Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD monitorů, část druhá: testy a vyhodnocení

11.8.2005, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD monitorů, část druhá: testy a vyhodnocení
Druhá část megatestu přináší testy všech panelů. Platí pravidlo čím dražší monitor tím lepší? Na závěr si shrneme jednotlivé aspekty všech modelů a vyhlásíme vítěze, kteří si odnesou od nás patřičná ocenění.

ADI A920



Monitor firmy ADI je až podezřele podobný tomu od HP. Tenký stříbrný rámeček a dokonce podobná "noha" panelu. Vnitřně jde však o dva naprosto odlišné monitory. Tento je vybaven starou technologií TN+Film, kdežto HP moderní MVA. S tím souvisí také naprosto odlišné vlastnosti.


Vlastnost
Hodnota
Ideální odezva
8ms
Jas
300cd/m^2
Kontrast
700:1
Výrobní technologie
TN+Film
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
150°/135°
Počet barev
16,7mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,294mm


Doba odezvy

Papírově jde o stejně rychlý monitor jako LG, tedy 8ms. Podaří se firmě ADI alespoň přiblížit této hodnotě?

Zdá se že nepodaří. Odezva grey-to-grey zobrazila na fotce tři viditelné čtverce, což je sice lepší než u LG, ale 8ms to rozhodně neodpovídá.

Ideální odezva je již na tom podstatně lépe. Jsou zde vidět pouze dva čtverce, což je dobrý výsledek. Zdá se že firma ADI papírově nelže tolik jako firma LG.

Při sledování filmů jsem nezaznamenal žádné tragické vady a odezva držela obraz relativně ostrý. Pouze u tmavých partií scény docházelo k mírnému rozmazání.

Při hraní Half-Life 2 jsem měl pocit, že doba odezvy, kterou jsem měřil synteticky, je špatná. Zde totiž monitor exceloval, podobně tomu bylo i u UT 2003.


Pozorovací úhly

Protože se jedná o technologii TN+Film, nemůžeme čekat žádné zázraky. Úhly 150° horizontálně a 135° vertikálně patří k nižšímu průměru.


Pohled po 45° odhaluje veškerá úskalí TN technologie. Barevné přechody jsou velmi ostré a obraz začíná rychle tmavnout. Inu co se dalo od TN čekat, že?

Při pohledu ze strany již nelze hovořit o barvách. Pouze tušíte co monitor zobrazuje.

O něco horší je situace při vertikálním úhlu pohledu. Obraz se nenávratně ztrácí ve tmě. Je to však vše dáno výrobní technologií. S tím samotný výrobce moc nenadělá.


Podání barev

Barevnost tohoto monitoru je i přes technologii velmi dobrá. Opravdu jsem byl mile překvapen. Dithering není znatelný a přechody patří k těm lepším.

Tento bílo-černý přechod vykazoval velmi dobré rozložení a nevznikaly ostré přechody. Pouze jsem zaznamenal dva svislé pruhy oddělující (zhruba v 1/3 a 2/3) jednotlivé přechody.

Zde pruhy zmizely a panel se ukázal v tom nejlepším světle. Nikde nevznikaly žádné ostré přechody. Vzhledem k tomu, že se jedná o technologii TN+Film, jde opravdu o slušný výsledek.

I zobrazení fotografií je velmi věrné. Černé plochy jsou dobře prokresleny a nechybí zde hloubka. Barvy nejsou nikterak zářivé, ale ani nevýrazné. Zkrátka a jednoduše zlatá střední cesta.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé

Bohužel i zde se TN technologie podepsala na kvalitě zobrazení. Grey-in-Black je na dost špatné hodnotě 3/0 a Grey-in-White na jen na tom obdobně: 251/255. Je to opravdu škoda, že monitor kazí celkem dobrou reputaci.


Podsvícení

Jak je vidět na následující fotografii, tak podsvícení není zrovna nejlepší. Panel zřejmě obsahuje čtyři trubice, které ale na krajích osvětlují panel daleko více než uprostřed. Černá barva v noci je však černá (až na ony kraje) a monitor se relativně tváří jako vypnutý.



OSD menu

Menu je celkem standardní a ničím nevybočuje. Nastavíte v něm vše potřebné a tak si můžete monitor seřídit ke svému gustu. Snad jen jednu výtku. Tlačítka jsou dosti tuhá a vyžadují velkou sílu pro stisk. Vzhledem k tomu, že jsou umístěny zespodu na rámečku, se vám lehko stane, že při stisku zdvihnete monitor až do maximální výšky a teprve potom dojde ke stisku. Je tedy dobré si panel přidržet ze shora.


Celkové hodnocení

Panel má velmi dobré podání barev bez znatelného ditheringu. Monitor se tedy hodí i na úpravu fotografií (i když se to zdá divné vzhledem k použité technologii). Odezva je také velmi slušná a kdyby byla jen o něco lepší v grey-to-grey, tak by to bylo úplně ideální. Monitor kazí nerovnoměrné podsvícení a pozorovací úhly. S úhly pohledu výrobce tolik nezmůže, ale na podsvícení si mohl dát více záležet.