Již se zde silněji projevilo zrnění, ale barvy jinak zůstaly jasně rozpoznatelné. Od webových kamerek asi můžeme těžko čekat o mnoho lepší výsledek, ale třeba nás některá překvapí.



Duha při stejné hladině osvětlení s delší expozicí. Barvy jsou oproti normálnímu osvětlení pobledlejší a obraz zrnitější, ale stále je tento výsledek velmi dobrý. Vista IM si o něm může nechat zdát.



Zde se na černých přechodech mezi pruhy rovněž projevilo špatné ostření, ale to příliš nevadí. Přechody jsou vesměs pěkné s náznaky zrnitosti, na což si u této kamerky asi již musíme zvyknout. Zajímavé je, že oproti kameře Vista IM jsou zde viditelně lepší horní pruhy, ale barevná sytost dolních dvou je v podstatě stejná a zde je zhoršena zrnitým přechodem.



Barvy při přechodu mezi černou a bílou jsou naprosto v pořádku včetně vyvážení bílé, takže bílá i černá odpovídají. Výsledek hatí již jen omílaná zrnitost.



Doufal jsem, že ostré linky donutí kameru zaostřit, ale nestalo se tak. Ovšem ač je zde obraz neostrý, aspoň si můžeme všimnout, že je stejně neostrý po celé ploše a ve výsledku je tak lepší než předchozí nevyváženě ostřící Vista IM. Čočka se tedy zdá být naprosto v pořádku, což si potvrdíme v posledním obrázku.


- klikněte pro zvětšení -

Zde je již obraz o něčem jiném. Všimněte si širokého záběru, kdy se do obrázku dostal i parapet. Ostrost je po celé ploše výtečná, rovněž tak barvy a především jejich vyvážení, kdy je možné si prohlédnout jasnou oblohu s mráčky i detaily v zastíněné ulici. Zde nemám výhrad.