Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD monitorů, část druhá: testy a vyhodnocení

11.8.2005, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD monitorů, část druhá: testy a vyhodnocení
Druhá část megatestu přináší testy všech panelů. Platí pravidlo čím dražší monitor tím lepší? Na závěr si shrneme jednotlivé aspekty všech modelů a vyhlásíme vítěze, kteří si odnesou od nás patřičná ocenění.
HP 1955

Od monitoru značky HP jsem si sliboval velké věci. Na první pohled to i tak vypadalo. Ovšem po hlubším prozkoumání jsem narazil na několik nedostatků. Ale pojďme popořadě.


Vlastnost
Hodnota
Ideální odezva
16ms
Jas
250cd/m^2
Kontrast
1000:1
Výrobní technologie
MVA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
176°/176°
Počet barev
16,7mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,294mm


Doba odezvy

Panel má podle specifikací ideální dobu odezvy 16ms, čemuž odpovídá i mírný "duch" testovacího čtverce.

A protože se jedná o technologii MVA, tak jsem byl zvědavý na odezvu typu grey-to-grey. Fotografie odhalila pouze dva čtverce, což pokládám za velmi dobrý výsledek (v tmavším čtverci je však náznak třetího, který ale na šedé ploše není vidět). I když tmavnoucí čtverec má dost tmavou barvu (daleko více než u ideální odezvy). Zdá se, že tento monitor odpovídá udávané hodnotě ve všech směrech. Odezvu typu grey-to-grey bych hodnotil jako 25ms.

Sledování filmů bylo velmi příjemné a k rozmazávání docházelo jak u tmavých tak u jasných scén stejně. Panel by si však zasloužil lepší odezvu, ale i tato se dá akceptovat.

Hraní her odpovídalo 16ms panelu, možná ještě o něco rychlejšímu. Pouze u hry Half-Life docházelo u textur ke ztrátě prokreslenosti. Rozmazané okraje se konaly jen při rychlých pohybech.


Pozorovací úhly

Panely MVA mají stejné pozorovací úhly v obou směrech a tak by nebylo teoreticky nutné fotit oba úhly, avšak pro úplnost jsou zde uvedeny oba.


- testovací obrazec focen zepředu -


- úhel 45°, barvy mají mírně ostřejší přechody -


Pohled ze strany byl problematický, protože se na obrazovce začalo dost odrážet okolí. Avšak ve skutečnosti byly barvy ještě velmi dobré a ztrácely jen lehce hloubku.


- pohled z vertikálního úhlu byl opravdu stejný jako horizontální -

Úhly 176° se nezapřou a tak tento panel patří k jednomu z nejlepších v testu. Sledování filmů je tak velmi příjemné i ve velkém počtu lidí, kdy málokdo sedí v ideálním úhlu k monitoru.


Podání barev

Již první pohled na monitor vám napoví, že bílá asi zas tak bílá nebude. Na kancelářskou práci to může být výhoda, protože monitor tolik nenamáhá oči. Avšak na úpravu fotek to již tak ideální není. Zato černá je za každých okolností černá. Samotný přechod je dobrý a plynulý.

Hůře však dopadl obrazec "duhy". Ostré přechody naznačují nedostatek barev, zato se ale monitor nesnaží napodobit barvy mnohdy dost nepříjemným ditheringem.

Poslední obrazec vykazuje relativně dobré barvy, ale v tmavých plochách dochází k zešednutí a tak noční fotky vypadají dosti podivně.



Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé

Tento monitor si poradil s bílou v obou případech velmi dobře. Posuďte sami Grey-in-Black: 2/0 a Grey-in-White: 254/255. Je to dáno velkým kontrastem a nízkým jasem. V tomto ohledu tedy obstál monitor velmi dobře.


Podsvícení

Zde mě čekalo velmi milé překvapení. Při zatemnění se odhalilo velmi rovnoměrné podsvícení, dokonce i na krajích monitoru, což bývá u většiny panelů velký problém. Jen pravá strana panelu je mírně světlejší, ale ve skutečnosti to není tak znatelné jako na fotografii. Za takto "dokonalé" podsvícení si zaslouží panel obrovskou pochvalu!



OSD menu

Menu umožňuje klasické nastavení jasu a kontrastu s obvyklým rozsahem. Nastavení teploty barev se také drží zajetých kolejí s jednou výjimkou, tou je režim "sRGB", který je určen pro zobrazení fotek. Po zapnutí tohoto režimu se barvy mírně zjasní a fotky jsou skutečně o něco lepší.

Ovládání je příjemné a intuitivní. A to včetně tlačítek na monitoru, které mají jistý a zároveň snadný chod.


Celkové hodnocení

Monitor se hodí spíše do kanceláře, kde poslouží velmi dobře a nebude unavovat oči. Co se týče sledování filmů, tak nejde o žádný zázrak, ale také ani o propadák. Na občasné sledování pohyblivých obrázků poslouží dobře. Co mě ještě trochu překvapilo, bylo celkové podání, kdy se zdál obraz jakoby v "mlze". Barvy byly lehce nevýrazné a vybledlé. Jestli to je výhoda či nevýhoda si přeberte sami, někdo má rád zářivé barvy, někdo zase upřednostňuje takovéto.