Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD monitorů, část druhá: testy a vyhodnocení

11.8.2005, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD monitorů, část druhá: testy a vyhodnocení
Druhá část megatestu přináší testy všech panelů. Platí pravidlo čím dražší monitor tím lepší? Na závěr si shrneme jednotlivé aspekty všech modelů a vyhlásíme vítěze, kteří si odnesou od nás patřičná ocenění.
Závěr

Na závěr si uvedeme přehlednou tabulku všech monitorů a povíme si jejich hlavní výhody a nevýhody. Přihlédneme také k ceně panelu a vyhlásíme si vítěze testu.

Monitor
Vyhodnocení

ADI A920
Díky staré výrobní technologii (TN+Film) ztrácí tento monitor mnoho pomyslných bodíků a proto se vítězem určitě nestane. Odezva je celkem slušná a tak budou hráči relativně spokojeni. Monitor dokáže přes svou stařičkou technologii podat dobře barvy, panel se tak hodí i na úpravu fotek. Do karet mu jistě hraje přijatelná cena.

Doporučená koncová cena: 10 100 Kč bez DPH
Záruka: 3 roky

BenQ FP91V+
Ačkoli je technologicky panel na průměrné úrovni, tak díky extrémnímu zrcadlení ztrácí veškerou naši úctu. Příliš vysoký jas udělá více škody než užitku. Panel tedy nedoporučujeme.

Doporučená koncová cena: 11 849 Kč bez DPH
Záruka: 2 roky

Fujitsu-Siemens ScenicView P19-2
Dobrá výrobní technologie, dobré tovární zpracování a v neposlední řadě i propracované menu dělá z tohoto, na pohled nezajímavého, panelu, jasného vítěze celého megatestu. Až na drobné nedostatky v odezvě a podsvícení monitor exceluje ve všem, na co si vzpomenete. Pro mne osobně se jedná o velké překvapení. Bohužel se jedná o poměrně drahý kousek ašak ten, kdo nemá tak hluboko do kapsy, ať určitě zaloví v těchto končinách.

Doporučená koncová cena: 13 380 Kč bez DPH
Záruka: 3 roky

HP 1955
Díky nejkvalitnějšímu podsvícení, kvalitnímu zpracování a příjemné práci (v systému) si zasluhuje tento monitor čestné druhé místo. Avšak pozor, ten kdo chce upravovat fotografie, ať se poohlédne jinde, jelikož podání barev není ideální. Naopak kdo hledá kvalitní monitor pro kancelářskou práci (třeba i programování atd.), tak pro něj je tento panel jasná volba. Bohužel se však jedná o nejdražší kousek v testu.

Doporučená koncová cena: 13 490 Kč bez DPH
Záruka: 3 roky

LG L1980Q
Elegantní a relativně drahý monitor. Jeho podání barev je díky velmi viditelnému ditheringu nedostačující. Kdo si myslí, že dithering neuvidí při kancelářské práci, tak ho musím bohužel zklamat. I na některých jednolitých šedých plochách je dithering znatelný. Pokud jste však zvyklí na monitor koukat z velké vzdálenosti, tak vám jistě tento nedostatek nebude vadit. Monitor má klady hlavně v designu a ovládání.

Doporučená koncová cena: 12 830 Kč bez DPH
Záruka: 3 roky

Neovo M-19
Neotřelý design pronásleduje špatné polohování monitoru a neuspokojivé ovládání. Pokud jste ochotni překousnout tyto nedostatky, tak získáte ze velmi příznivou cenu průměrný monitor. Tento panel by si jistě zasloužil ocenění za nejlepší poměr cena/výkon.

Doporučená koncová cena: 9 395 Kč bez DPH
Záruka: 3 roky


Vybrat vítěze nebude až tak obtížné. S přehledem se jím stává monitor firmy Fujitsu-Siemens se svým modelem ScenicView P19-2. Jako druhý se umístil HP 1955, avšak někomu může vadit jeho nízký jas. Naopak zklamáním se stal BenQ FP91V+ alias zrcadlo a LG L1980Q za extrémní dithering. Zbývající dva (ADI A920 a Neovo M-19) se perou o třetí a čtvrté místo, pokud byste vybírali mezi těmito, tak rozhodování vám usnadní vzhled panelů.



Ocenění Best of Test si odnáší monitor Fujitsu-Siemens ScenicView P19-2,
který se tedy zároveň stává vítězem tohoto Megatestu 19" LCD monitorů.






Ocenění Trefa si odnesl monitor Neovo M-19 za nejlepší poměr cena/výkon.