Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD monitorů, část druhá: testy a vyhodnocení

11.8.2005, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD monitorů, část druhá: testy a vyhodnocení
Druhá část megatestu přináší testy všech panelů. Platí pravidlo čím dražší monitor tím lepší? Na závěr si shrneme jednotlivé aspekty všech modelů a vyhlásíme vítěze, kteří si odnesou od nás patřičná ocenění.
LG 1980Q

Jistě jste se těšili na tohoto krasavce. Jak je na tom po technické stránce? Výrobní technologie je TN, bohužel počet barev je 16,2 miliónu.


Vlastnost
Hodnota
Ideální odezva
8ms
Jas
250cd/m^2
Kontrast
500:1
Výrobní technologie
TN
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
160°/160°
Počet barev
16,2mil (6-bit)
Rozteč bodů
0,294mm


Doba odezvy

Ačkoli se jedná o papírově nejrychlejší kousek v testu, tak jeho reálné hodnoty jsou zcela jinde. Odezva typu grey-to-grey je dosti tragická. Monitor zobrazí celé čtyři viditelné čtverce, což už je na pováženou.

A jaká je ideální odezva? Ani ta není nikterak oslnivá. Jsou viditelné tři čtverce, což 8ms rozhodně neodpovídá. Také si říkáte, proč si musel tento skvost zkazit reputaci hned na začátku testu? Ovšem nedá se nic dělat, realita je taková.

A jak je na tom při sledování filmů? Prakticky stejně jako u syntetických testů. Obraz se maže za jakýkoli okolností a tak nedoporučuji tento panel divákům akčních filmů.

Hraní her je postiženo stejně jako filmy. Hrany se zprůhledňují a textury ztrácejí strukturu. Bohužel v této oblasti tedy panel nikterak nevyniká.


Pozorovací úhly

Monitor se vyznačuje středně velkými pozorovacími úhly 160° a to v obou směrech.

Při pohledu pod 45° začíná monitor z kraje žloutnout, barvy si však zachovávají svojí hloubku.

Při postupném zvětšování úhlu obraz zežloutne celý a barvy začínají ztrácet na sytosti a hloubce. Ale i tak jde o velmi slušný výsledek (vzhledem k výrobní technologii).

Při pohledu zespoda barvy rychle ztrácejí hloubku a tmavnou.

Při kritickém úhlu pohledu jsou barvy nenávratně ztraceny a zachránit je může jen zázrak. Zvláštní je, že barvy při pohledu zespodu tmavnou a při pohledu shora světlají.


Podání barev

Jak jsem již psal na začátku, tak počet barev je jen 16,2 miliónu a tak se panel snaží dohnat co se dá ditheringem. Bohužel se mu to moc nevede. Dithering je dosti znatelný a co je horší, je "živý". Co myslím tím živý? Pokud si zobrazíte barvu, kterou musí interpolovat, tak dithering problikává na různých místech. Obraz má mírnou "třesavku" a to je dosti nepříjemné.

Bílo-černý přechod je plynulý, ale s mírným "proužkováním". To má jistě důsledek v malém počtu barev. V druhé řadě jsem se nemohl zbavit pocitu, že místo bílé je zobrazena lehce modrá barva.

Při zobrazení duhy je již znatelný dithering a "proužkování" přetrvává. Jak si poradí s fotografiemi?

Při pozorování fotografie z větší vzdálenosti je vše naprosto v pořádku, avšak při podrobnějším zkoumání zjistíte, že tomu tak není. "Ať žije dithering, vždy a všude!" Asi takovéto úsloví mají inženýři v továrně LG. Bohužel ani v tomto ohledu nedopadl panel nejlépe.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé

Tento monitor byl naprosto perfektní při zobrazení tmavých odstínů, posuďte však sami Grey-in-Black: 1/0. A ani Grey-in-White není vůbec špatná 253/255. V tomto ohledu je monitor naprosto dokonalý.


Podsvícení

Podsvícení není zcela ideální, ale netrpí nepříjemnými světlými okraji. Ve tmě se panel projevuje jako lehounce zašedlá plocha. Podsvícení tedy není nikterak špatné, ale zlepšit by se jistě ledacos dalo.



OSD menu

Díky dotykovým tlačítkům je ovládání velmi příjemné a rychlé. Co by byly ale tlačítka bez dobrého menu, že? I to je pěkně přehledné a ideálně rozvržené. Jako jediný testovaný kousek obsahuje položku "Gamma", bohužel jen s třemi úrovněmi. Ostatní položky jsou standardní, jas, kontrast, teplota barev a ruční vyvážení barev. Za zmínku stojí rovněž i tzv. "online menu", které po nainstalování přiložených ovladačů umožní OSD ovládat myší.


Celkové hodnocení

Kdyby výrobce zvolil lepší výrobní technologii (například S-IPS), tak jde nejspíše o kandidáta na cenu "Best of test", ale bohužel ho z této příčky degraduje spousta neduhů, v čele s malým počtem barev a ditheringem. Kdo chce mít elegantní monitor a bude jej používat výhradně na kancelářskou práci, tak je to jasná volba. Na monitoru se při běžné práci v systému pracuje dobře a to hlavně díky vyváženému jasu a kontrastu.