Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD monitorů, část druhá: testy a vyhodnocení

11.8.2005, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD monitorů, část druhá: testy a vyhodnocení
Druhá část megatestu přináší testy všech panelů. Platí pravidlo čím dražší monitor tím lepší? Na závěr si shrneme jednotlivé aspekty všech modelů a vyhlásíme vítěze, kteří si odnesou od nás patřičná ocenění.
BenQ FP91V+

Tento monitor hned na první pohled zaujal nezvyklou obrazovkou. Ta je totiž dokonale lesklá a odráží celé své okolí. Upřímně řečeno, tuto vlastnost bych oželel u jakéhokoli monitoru. Opravdu nerad využívám LCD panel jako zrcadlo, avšak vaše přítelkyně by to mohla ocenit při nanášení make-upu.


Vlastnost
Hodnota
Ideální odezva
12ms
Jas
400cd/m^2
Kontrast
450:1
Výrobní technologie
Výrobce uvádí AMA, ale jde prakticky o TN+Film
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
140°/135°
Počet barev
16,2mil (NA-bit)
Rozteč bodů
0,294


Doba odezvy

Papírově je na tom tento monitor s odezvou o malinko lépe než předchůdce firmy HP. Je tomu skutečně tak?

Odezva typu grey-to-grey vykazuje relativně dobré výsledky. Jsou zde vidět tři čtverce, technologie TN v tomto ohledu příliš nevyniká a tak se to dalo předpokládat.

Ideální odezva je na tom již o poznání lépe. Dva čtverce z nichž jeden je velmi slabý odpovídá odezvě 12ms.

Při sledování filmů docházelo ke znatelnému rozmazávání obrazu a to převážně v tmavších částech obrazu. Navzdory tomu bylo sledování filmů příjemné, tedy až na fakt, že spolu s filmem vidíte odraz celého okolí.

Odezva u hraní her byla celkem nepříjemná a docházelo ke klasickému jevu zprůhledňování okrajů objektů a to převážně u hry Half-Life 2. Hra UT 2003 na tom byla lépe a to díky barevnějším texturám.


Pozorovací úhly

Panel má díky staré technologii TN (resp. AMA) rozdílné pozorovací úhly a ještě k tomu jeden menší než druhý.

Povšimněte si velmi velmi výrazného odrazu. Kdyby byl alespoň rozmazaný, ale jde o celkem ostrý odraz.

Při pohledu pod úhlem 45° začínají barvy ztrácet hloubku a odraz se ještě zjasňuje.

Při pohledu z levé strany již není prakticky vidět nic než odraz. Pokud si ale dáte tu práci a rozeznáte barvy, tak zjistíte, že jsou již velmi ztmavlé. Obraz je z tohoto úhlu prakticky nepozorovatelný.

Barevné přechody při pohledu zespoda pod úhlem 45° jsou velmi ostré a počet barev se rapidně zmenšuje.

Zakláníme-li panel ještě více, ztrácejí barvy na sytosti a panuje zde podobná situace jako u pohledu zleva.

Panel by si jistě zasloužil (mimo jiné) lepší výrobní technologii, nebo aby alespoň pozorovací úhly byly přijatelné.


Podání barev

Monitor má velmi velký jas a právě díky němu bílá barva doslova září a je velmi namáhavá na oči. Pokud však budete provozovat monitor v silně osvětlené místnosti, může se tato vlastnost stát výhodou.

Bílo-černý přechod zobrazil bez vážných nedostatků, avšak díky vysokému jasu byla černá barva mírně zašedlá. Povšimněte si všudypřítomného odrazu (máme to ale hezkou výzdobu, že? :-) ).

Duhový přechod zobrazil jen s drobnými problémy, kdy přechod mezi červenou a žlutou byl dost ostrý. Ostatní byly dobré.

Na fotografiích se znovu podepsal vysoky jas a po delším sledování by vás jistě bolely oči. Situaci mírně zachraňuje režim "Photo" (v OSD menu), který znatelně jas sníží, ale tím také dosti utrpí rozlišovací schopnost v tmavých místech. Dithering byl dobrý a nepozorovatelný.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé

V oblasti tmavých odstínů šedé je monitor velmi dobrý, hodnota Grey-in-Black: 2/0 je excelentní. Bohužel díky vysokému jasu je rozlišení bílé a šedé dosti mizerné. Grey-in-White je na hodnotě 247/255.


Podsvícení

Černá barva v noci prakticky svítila, což vylučuje použití monitoru v temných zákoutích. Ani rovnoměrnost podsvícení není nijak valná. Podle obrázků bych tipoval, že je monitor vybaven jen dvěma trubicemi na levé a pravé straně monitoru. Pokud se pozorně zadíváte, tak si všimnete "textury" na obrazovce monitoru (jakoby škrábance ve dvou směrech - "/" a ""). Fotka tento neduh lehce zvýraznila, ale je dobře pozorovatelný i očima.



OSD menu

Menu obsahuje jen základní nastavení kontrastu, jasu a teploty barev. Vybočuje pouze čtyřmi přednastavenými režimy. Již jmenovaný režim "Photo" sníží rapidně jas, pak jsou zde dva režimy nazvané "Movie 1" a "Movie 2". Tyto mírně zlepší podání barev a jen lehce sníží jas. Rozdíl mezi nimi jsem prakticky nepostřehl.


Celkové hodnocení

Monitor degraduje značné zrcadlení a jeho nadměrně velký jas. Pokud bych se měl zamyslet, v čem je monitor dobrý, tak jsou to barvy a dithering. Takže pokud doma nemáte zrcadlo, nebo zvažujete koupi nového osvětlení, tak je monitor jasná volba. Pokud však chcete kvalitní LCD panel, tak se poohlédněte jinde. Na závěr taková malá perlička. Máte rádi ultra svítivé diody? Pokud ano, tak se zeptám jinak. Máte rádi ultra svítivé diody, které vás oslňují po celou dobu práce u PC? Teď již těžko někdo odpoví "ano". Tušíte správně, vypínač je právě takovou diodou vybaven a tak je práce v noci opravdovým zážitkem.