Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: NEC 1970NX

16.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: NEC 1970NX
Osmým v pořadí je monitor NEC 1970NX s technologií S-IPS, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 18 ms, kontrast 500:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 176 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 11 500 Kč s DPH.

Odezva



Monitor je už celkem dlouho na trhu a jeho papírová odezva tedy není zrovna ideální, nelze proto očekávat nikterak oslnivé výsledky. Monitor však míří do naprosto jiného segmentu a tím je poloprofesionální zpracování grafiky. Svou cenou je však velmi příznivý, což je dáno hlavně tím, že se jedná již o postarší model. Vraťme se tedy o rok až dva zpět do dob, kdy odezva ještě nebyla to nejdůležitější.


Odezva v závislosti na změně

První pohled na graf může být pro některé šokem, hlavně při pohledu na rozsah osy "y" od 0 do 50ms. Je pravda, že v tmavých tónech není odezva nikterak dobrá a to hlavně v 0-75-0, kdy dosahuje maxima 43ms. Nejnižší odezva je na druhém konci grafu u změny 0-255-0, tedy z jedné krajní polohy krystalu do druhé. Zde je perfektní odezva rise=2,6ms, fall=18,8ms však již tak dobrá není. V součtu to tedy dává minimální celkovou odezvu 21,4ms. Průměrná odezva je lehce vyšší, než jsme v dnešní době zvyklí, a to 28,7ms. Pojďme se společně podívat na průběhy dvou konkrétních změn.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Změna 0-175-0 je přímo ukázková, pokud se někdo chce přiučit o tom, jak pracují LCD panely, má právě teď příležitost. V první části, kdy dochází k natáčení pixelu do polohy RGB[175,175,175] (odezva rise), je natáčení zpočátku rychlé, jakmile však dosáhne nějakých 80%, začne se výrazně zpomalovat. To je dáno tím, že krystal již nemá tak velký rozdíl v napětí a postupně se pouze dotáčí do polohy RGB[175,175,175]. U odezvy fall je situace podobná, pouze je celý proces o něco pomalejší. To je způsobeno tím, že do krystalu již nepřichází žádné napětí a záleží pouze na něm, jak je ochotný se rychle vrátit do své neutrální polohy. V tomto ohledu jsou nové panely daleko lepší a krystaly jsou daleko "živější".


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

Odezva typu šedá-šedá má stejný průběh. Ani zde není přítomen žádný překmit, čímž je eliminován šum v obraze při sledování videa či hraní her. Odezvy rise=5,2ms a fall 25,4ms nejsou však zrovna povzbudivé.


Sledování videa





Díky vyspělé technologii S-IPS má obraz naprosto perfektní hloubku. Podání černé barvy je perfektní. Tomu, kdo si myslí, že černou barvu není schopen žádný LCD panel poskytnout, doporučuji se podívat právě na tyto S-IPS monitory. Ano, je to hlavně díky technologii S-IPS, která poskytuje nejlepší podání černé barvy ze všech doposud známých technologií LCD.

Rýpalové by mohli namítnout, že existují LCD televize s LED podsvícením a možností vypínat segmenty tohoto podsvícení. Tím je docíleno ještě daleko větší hloubky obrazu a černá barva je skutečně černá, avšak pro monitory je toto řešení nepřípustné a to z jednoho prostého důvodu - pokud pracujete například v CADu, jistě víte, že je tam spousta vysoce kontrastních přechodů. Černá plocha, na ní jsou umístěné bílé plochy (například plné šrafy apod). V tomto případě by vypnutí určitého segmentu mělo za následek jakousi tmavou auru kolem těchto tmavých částí. U filmů nejsou přechody tak ostré a nic nebrání pro použití této technologie.

Zpět však k našemu monitoru. Barevné podání je jedním slovem výborné. Pokud jste měli možnost vidět například NEC 20WGX2, který také používá S-IPS matrici, jistě víte, jak jsou barvy i u filmů důležité. A tento monitor je na tom ještě o poznání lépe. Odezva sice sem tam rozčiluje, ale není v tomto ohledu natolik špatná, aby to uživatel při sledování filmů nepřekousnul. Pro hráče však tento monitor dnes už opravdu není.


Hraní her





Hraní her je doslova a do písmene na tomto monitoru utrpení. Pokud hledáte monitor pro hraní her, rovnou odvraťte zrak na nějaký jiný, například na LG L1970HR (2ms, TN). Ne snad, že by hraní na tomto panelu bylo zcela vyloučeno, to ani v nejmenším, ale na dnešní dobu je to zkrátka bída. Reputaci si u her vylepšuje "pouze" opravdu skvělým obrazem, na který zde v testu asi jen tak nikdo mít nebude. U hry Hal-Life 2 docházelo prakticky permanentně k rozdvojování hran a to i při plouživých pohybech. U Need for Speed Most Wanted si raději zapněte motion blur v menu hry, abyste se nerozčilovali nad tím, jak je hra ošklivě rozmazaná. Earth 2160 a jeho malé jednotky jsou pro panel smrtelné - je třeba dávat opravdu velký pozor na to, abyste nepřehlédli nějakého toho pěšáka, když posouváte obrazem. Inu nic není dokonalé.


Stabilita kontrastu



Vzhledem k tomu, že se jedná o S-IPS, je jasné, že kontrast bude opravdu dobrý. Velkým překvapením byl i fakt, že podsvícení lze regulovat ve slušném rozsahu a kontrast při něm prakticky neklesá. I při nejnižších hodnotách jasu je kontrast stále nad hodnotou 90%.